Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 20:50 
Kiper
Kiper

To czerwienienie liści to nie jest jednak dobra cecha. U mnie w tej chwili większość liści na Oporto nie jest przebarwiona.
Krzewy z których brałem sztobry, też nie miały czerwonych liści.

[quote="Veteran5"]...jest to vinifera, ewentualnie baardzo malo genów obcych(złapała w tym roku mączniaka prawdziwego, szarą pleśń na owocach, ale nie mączniaka rzekomego...).

Krzewy (V. vinifera) rosnące przy murach często nie chorują na mączniaka rzekomego.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:15 
Kiper
Kiper

Pragnę koledze Veteranowi5 bardzo serdecznie podziękować za bezpłatne, bezinteresowne przekazanie pięknych, zdrowych sztobrów obu rozpoznawanych tu odmian. Życzę sukcesów w tworzeniu własnej winniczki i pozdrawiam.
kt70

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 23:40 
Kiper
Kiper

Odmiana pierwsza - jasna - to być może Magdalenka Królewska (lub stara siewka Magdalenki Królewskiej lub Andegaweńskiej). Odmiana druga - ciemnoowocowa to być może Chrupka Różowa lub jej siewka. Badania genetyczne tych ciekawych odmian rozwiałyby nasze wątpliwości. Na razie jednak pozostaje nam obserwacja i porównywanie tych kultywarów z innymi.
Pozdrawiam serdecznie kolegę Veterana5.
kt70

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 16:34 
Kiper
Kiper

Hmm... tylko, że to późne dojrzewanie - jasna koniec września, a ciemna we wrześniu się wybarwia(w ciepłych latach do granatowego z jasnym nalotem, tak jak Regent.) i w zeszłym roku, po przymrozku w październiku była dopiero słodko-kwaśna, pomimo tego, że rośnie przy południowej ścianie... :roll:
Chrupka różowa ani fioletowa to na pewno nie jest też z powodu kształtu liści...

Tak więc mam Prośbę o zdjęcia liści, owoców(z orientacyjną datą) i koronek do posiadaczy odmian: Oporto, Chrupka złota i Magdalenki(jakiejkolwiek)

@kt70: Czy mógłbyś wstawić zdjęcia roslinek?

Sam także postaram się w najbliższym czasie pokazać moje.
Także chcę pokazać nowe nabytki, gdzie prawdopodobnie mogę mieć magdalenkę(omszone młode listki), ale to już nie w tym topicu

Pozdrawiam,
Jakub

Ps. Jak kto chce, to niech zwraca się do mnie po imieniu, lub skróci nick do V5 :P

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 23:02 
Kiper
Kiper

Wrzucam moje zdjęcia młodych pędów.
Odmiana jasna, młode listki, szczególnie w 1 przypadku koloru wyraźnie miedziano-zielonego, koronka(właściwie młode listki zaraz z pąka) zupełnie naga, błyszcząca. Czyli Magdalenki odpadają; według 101 odmian, to by była Chrupka rózowa, tyle że wyblaknięta i łysa :lol:
Obrazek

Obrazek

Odmiana ciemna, młode pędy również nagie, zielone, bardziej błyszczące niż jasna, ale szybciej matowieją i rosną.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Jakub

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 22:03 
Kiper
Kiper

Zgodnie z prośbą, prezentuję starą niemiecką ilustrację odmiany Oporto do dalszych porównań. Pochodzi on ze strony: http://www.obstsortendatenbank.de/wat.htm
kt70

Załączniki:
Komentarz: Stary niemiecki rysunek winorośli Oporto
blauer_portugieser.jpg
blauer_portugieser.jpg [ 50.57 KiB | Przeglądane 719 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 23:04 
Kiper
Kiper

Dla porównania umieszczę jeszcze 1 ilustrację z tego samego niemieckiego źródła. Tym razem jest to rysunek odmiany Traminer (Rother Traminer). To bardzo stara odmiana moszczowa (soczysta), uprawiana dawniej w Europie Środkowej, także na ziemiach polskich (np. w winnicy klasztoru tynieckiego).
W trakcie przeglądania zamieszczonych tu zdjęć rozpoznawanej odmiany ciemnoowocowej (czy raczej czerwonoowocowej) dostrzegłem podobieństwo jej liści do tych ukazanych na ilustracji. Sztobry, które otrzymałem od kolegi V5, wypuściły już spore liście i mogę je również porównywać z rysunkami. Jeśli owoce tyskiej odmiany są bardziej czerwone niż granatowe (tak wnioskuję na podstawie zamieszczonych tu zdjęć) to może to być Traminer lub jakaś jego lokalna siewka.
Niech jednak w tej sprawie głos zabiorą eksperci i mistrzowie, czyli osoby bardziej doświadczone i znające lepiej odmiany Oporto i Traminer.
kt70

Załączniki:
Komentarz: Odmiana winorośli Traminer
roter_traminer.jpg
roter_traminer.jpg [ 40.72 KiB | Przeglądane 702 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 3 maja 2010, 23:19 
Kiper
Kiper

Veteran5 napisał(a):
Wrzucam moje zdjęcia młodych pędów.
Odmiana jasna, młode listki, szczególnie w 1 przypadku koloru wyraźnie miedziano-zielonego, koronka(właściwie młode listki zaraz z pąka) zupełnie naga, błyszcząca. Czyli Magdalenki odpadają; według 101 odmian, to by była Chrupka rózowa, tyle że wyblaknięta i łysa :lol:
[Odmiana ciemna, młode pędy również nagie, zielone, bardziej błyszczące niż jasna, ale szybciej matowieją i rosną.
Pozdrawiam,
Jakub

Trochę za wcześnie na identyfikacje odmian. Wysadź sadzonki, poczekaj do lipca-sierpnia potem opisz dokładnie wygląd koronki i liści, zrób zdjęcia. Teraz to nie ma sensu. Młode listki na sadzonkach mogą się dość znacznie różnić się kształtem w zależności od tego z jakiej części pędu zostały zrobione.
A odnosząc się do twoich zdjęć, to ze wszystkich starych odmian vinifer jakie miałem okazję u siebie rozmnażać to takie miedziano-zielone listki na sadzonkach miały bez wyjątku wszystkie Chrupki Złote.

Pozdrawiam
Krzysiek

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 18:01 
Kiper
Kiper

Kyniek napisał(a):
(...)
A odnosząc się do twoich zdjęć, to ze wszystkich starych odmian vinifer jakie miałem okazję u siebie rozmnażać to takie miedziano-zielone listki na sadzonkach miały bez wyjątku wszystkie Chrupki Złote.

Pozdrawiam
Krzysiek

Czy takie śliczności?? Zdjęcie rośliny matecznej:
Obrazek

W tym roku postaram się zrobić lepsze zdjęcia(znaczy się zdrowych roślin) niż te które wstawiłem na pierwszej stronie. :roll:
Wreszcie będzie można uzupełnić galerię w Odmianach...

Pozdrawiam,
Jakub

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1