Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 18:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:50 
nowicjusz
nowicjusz

Załącznik:
grono.jpg
grono.jpg [ 92.62 KiB | Przeglądane 1046 razy ]
prośba o identyfikacje odziedziczyłem dom z ogrodem i mam 8 krzewów winorośli drugi rok się nimi zajmuję i muszę przyznać fajne hobby i wciągnęło mnie i dlatego prośba o identyfikację:)
Z góry dziękuję

Załączniki:
winogrono2.jpg
winogrono2.jpg [ 110.87 KiB | Przeglądane 1046 razy ]
winogrono.jpg
winogrono.jpg [ 122.84 KiB | Przeglądane 1046 razy ]

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 22:43 
Kiper
Kiper

Witamy na forum!
Niestety te zdjęcia trochę za mało pokazują(niewiele można powiedzieć po tak ogólnym wyglądzie krzewu). Czy wszystkie krzewy wyglądają na tą samą odmianę? Jeśli tak, to wystarczy, że obfotografujesz jeden krzew - co fotografować masz napisane w regulaminie działu. Co do liścia, to najlepiej, żeby to był taki typowy dla odmiany, najlepiej bodajże 7-8 liść od nasady latorośli.
Dobrze by było gdybyś mógł jeszcze podać orientacyjny termin dojrzewania, czy skórka jest zrośnięta z miąższem, czy może jednak wyskakuje ze skórki glut; czy owoce mają jakiś charakterystyczny aromat, lub posmak(np. ostry, szczypiący w język)? Również przydatna może być informacja o wielkości dojrzałych jagód, oraz ile w nich jest nasion.

Na chwilę obecną wydaje mi się, że liście widoczne na pierwszym zdjęciu są inne od tych, które można dojrzeć na zdjęciach obu krzewów.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:58 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki Veteran5 to w takim razie dorzucam nowe zdjęcia. A grona są słodkie miąższ przylega do skórki, grona są soczyste maja kilka pestek.

Załączniki:
Obraz 014.jpg
Obraz 014.jpg [ 126.06 KiB | Przeglądane 945 razy ]
Obraz 013.jpg
Obraz 013.jpg [ 106.43 KiB | Przeglądane 945 razy ]
Obraz 012.jpg
Obraz 012.jpg [ 111.96 KiB | Przeglądane 945 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 16:05 
czeladnik
czeladnik

Mi to wygląda na Cascade, albo coś bardzo podobnego. W każdym bądź razie wydaje mi się, że będzie to, któraś z krzyżówek Seibla. Koronka jakaś zbyt jasna jak na Cascade, ale to może być efekt słabego nasłonecznienia.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 21:28 
nowicjusz
nowicjusz

Witaj Krzysztofie
dzięki za rozpoznanie mojej odmiany i za pomoc w tym procederze :D , teraz już będę wiedział jaka to odmiana i już wiem w jakich odmianach szukać
Pozdrawiam\Wojtek

PostNapisane: poniedziałek, 24 czerwca 2013, 22:11 
Kiper
Kiper

Ja tam co do Cascade nie jestem pewien(gdyż ma raczej miedziano zabarwione listki podkoronkowe). Wojtku, było by jeszcze lepiej gdybyś określił termin dojrzewania owoców - na tą chwilę kształt liści, barwa ogonków koronki, oraz wspominane przez Ciebie soczyste owoce z kilkoma pestkami najbardziej zdają się pasować też do odmian Marechal Foch, oraz Leon Millot(raczej ten drugi). Jeśli mogła by to być jedna z tych odmian, to jagody są małe, wielkości czarnej porzeczki/aronii. Luźne grona na Twoim zdjęciu można by próbować uzasadnić fizjologią - specyficznymi warunkami glebowo-klimatycznymi.
Może lepiej niech się wypowiedzą w tym temacie bardziej doświadczeni w uprawie MF/LM niż ja, aby potwierdzić, lub odrzucić moje przypuszczenia.

Podsumowując: moim zdaniem masz jakąś starszą, przerobową hybrydę(lub siewkę), może niezbyt wyrafinowaną, ale i nie ordynarną labruchę pokroju Bety czy jej podobnych :wink:

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 05:10 
czeladnik
czeladnik

@prusin ja tylko napisałem co mi to najbardziej przypomina, ale tak jak już pisałem i ja i @Veteran nie wszystkie cechy morfologiczne się zgadzają, mam na myśli przede wszystkim koronkę, która u Cascade jest wyraźnie ciemniejsza, ma kolor miedziano-brązowy. Sprawdź czy Twoje krzewy mają wszędzie jasne koronki, czy zdarzają się również ciemniejsze. Jeśli znajdziesz ciemniejszą, sfotografuj i pokaż na forum.

@Veteran Moim zdaniem ani Leon ani Marszałek to to nie jest, ząbkowanie liści jest wyraźnie inne od tych posiadanych przez wymienione odmiany, bardziej obstawiałbym tak jak mówiłem jakieś siewki, bądź którąś z mniej powszechnych krzyżówek Seibla.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 20:40 
nowicjusz
nowicjusz

owoce dojrzewają koniec sierpnia początek września, w zeszłym roku robiliśmy ze swoja dziewczyna sok z winogron i muszę przyznać, że jest wyśmienity. Jeszcze poszukam innych koronek i umieszczę zdjęcia na forum.

PostNapisane: wtorek, 25 czerwca 2013, 22:08 
Kiper
Kiper

Czyli prędzej już coś podobnego do Cascade o której wspominał NoolaN, niż MF, czy LM.

PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 13:59 
Kiper
Kiper

prusin napisał(a):
Dzięki Veteran5 to w takim razie dorzucam nowe zdjęcia. A grona są słodkie miąższ przylega do skórki, grona są soczyste maja kilka pestek.

http://www.winogrona.org/forum/resources/image/3321
Mam coś bardzo podobnego, dostałem wraz z patykami Leona. W tym roku pierwszy raz zakwitło i widać znaczną różnicę w stosunku do kwiatów Leona. Jeżeli to Cascade to czy ona kwitnie tak dużo później niż LM? Bo na Leonie już groszek 5 mm a to-to jeszcze kwitnie

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 20:53 
nowicjusz
nowicjusz

już ma owoce tak juz okolo 5mm, mam następne zdjęcia ale muszę wrzucić na dniach

-- niedziela, 30 czerwca 2013, 21:53 --

miałem na dniach wrzucić ale wrzucam teraz

Załączniki:
2013-06-30 14.02.10.jpg
2013-06-30 14.02.10.jpg [ 109.34 KiB | Przeglądane 589 razy ]
2013-06-30 14.02.05.jpg
2013-06-30 14.02.05.jpg [ 140.18 KiB | Przeglądane 589 razy ]
2013-06-30 14.01.46.jpg
2013-06-30 14.01.46.jpg [ 93.3 KiB | Przeglądane 589 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1