Szanowni,
proszę o pomoc w identyfikacji tej odmiany. Na zdjęciach 3-letni krzew odmiany przywiezionej ponad 20 lat temu z Mołdawii. Z kilkunastu przywiezionych odmian prawie jako jedyna przetrwała zimy. Żadnych krzewów tej odmiany nie ogrywam i nigdy nie przemarzają, owocuje niezawodnie, nawet po przymrozkach wiosennych, które mam regularnie co roku. Wykształca do 4 gron na latorośl. Z opisu odmian mołdawskich (bo podejrzewam, że to odmiana mołdawska) wynika mi, że to Szachitor ale mam kilka wątpliwości. Po pierwsze nie zgadza się kształt jagód - te na krzewie są raczej kuliste a nie lekko jajowate. Liście są podobne do jednego ze zdjęć w opisie odmiany (na stronie są zdjęcia dwóch różnych typów liści).
Jagody są granatowe, z lekkim nalotem, po przetarciu są ciemniejsze. Powiedziałbym że to odmiana uniwersalna. (przerobowo-deserowa).
W mojej lokalizacji grona są zazwyczaj mniejsze i przestrzelone. Średnio są 3 pestki na jagodę. Grona mogą długo wisieć na krzewie. Powiedziałbym, że ma grubą skórkę.
Trzy starsze krzewy rosnące w zagęsczeniu nigdy nie chorują, nie pryskam tej odmiany ani razu (forma kurtyny/dachu?). Dla mnie jest to odmiana prawie samoobsługowa, dlatego zależy mi na jej identyfikacji. Zdjęcia pokazują krzew rosnący przy większej liczbie nasadzeń - tu widać już objawy chorób - ten krzew był pryskany raz miedzianem i siarkolem. Powiedziałbym że rośnie silnie/ b. silnie, a łoza drewnieje drewnieje dobrze/ b. dobrze. Mam też podejrzenie, czy to przypadkiem nie Fredonia?
Czy osoby, które posiadają tą odmianę Szachitor lub Fredonię w kolekcji mogłyby potwierdzić czy to ta odmiana? Jakie są Wasze sugestie co identyfikacji tej odmiany?
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing