Misza napisał(a):
Jeśli latoroślą są wiotkie i nie chcą trzymać pionu to z dużym prawdopodobieństwem
masz tą odmianę.
Nigdy nie zwracał uwagi na to. Obowiązkowo popatrzę tego roku.
Misza napisał(a):
Nieprzeciążone Festivee w dobrym miejscu potrafi być już do jedzenia w połowie września.
Tak, zawsze w wrześniu jadł to winogrono.
Grzelus napisał(a):
Jagody mogą więdnąć z dwóch powodów: brak jakiś składników pokarmowych lub mączniak na szypułkach mimo zdrowych jagód i liści.
Myślę, długo wisiał. To zdjęcie jest zrobione w końcu października albo nawet w listopadzie.
Wroniarz napisał(a):
Odrzuciłbym jednak festivee (liście ma jak łopaty).
Identyfikowana odmiana wygląda na mieszańca z większym udziałem vinifery.
Obstawiałbym Ajwaz. U mnie nie rośnie ale mam jego siostrę Arkadię.
Ajwaz znany jest od dawna. Nie mam jednak pewności czy był dostępny przed 30-stu laty.
Och, naprawdę podobny...
Cóż, u mnie też nie malutkie liście - patrz foto.
Czytałem, że Ajvaz jest mocnej siły wzrostu. Mój najprawdopodobniej nie. Ale to jest subjektywnie.
A jagody Ajvaz są okrągłe, w przeciwieństwie do moich owalnych.
jarekkk napisał(a):
Mam i Festivee i Ajwaza.Jeśli miałbym stawiać na którąś z tych odmian to raczej jest to Ajwaz.
Po pierwsze Vacek piszę że nikt nie mógł rozpoznać odmiany a Festivee jest znany i tak charakterystyczny że wydaje się to aż nieprawdopodobne.
Po drugie koronka u Festivee mocno podbiega białym kolorem czego nie widać na zdjęciu. Teraz pewnie już puściło zielone więc będzie to widać.
Tak przy okazji jeśli to nie jest Festivee to polecam wsadzić bo to fajna (orginalna) odmiana natomiast Ajwaz - no cóż - bez szału ,
niczym się nie wyróżnia chociaż grona ładne. Tutaj jednak proszę nie polegać na mojej opinii gdyż po przekroczeniu 60-u odmian gust mam całkiem zmanierowany.
Pozdrawiam kolegę z baaaardzo bliskiej zagranicy.
Dziękuje!
Jarekkk, wiesz, pierwszy raz wyszedłem na polskich hodowców winorośli. Wszystkie zeszłe poszukiwania przeprowadzałem wśród białoruskich winiarzy, przypuszczam, że oni że nie pamiętali Festivee.
Koronkę jeszcze raz popatrzę w tym tygodniu, akurat teraz potrzebny czas. No, i zobacz jeszcze moją odpowiedź Wroniarzu.
ZbyszekTW napisał(a):
Agat Doński?
Dokładnie nie. Mam Agat, i widzę różnicę.
-- czwartek, 20 maja 2021, 20:28 --
Piotr85 - nie rozumiem. To całkiem inna odmiana. Jeśli porównać do
http://www.winogrona.org/index.php?title=Festivee