Teraz jest sobota, 9 sierpnia 2025, 23:14

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
W USA robią z Concorda i też są importowane do nas. Mega słodkie, trudno o inne odczucia.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 20:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5514
Lokalizacja: Łódź i okolice
Wiem bo obdarowano moją żonę tym specjałem. Ale nawet Ona nie dała rady tego wypić.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 21:04 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 maja 2007, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: Rydzyna, WLKP
vanKlomp napisał(a):
Wiem bo obdarowano moją żonę tym specjałem. Ale nawet Ona nie dała rady tego wypić.

Czy było to może wino Mogen David?

_________________
Mądrość to wiedza zastosowana w praktyce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 22:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 lutego 2012, 19:23
Posty: 975
Lokalizacja: Tarnów, 222mnpm
Canin napisał(a):
Nie, nie, nie - wytrawnego wina z labruski zrobić się po prostu nie da. Smak labruski jest tak dominujący że wylezie zawsze i wszędzie - nawet w różowym winie z Balticy (18%labruski). Więc nie mów mi, że nie wylazł w czerwonym z Isabeli (50% labruski)
Jest kilka przypadków że wino z labruski może smakować:
1) Jest sakramencko słodkie i w ogóle nic nie czuć
2) Jest przedestylowane (smak labruski nie przechodzi do destylatu, a aromat winny tak)
3) Jest długo oczekiwanym pierwszym winem własnym - i pozamerytoryczne argumenty przyćmiewają merytoryczne
4) Testujący nie ma smaku albo porównania do innych win

Zastanów się czy w twoim przypadku nie zachodzi #3 :mrgreen:

No i napisz coś innego niż utarte stereotypy forumowe ;)
Nie robię wytrawnego bo zgadzam się nie wychodzi za dobre, ale nie musi być od razu sakramencko słodkie, robię je od 5 lat i pewnie będę robił dalej, może dlatego że wszystkim których częstuję smakuje ;)
Nie uważam się za jakiegoś winnego smakosza, nie mam tak wysublimowanego smaku by odnaleźć w winie jakieś ukryte podteksty, dla mnie liczy się efekt końcowy, i jeśli małżonka mówi że jest dobre to uważam że efekt jest zadowalający :)
W tym roku nastawiłem Regenta, na wytrawne, zobaczymy co z niego wyjdzie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz
http://winnicamarysienka.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO