Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:33

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 15:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Witam serdecznie użytkowników.

Proszę o identyfikację odmiany, z której, z różnym skutkiem, robię wino od kilku lat. Są to jeszcze poniemieckie winorośle. Rosną pod Szprotawą (lubuskie).

Wczoraj zebrałem już owoce (szpaki nie dawały spokoju) i zmierzona kwasowość to 17 g/L oraz 24 Blg (po poprawce na niecukry - 200 g/L cukru). Winorośl praktycznie nie jest cięta, nawożona, pryskana. Po prostu sobie rośnie, pnąc się po domu, garażu i drzewach - stąd prawdopodobnie wysoka kwasowość.

Owoce mają mocno barwiącą skórkę, którą łatwo daje się oddzielić od miąższu. Sam miąższ wybarwia się na różowo a nawet czerwono w miarę jak owoce dojrzewają.
Owoce są słodkie, nie wyczuwam żadnego charakterystycznego smaku, który mógłbym opisać.

Liście i koronka nie są omszone. Koronka jest jasnozielona.
Dwa lata temu wsadziłem w ziemię kilka "patyków" wyciętych z tych krzewów i zdjęcia przedstawiają tak uzyskane sadzonki.

Piszcie, jeżeli brakuje jeszcze jakiejś informacji.

Pozdrawiam
Piotrek.


Załączniki:
Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg [ 86.55 KiB | Przeglądane 1276 razy ]
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 73.07 KiB | Przeglądane 1276 razy ]

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Ostatnio edytowano niedziela, 23 września 2012, 15:22 przez sandman, łącznie edytowano 1 raz
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 15:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
I owoce.


Załączniki:
Clipboard05.jpg
Clipboard05.jpg [ 78.8 KiB | Przeglądane 1275 razy ]
Clipboard04.jpg
Clipboard04.jpg [ 85.8 KiB | Przeglądane 1275 razy ]

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 16:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
A skąd wiesz ,że poniemieckie :shock: :?:
Niemcy przed wojną nie sadzili u siebie Marechal Foch.
To mogą być równie dobrze nasadzenia powojenne !
pozdr.ZB
PS
krzew 30-sto letni wygląda na b.duży i stary :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 18:37 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
zbyszekB napisał(a):
A skąd wiesz ,że poniemieckie :shock: :?:


W domu mieszka cały czas ta sama rodzina. Jak tam zamieszkali to winorośl już tam podobno była.

zbyszekB napisał(a):
PS
krzew 30-sto letni wygląda na b.duży i stary :lol:


Tak jak napisałem, zdjęcia robiłem dwuletnim sadzonkom z patyków...
Natomiast owoce zbieram z tych starych winorośli.

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
sandman napisał(a):

Wczoraj zebrałem już owoce (szpaki nie dawały spokoju) i zmierzona kwasowość to 17 g/L oraz 24 Blg (po poprawce na niecukry - 200 g/L cukru). Winorośl praktycznie nie jest cięta, nawożona, pryskana. .


W kwestii formalnej. Właściwsze jest odjęcie 3/20 od odczytu niż 4. Po odjęciu 3/20 da Ci to 204 g cukry w 1 kg moszczu, a to po przeliczeniu da 222g/L cukru, a nie 200. Taki drobiazg ale daje 1,3 % mocniejsze wino. Dla jednych to ważne dla innych nie, ale warto przypomnieć.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 19:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ale przy kwasach 17g/l to już szkliwo z zębów schodzi :lol:
ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 20:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Jeśli to ma być Marszałek, to powinien być wyczuwalny lekki posmak owoców czarnego bzu.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 20:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
kapitan napisał(a):
W kwestii formalnej. Właściwsze jest odjęcie 3/20 od odczytu niż 4. Po odjęciu 3/20 da Ci to 204 g cukry w 1 kg moszczu, a to po przeliczeniu da 222g/L cukru, a nie 200. Taki drobiazg ale daje 1,3 % mocniejsze wino. Dla jednych to ważne dla innych nie, ale warto przypomnieć.

Dzięki, będę pamiętał.

zbyszekB napisał(a):
Ale przy kwasach 17g/l to już szkliwo z zębów schodzi :lol:
ZB

Bardzo pomocna uwaga...
Po dwukrotnym rozcieńczeniu moszczu wychodzi całkiem przyjemne, półsłodkie wino.

kuneg napisał(a):
Jeśli to ma być Marszałek, to powinien być wyczuwalny lekki posmak owoców czarnego bzu.
ZB

Wino jest owocowe w smaku, ale nie potrafię powiedzieć, czy jest tam czarny bez.
Watro jeszcze chyba wspomnieć, że jest bardzo odporne na mróz zimą. Także wiosenne przymrozki (gdy pąki jeż pękły) w ostatnich latach mu nie zaszkodziły.

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 21:41 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 17 marca 2007, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Krosno
sandman napisał(a):
Witam serdecznie użytkowników.

Proszę o identyfikację odmiany, z której, z różnym skutkiem, robię wino od kilku lat. Są to jeszcze poniemieckie winorośle. Rosną pod Szprotawą (lubuskie).

Wczoraj zebrałem już owoce (szpaki nie dawały spokoju) i zmierzona kwasowość to 17 g/L oraz 24 Blg (po poprawce na niecukry - 200 g/L cukru). Winorośl praktycznie nie jest cięta, nawożona, pryskana. Po prostu sobie rośnie, pnąc się po domu, garażu i drzewach - stąd prawdopodobnie wysoka kwasowość.

Owoce mają mocno barwiącą skórkę, którą łatwo daje się oddzielić od miąższu. Sam miąższ wybarwia się na różowo a nawet czerwono w miarę jak owoce dojrzewają.
Owoce są słodkie, nie wyczuwam żadnego charakterystycznego smaku, który mógłbym opisać.

Liście i koronka nie są omszone. Koronka jest jasnozielona.
Dwa lata temu wsadziłem w ziemię kilka "patyków" wyciętych z tych krzewów i zdjęcia przedstawiają tak uzyskane sadzonki.

Piszcie, jeżeli brakuje jeszcze jakiejś informacji.

Pozdrawiam
Piotrek.


Zrób więcej szczegółowych zdjęć (też przynajmniej jedno całego krzewu, podaj średnicę pojedynczej jagody). Jak dla mnie na razie odmiana ta wygląda na któregoś ze starych mieszańców (i raczej nie Marechala Focha).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 21:58 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Jagody mają zwykle ok. 1 cm średnicy, ale są bardzo różne. Od całkiem malutkich do nawet 2,5 cm.

Mam jeszcze jedno zdjęcie całego krzewu, ale to też jest dwuletnia sadzonka z patyka.
http://imageshack.us/a/img51/2978/clipboard01lgd.jpg

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:15 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 17 marca 2007, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Krosno
Nie wiem czy komuś uda się zidentyfikować tę odmianę. Według mnie to stara hybryda. Wyglądem twój krzew ze zdjęć do złudzenia przypomina moje siewki pochodzące od odmiany Le Colonel (Bertille-Seyve 2667). To jest akurat mieszaniec V. vinifera,V. aestivalis, V.rupestris, V. riparia i V. labrusca.
Jeżeli bardzo ci zależy i masz dużo cierpliwości spróbuj poszukać go na tej stronie http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/tax_acc.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Nie wszystko z opisu tej odmiany się zgadza.
Na zdjęciu widzę grono i obok moneta 1PLN
Na tej monecie (22mm) mieszczą się 3 takie jagody jak na tym zdjęciu !
A więc jagody baaardzo małe , średnicy 7mm.
Z opisu sandmana wynika ,że jagody miewają rozmiart do 2cm. :shock:
Jeżeli nie będzie rzetelnych informacji opisów, to trudno oczekiwać właściwych odpowiedzi.
Jak dla mnie, to jakaś Beto-podobna odmiana ? patrząc na wyniki cukrów i kwasów o tej porze roku na zachodzie Polski.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 23:07 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Kyniek napisał(a):
Nie wiem czy komuś uda się zidentyfikować tę odmianę. Według mnie to stara hybryda. Wyglądem twój krzew ze zdjęć do złudzenia przypomina moje siewki pochodzące od odmiany Le Colonel (Bertille-Seyve 2667). To jest akurat mieszaniec V. vinifera,V. aestivalis, V.rupestris, V. riparia i V. labrusca.
Jeżeli bardzo ci zależy i masz dużo cierpliwości spróbuj poszukać go na tej stronie http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/tax_acc.pl


A jaka jest jakość Twoich owoców?
Czy warto spróbować rozmnożyć u siebie tą odmianę? Właściciele twierdzą, że te winorośle nigdy nie chorowały i nie zmarzły.

No i spróbuję trochę pogrzebać, dzięki.

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 września 2012, 20:55 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 17 marca 2007, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Krosno
To nie ma znaczenia, bo Le Colonel to napewno nie jest. Większość starych mieszańców nie zdobyła uznania wśród winogrodników. Tych które jeszcze się uprawia z przeznaczeniem na jako takiej jakości wino jest raptem kilka do kilkanastu. Odmiany którą prezentujesz, tak na moje mało wprawne oko wśród nich nie ma, ale sprawdź to jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 września 2012, 17:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Spróbuję czegoś poszukać.
Pytam, bo zastanawiam się nad sensownością rozmnożenia tej odmiany.
Jak na razie próbowałem tylko raz (2 lata temu) i przyjęły mi się trzy sadzonki a docelowo chciałbym mieć jeden lub dwa rzędy w winnicy (25 lub 50 sadzonek).

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO