cianek napisał(a):
Sorry za offtopa ale ..........
Z całym szacunkiem do autora posta, ale co ma mies ten postu do działu forum Odmiany ?????
Wydaje mi się że to chyba tylko będzie ciekawostka co tu będzie napisane, tak więc moim zdaniem nie pasuje to do tego działu, bo nic nie wniesie do forum.
No chyba, że ja źle rozumuję ideę.
Uprzejmie wyjaśniam, iż post ten zainicjowałem z myślą o identyfikacji odmian, rosnących na Srebrnej Górze w winniczce Ojców Kamedułów. Miejsce to ma duże znaczenie dla polskiego winogrodnictwa i winiarstwa z powodu nieprzerwanej uprawy szczepów winorośli w tym klasztorze już od czterech stuleci. Oprócz wspominanej tu siedmiogrodzkiej (czyli węgiersko-rumuńskiej) odmiany Fetească regală (Király leányka), nie udało się dotychczas zidentyfikować pozostałych bielańskich krzewów.
Kolega Kyniek postawił tu ciekawą hipotezę, że jedną z odmian uprawianych na Bielanach może być mieszaniec francusko-amerykański Marechal Foch. Z wypowiedzi zakonnika, który w kwietniu oprowadzał mnie po klasztornym ogrodzie, zapamiętałem charakterystykę owoców odmiany dominującej w winniczce: są drobne, niebieskie, słodkie i smaczne, uprawiane bez oprysków chemicznych. Może to być więc Marechal Foch lub Leon Millot.
Od wspomnianego zakonnika-furtiana otrzymałem kilka sztobrów tej ciemnoowocowej winorośli. Udało mi się je ukorzenić i wkrótce zamieszczę tu fotografie listków tych słabych jeszcze roślinek.
Koledzy wspominają tu o jadalnym kasztanie, który rośnie gdzieś na Sowińcu blisko bielańskiego klasztoru. Kasztan kasztanem, ale bielańskie drzewo laurowe, o którym już wspominałem na tym forum, to dopiero ciekawostka. Rośnie ono zaledwie kilka metrów od winniczki klasztornej i jest z dumą pokazywane przybyszom przez zakonników.
kt70