Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 15:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 21:25 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
kt70 napisał(a):
Drogi Ekspercie

Zabrzmiało jak kpina, mam nadzieję, że nie było to niezamierzone.

Miałem po prostu nadzieję, że te odmiany mają nie tylko wartość historyczną. Podziwiam twoje zacięcie badawcze i jeśli tylko sprawia ci to frajdę to ok.
Ja mam widać bardziej pragmatycznie podejście do życia. Życzę powodzenia i obiecuję, że już się nie będę wtrącał, no chyba że trzeba będzie ;) :lol:

Tak, było to niezamierzone. Różne są style wypowiedzi, czasem napisze się coś niezręcznie, zwłaszcza w nocy, po całym dniu pracy. Przepraszam bardzo.
Jeśli chodzi o krzewy z Bielan, to podobieństwo listków na sztobrach, które stamtąd przywiozłem, do popularnej odmiany Cascade też mnie trochę rozczarowało i zastanowiło. Życie jednak przynosi czasem niespodzianki. Pozwolę sobie wkrótce w tym wątku na przytoczenie opinii rzecznika czy też współorganizatora winnicy "Srebrna Góra" na temat jednej ze wspomnianych tu odmian (Királyleányka). Kilka miesięcy temu zwróciłem się do niego za pośrednictwem poczty elektronicznej w sprawie klasztornych winorośli.
kt70

PostNapisane: piątek, 9 lipca 2010, 21:48 
Kiper
Kiper

olmek napisał(a):
Również przyglądam się dyskusji z boku i sądzę, że wątek na czas badań należy przenieść do innego działu ( Poszukiwana, poszukiwany :roll: ). Przy braku konkretów można prowadzić jałową dyskusję w nieskończoność, zanudzając pozostałych.
@kt70, mam jeszcze prośbę, daj sobie spokój z przesadną kurtuazją, bo to trochę groteskowe.

Proszę przenosić wątek do bardziej odpowiedniego dla niego działu. Poruszając ten temat sądziłem, że powinien on znaleźć się w dziale "Odmiany", gdyż tu znajdują się podobne wypowiedzi, związane z identyfikowaniem różnych odmian winorośli. Nie zamierzam nikogo zanudzać, kto chce to przeczyta o bielańskiej winniczce, kogo natomiast temat nie interesuje - nie będzie go otwierać. Tytuł jest chyba dość jednoznaczny i jasny. Moim zamierzeniem było zgromadzenie tu wszystkich dotąd dostępnych informacji o omawianych odmianach i zainteresowanie tematem osób, które najlepiej w kraju znają się na uprawie winorośli.
Forma moich wypowiedzi nie jest doskonała - mam tego świadomość, nie chcę nikogo obrażać, chociaż czasem coś może zabrzmieć groteskowo. Proszę mi wybaczyć.
kt70

PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 21:59 
Kiper
Kiper

Zgodnie z obietnicą prezentuję obszerne fragmenty informacji o klasztornej winnicy Kamedułów, którą otrzymałem w roku ubiegłym od p. Michała Jancika, współwłaściciela winnicy "Srebrna Góra", powstającej na krakowskich Bielanach:
"W klasztorze znajduje się około 5 arowa winnica, mocno zaniedbana niestety. Po śmierci brata wincerza, od kilku lat nikt winnicą się nie zajmował. Z trudem przychodzi nam prowadzenie badań na tym małym skrawku ziemi z powodu obowiązującej tam klauzury. Dzięki uprzejmości Ojca Przeora, udało się nam razu pewnego dokonać oględzin winnicy wraz z ampelografami z Niemiec. Badania nad pobranymi próbkami wykazały ponad wszelką wątpliwość, że jedną z odmian rosnących w klasztorze jest Feteasca Regala. Znana jest również jako Kiralyleanyka. Reszta odmian jest trudna do zidentyfikowania, gdyż nie są to szlachetne szczepy Vitis Vinifery. Będziemy podejmowali próby ich identyfikacji, ale nie nastawiamy się na większe rewelacje.
Bardzo prawdopodobne, że Feteasca Regala mogła trafić na Bielany w latach 30-tych, gdyż odmiana ta mogła być wówczas rozmnażana przez szkółki podolskie, które bazowały głównie na materiale sprowadzanym z Rumunii.
Pochodzenie tej odmiany jest rzeczywiście trochę niejasne i sami Rumuni mają co do tego
wątpliwości. Wiadomo tylko, że odmiana pochodzi z okolic Sighisoary w Siedmiogrodzie i była szerzej rozmnażana od ok.1925 roku przez tamtejszego szkółkarza nazwiskiem Gaspari, który też tą odmianę w 1928 roku zgłosił do rejestracji.
Spora szkółka Erwina Bohosiewicza w Lesiecznikach koło Zaleszczyk (w 1930 r. wyprodukowano tam ok 150 tys. sadzonek) pozyskiwała łozę na sadzonki niemal wyłącznie w rumuńskich winnicach (w tym na terenie dzisiejszej Mołdawii), podobnie jak mniejsza szkółka powiatowa w Śniatynie. Sprowadzano też sporo gotowych sadzonek ze szkółek rumuńskich. Feteasca Regala dość szybko zdobyła sobie popularność w Rumunii, więc przed 1939 rokiem jakieś sadzonki tej odmiany mogły już trafić do Polski, a nawet mogła ona być mnożona we wspomnianych szkółkach na Podolu.
Sadzonka mogła też równie dobrze trafić na Bielany już po wojnie np. ze Słowacji, gdzie odmiana ta rozpowszechniła się dość szeroko (kilkaset ha) w latach 1970-tych."

PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2010, 21:13 
mistrz
mistrz

A czy może ktoś pytał o zapiski w księgach klasztornych (jeśli jeszcze istnieją). Dawniej różne dziwne rzeczy spisywali może coś jest o winorośli bo raczej to było znaczące wydarzenie

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 21:26 
Kiper
Kiper

Zapewne na Bielanach prowadzono jakąś kronikę klasztoru. W XIX stuleciu ukazała się też monografia tej placówki kamedulskiej pióra Ludwika Zarewicza (1813-1890). Nie ma w niej jednak praktycznie nic o uprawie winorośli na Srebrnej Górze. Autor tej monografii porządkował klasztorne archiwum, ale najwyraźniej zupełnie nie interesował się winogrodnictwem i winiarstwem zakonnym.
Postulat kolegi Ludwika jest bardzo trafny. Może ktoś dotrze do starych zapisków o bielańskiej winnicy, jeśli mnisi zechcą udostępnić swe archiwalia. Może to być jednak trudne zadanie dla osoby świeckiej, spoza środowiska naukowego, zwłaszcza po skandalicznych kradzieżach bardzo cennych zbiorów tego klasztoru, dokonanych przez byłego zakonnika a wcześniej przez jakiegoś nowicjusza czy też gościa zakonu. Domyślam się, że mnisi mogą udostępnić swe archiwalia jakiemuś doktorantowi lub pracownikowi naukowemu katolickiej uczelni, najpewniej osobie duchownej, do której mają zaufanie niejako z urzędu. Może też ktoś z pisemną rekomendacją krakowskiej kurii archidiecezjalnej miałby szansę przeprowadzenia kwerendy w kamedulskim archiwum?
kt70

PostNapisane: czwartek, 23 września 2010, 10:07 
mistrz
mistrz

A chyba jednak niekoniecznie. Znam takiego (daleko mu do ducha :lol: ) który miał dostęp do ksiąg tyle że diecezjalnych oczywiście Diecezji Krakowskiej. Z tąd też wiem jak różne cuda były spisywane w nich jeśli chodzi o majątek kościelny. Myślę że tam można byłoby też poszperać za informacjami o Srebrnej Górze.

PostNapisane: piątek, 18 lutego 2011, 22:45 
Kiper
Kiper

W zasobach Narodowego Archiwum Cyfrowego znalazłem niedawno ciekawą fotografię klasztornego ogrodu na Bielanach pod Krakowem z września 1934 r. Przedstawia ona - jak przypuszczam - fragment winniczki. Na zdjęciu widoczne są krzewy winorośli prowadzone w formie krzaczastej bezpiennej przy palikach czy też tyczkach. Mam nadzieję, że nie mylę tu winorośli z grochem lub jakąś fasolką. Poniżej zamieszczam tę ilustrację.

Załączniki:
Bielany34-7.jpg
Bielany34-7.jpg [ 65.86 KiB | Przeglądane 1402 razy ]

PostNapisane: sobota, 19 lutego 2011, 00:26 
Kiper
Kiper

kt70 napisał(a):
Mam nadzieję, że nie mylę tu winorośli z grochem lub jakąś fasolką. Poniżej zamieszczam tę ilustrację.

Fajna fotka, ale przy tej jakości, mam wątpliwości czy to winorośl.

PostNapisane: sobota, 19 lutego 2011, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Ja widzę pomidory :lol:

PostNapisane: sobota, 19 lutego 2011, 09:46 
Ekspert
Ekspert

No zobaczcie w powiększeniu na szczytowe gałązki. No i wkłada do koszyka jakby pomidora :>

PostNapisane: sobota, 19 lutego 2011, 14:19 
Kiper
Kiper

To pomidory :mrgreen: :mrgreen: . Ja sam na podobnych tyczkach miałem takie w zeszłym roku - 10 kg z 1 krzewu było.

PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2011, 21:12 
Kiper
Kiper

Wznawiam temat. Na starym zdjęciu z archiwum cyfrowego zapewne są pomidory. Poniżej zamieszczam na początek zdjęcie starej głowy (węzła krzewienia) jednej z winorośli, która rośnie przy klasztorze na Bielanach w Krakowie.

Załączniki:
Komentarz: Fragment krzewu z przyklasztornej winniczki na Bielanach.
Bie_w01m.jpg
Bie_w01m.jpg [ 172.5 KiB | Przeglądane 1215 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2011, 21:20 
Kiper
Kiper

A teraz widok winniczki klasztornej niemal w całości. Krzewy posiadają dość przypadkowe formy i ramiona różnej grubości. Ciekawie prezentują się na tle odnowionych zabudowań eremu.

Załączniki:
Komentarz: Krzewy winne na Bielanach w dniu 21.03.2011.
Bie_w03m.jpg
Bie_w03m.jpg [ 155.62 KiB | Przeglądane 1205 razy ]
Komentarz: Winniczka bielańska niemal w całości.
Bie_w02m.jpg
Bie_w02m.jpg [ 146 KiB | Przeglądane 1210 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2011, 21:40 
Kiper
Kiper

A tak prezentuje się jeden z krzewów. Można zaliczyć go do bardziej okazałych na tym poletku. W minionych dziesięcioleciach zakonnicy wyrabiali wino w beczkach z tej właśnie ciemnoowocowej odmiany. Dziś podobno gdzieś w klasztornych piwnicach pozostały tylko puste beczki. Zeszły rok był marny, zakonnicy zebrali niewiele owoców.

Załączniki:
Komentarz: Jeden z krzewów w bielańskiej winniczce.
Bie_w04m.jpg
Bie_w04m.jpg [ 162.39 KiB | Przeglądane 1203 razy ]

PostNapisane: czwartek, 24 marca 2011, 23:52 
Kiper
Kiper

Inne fotografie klasztornej winnicy na Bielanach (w wyższej rozdzielczości niż tutaj) zamieściłem pod adresem: http://www.vinogrod.yoyo.pl/bielany.htm
Proszę o opinie i komentarze.
kt70

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1