Mam prośbę o identyfikację dwóch odmian:
1. Odmiana 1 - rośnie jako altanowiec, nigdy nie zmarzła pomimo występowania mrozów do -30 stC, rośnie silnie, owocuje też na pasierbach, ale nie dojrzewają, grona granatowe, małe, dojrzewa około 10 października jest bardzo słodka ( jak jesień pozwoli to wisząc dłużej robi się słodsza ) - wychodzą z niej dobre soki, ale wino jest za kwaśne i ma charakterystyczny, dla mnie nieprzyjemny smak. Zdjęcia poniżej - nie mam koroki i dojrzałych gron, ale może się uda.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae7 ... 34e05.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/590 ... ee070.html2. Odmiana 2 - rośnie na płocie na południowej stronie nigdy nie zmarzła jak poprzednia, rośnie silnie, grona granatowe, małe, dojrzewa pod koniec sierpnia, jest średno słodka, jak dłużej powisi to jagody miękną, robią się kwaśniejsze, wino jest za kwaśne i ma charakterystyczny, nieprzyjemny smak.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/505 ... 7d5eb.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/064 ... c4ee3.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11d ... 32199.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af4 ... 2ce05.htmlDruga odmiana raczej spotka się z łopatą, ale chciałbym wiedzieć co wywalam.
Obie od kilku lat są atakowane chyba na mączniaka prawdziwego, ale nie wpływa to na plonowanie, przemarzanie itp.