Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2009, 17:50 
przedszkolak
przedszkolak

Witam. U mojego sąsiada rośnie sobie taka oto winorośl:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Problem w tym, że nie bardzo wiem co to jest. Jagody mają max 17mm średnicy, grona takie jak widać na zdjęciu, chociaż to może być mylące bo krzew nie zna takich zabiegów jak cięcie, pryskanie, nawożenie, czy chociaż okrywanie na zimę. Jest pozostawiony sam sobie. W ostatnich dwóch latach był atakowany przez szpeciela, mączniaki i pewnie coś jeszcze o czym nawet nie wiem.
Z pozytywnych informacji dodam, że z miejsc bardziej nasłonecznionych jadłem już pojedyncze jagody i są całkiem, całkiem. :)

W związku z tym zanim zawlokę to na swoja działkę (choć to tylko przez płot), chciałbym wiedzieć z czym mam do czynienia i czy warto?

Pomożecie?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 sierpnia 2009, 23:15 
przedszkolak
przedszkolak

Heh. Chyba sam zostanę z tym problemem :(

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 12:43 
Ekspert
Ekspert

Oprócz liścia na ostatnim zdjęciu ( chociaż często mogą pojawiać się liście nietypowe), wszystkie pozostałe cechy wskazywałyby na Ontario.

Czy warto sadzić na własnej działce ? Wszystko zależy od tego , czy będą Ci smakowały owoce. Osobiście bym nie posadził.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 13:45 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="olmek"]... wszystkie pozostałe cechy wskazywałyby na Ontario.

No tak, tylko ten termin dojrzewania coś nie pasuje. Według tutejszego opisu wynika druga dekada września, a ja podejrzewam, że za tydzień po owocach zostanie historia.

Pozdrawiam Sławek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2009, 09:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="Halski"]
No tak, tylko ten termin dojrzewania coś nie pasuje. Według tutejszego opisu wynika druga dekada września, a ja podejrzewam, że za tydzień po owocach zostanie historia.

To zależy co rozumie się przez termin dojrzewania. Niektóre odmiany dosyć szybko gromadzą cukier przy jednocześnie niskiej kwasowości i stają się jadalne długo przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej. Druga sprawa , to stanowisko. Jagody na krzewach rosnących w zacisznych miejscach , przy ścianach , ogrodzeniach dojrzewają dużo wcześniej od tych rosnących w szczerym polu. Na termin dojrzewania duży wpływ ma również gleba , lekka piaszczysta je przyspiesza , ciężka gliniasta opóźnia. Przyjmując , że to jednak jest Ontario, wcale nie wykluczone ,że za tydzień po owocach zostanie historia.
Dla przykładu - u mnie Aloszenkin osiąga dojrzałość fizjologiczną w pierwszych dniach września i wtedy jest najlepszy , jednak od kilku dni podskubuję pojedyńcze jagody i gdybym się uparł mógłbym zerwać całe grono , też byłoby zjadliwe.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2009, 10:10 
przedszkolak
przedszkolak

Ok.
Przekonałeś mnie.

Dzięki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Nie powiem co to jest, ale na pewno nie jest to Ontario. Mam i wiem dokładnie jak wygląda. Tu się nie zgadza, ani pokrój grona, ani kolor (odcień) jagód, a i te liście nie za badrzo pasują.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"] Tu się nie zgadza, ani pokrój grona, ani kolor (odcień) jagód, a i te liście nie za badrzo pasują.

W/g Sękowskiego grona często są ze skrzydełkiem , czyli mogą zdarzyć się bez.
Dojrzałe jagody mają być białawozielone i od strony nasłonecznionej zarumienione. Te na zdjęciu są białawozielone , a na rumieniec chyba trochę za wcześnie.
Oczywiście nie upieram się przy Ontario , tak mi przypasowało. Jeżeli masz Grzesiek 100% pewności co do swojego krzewu , to pewnie masz rację.
Co by to nie było atrakcyjne raczej nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 22:27 
Kiper
Kiper

[quote="olmek"]Oprócz liścia na ostatnim zdjęciu ( chociaż często mogą pojawiać się liście nietypowe), wszystkie pozostałe cechy wskazywałyby na Ontario.

Czy warto sadzić na własnej działce ? Wszystko zależy od tego , czy będą Ci smakowały owoce. Osobiście bym nie posadził.

Nawet jak na Puławy to chyba za wcześnie na ontario.
Szkoda, że nie ma opisu liści (duże, małe, czy od spodu omszałe, itp) konsystencja jagody (miąższ czy chrupki, zwarty, glutowaty, jaka gruba skórka,) itp, itd., bo ułatwiłoby to identyfikację.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2009, 13:03 
przedszkolak
przedszkolak

W weekend postaram się napisać coś więcej o tej odmianie, chociaż nie wiem czy znajdę jeszcze jakieś owoce, bo obecnie jestem na urlopie.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1