Misza napisał(a):
Jedna uwaga do Mariusza - takimi korkami nie zamyka się butelek!
Nie wybrzydzajmy na temat jakości korków którymi zostało zakorkowane wino od Mariusza.
Butelka która do mnie dotarła nie została zakorkowana

,tylko zakręcona zakrętką metalową i z tego powodu nie mam problemu bo piłem wina oryginalnie tak zamykane.
gronkowiec napisał(a):
RobertR napisał(a):
....Zastanawiam się jakby smakowało wino z NN zrobione z krzewów obciążonych na 1,5 - 2 kg......
I tu pojawia się problem. Odmiana należy do silnie rosnących i bardzo plennych nawet przy cięciu na jedno oczkowe czopy. Grona różnej wielkości i wadze. Długość gron w przedziale 17-30 cm. Wymaga form dużych, przestrzennych z swobodnie zwisającymi latoroślami, co tylko w niewielkim stopniu tłumi wzrost. Ja prowadzę wysokim dwuramiennym, jednopiennym Guyot o wysokości 1,7 metra. Przy małych, niskich formach i gęstym nasadzeniu uzysk na poziomie 1,5-2 kg jest osiągalny, ale nie idzie opanować wzrostu latorośli
Uwagi Zdzisława są bardzo cenne ponieważ pokazują potencjał tej odmiany jeżeli chodzi o plenność
i wybór sposobu prowadzenia. Wino przekazane do degustacji przez Mariusza pochodzi z krzewów młodych i przeciążonych,ale Zdzisław ma krzewy bardziej dojrzałe więc ma pewne porównanie jeżeli
chodzi o obciążenie krzewów i wpływ na jakość wina.
Ja jeszcze nie mogę nic powiedzieć na temat tego wina ponieważ czekam na spotkanie z kolegami
z naszego forum aby wspólnie przeprowadzić degustacje tego ciekawego wina.