Teraz jest niedziela, 14 grudnia 2025, 17:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 21:13 
czeladnik
czeladnik

blk napisał(a):
Jakieś trzy lata temu zrobiłem wytrawną Izabellę ze sporym dodatkiem wody (dostałem jej parenaście kg).

Witam.
Według Wikipedi "Wino ? napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji ".
Muszę spytać ile ten napój mógł mieć alkoholu jak sok był rozcieńczony wodą .
Ja wino robiłem co prawda nie z Izabeli, ale z nieznanej labruchy oczywiście z samego soku .

wieja

PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 08:31 
Kiper
Kiper

wieja napisał(a):
blk napisał(a):
Jakieś trzy lata temu zrobiłem wytrawną Izabellę ze sporym dodatkiem wody (dostałem jej parenaście kg).

Witam.
Według Wikipedi "Wino ? napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji ".
Muszę spytać ile ten napój mógł mieć alkoholu jak sok był rozcieńczony wodą .
Ja wino robiłem co prawda nie z Izabeli, ale z nieznanej labruchy oczywiście z samego soku .

wieja

I dlatego w powyższym poście celowo nie użyłem słowa "wino" choć z pewną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że było lepsze niż niektóre wina kupowane w Niemczech, które zdarza mi się testować. Maceracja samych owoców trwała 4 dni bez fermentacji. Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci jaki był stosunek miazgi (bo w balonie wraz z sokiem fermentowała miazga) do wody, ale tej ostatniej naprawdę było sporo. Efekt końcowy był wytrawny, różowy. Izabella według mnie nie ma aż tak poważnego posmaku labrusca jaki zdarza się w innych labruscowatych odmianach. Koleżanka miała jakąś labruscę na płocie od jedzenia, której aż usta piekły. W moim "winie" ten posmak był niewyczuwalny. Podobno niektóre odmiany nabierają tego posmaku wtedy kiedy są mocno dojrzałe. Ja Izabellę dostałem praktycznie z zielono-żółtymi pestkami i nie do końca wybarwionymi owocami. Krzewy (chyba 2) z których korzystałem zostały usunięte przez właścicielkę ponieważ nie radziła sobie z ich wzrostem, zaczęły włazić na jabłonki. Szczerze muszę stwierdzić, ze tego żałuję ponieważ z chęcią zrobiłbym coś takiego po raz kolejny... Podobno na miejsce starych krzewów rosną już nowe...

Sorry, pytałeś o procenty - miał 12 lub 13% (już nie pamiętam), a i byłem zmuszony do wymrażanie kwasów...

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 22:26 
Ekspert
Ekspert

A wracając do tematu.
Izabela jest późniejsza.
Lidia by najbardziej pasowała co do terminu dojrzewania.
Ale przejrzałem wiele zdjęć owoców Lidii i wszystkie były dużo mniejsze :!: od Gross Fromboise Wczesny Czerwony.
Obrazek
:?: :?: :?: :!:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1