Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 16:39 
Kiper
Kiper

W tym temacie znalazłem dwa zdania w książce Liska. " Winogrona zbiera się po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej, gdyż nie dojrzewają one po zdjęciu z krzewu. (..) Po zbiorze owoce przechowuje się w chłodnych i przewiewnych miejscach. Optymalna temperatura dla przechowywania winogron wynosi 0-2C."

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 19:35 
Ekspert
Ekspert

Ja natomiast widziałem w jakiejś publikacji, żeby do dłuższego przechowywania ucinać razem z kawałkiem zdrewniałej już latorośli i przetrzymywać w pozycji wiszącej, za tą właśnie latorośl ale gdzie ja to widziałem to już nie pamiętam.

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 19:44 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Ja natomiast widziałem w jakiejś publikacji, żeby do dłuższego przechowywania ucinać razem z kawałkiem zdrewniałej już latorośli i przetrzymywać w pozycji wiszącej, za tą właśnie latorośl ale gdzie ja to widziałem to już nie pamiętam.

Na starych slajdach Tadeusza Retmana z lat 50-60.

Załączniki:
fw2_32.jpg
fw2_32.jpg [ 76.44 KiB | Przeglądane 586 razy ]

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 20:07 
przedszkolak
przedszkolak

gbed napisał(a):

J.Lisek "
Amatorska uprawa winorośli" str.98

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 21:37 
Ekspert
Ekspert

Tak, to był Lisek, bo Retmana nigdy nie widziałem.
Dzięki.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 10:42 
Ekspert
Ekspert

kpasat11 napisał(a):
gbed napisał(a):

J.Lisek "
Amatorska uprawa winorośli" str.98

lub na str. 109 w zależności od wydania :roll:
Ale to chyba sposoby na niewielką skalę, zwłaszcza że jest też napisane żeby grona się nie stykały. Metoda z butelkami, czy przechowywanie w koszach ze zbożem nie wchodzą raczej w grę, nie mogę sobie pozwolić na takie rozrzutne zagospodarowanie powierzchni, mając do dyspozycji niecałe 6m2 :roll:
Ale najważniejsze by przyszły rok był lepszy, na tyle, by coś zostało do przechowywania.
Załaduje się do skrzynek i się zobaczy co i jak długo przetrwa.
Dwutlenku siarki ani ozonowania stosować też nie będę. Musi wystarczyć dobra temperatura i wilgotność. Może za rok o tej porze będę mógł już napisać które odmiany sobie poradziły, a które się do tego zupełnie nie nadają.
Kusi mnie wizja własnych winogron na świątecznym stole.

A co do książeczki "Amatorska uprawa winorośli" to zadziwiające że tyle ciekawych tematów, wiadomości i ilustracji zmieściło się w tak niewielkiej pozycji. Polecam nie tylko początkującym.

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 11:04 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Jest znak zapytania w tytule, to pomyślałem, że warto pokazać liście prawdziwej Frumoasy Albea. Oto i one, całkiem jakoś nie podobne do tych na sadzonce Michała :).
Mam ją posadzoną(młody krzew) i miała w tym roku małe gronko. Degustacja była bardzo skromna.Spodziewałem się super smaku ,w opisach wymieniana jest jako bardzo smaczna odmiana.Powiem szczerze że troszkę się rozczarowałem ,jak dla mnie muskat ma za wyraźny.W każdym razie jej córka Gałbena Nou lepiej mi smakowała.Jakie są Twoje odczucia smakowe dotyczące tej odmiany?

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 21:04 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
kapitan napisał(a):
Jest znak zapytania w tytule, to pomyślałem, że warto pokazać liście prawdziwej Frumoasy Albea. Oto i one, całkiem jakoś nie podobne do tych na sadzonce Michała :).
Mam ją posadzoną(młody krzew) i miała w tym roku małe gronko. Degustacja była bardzo skromna.Spodziewałem się super smaku ,w opisach wymieniana jest jako bardzo smaczna odmiana.Powiem szczerze że troszkę się rozczarowałem ,jak dla mnie muskat ma za wyraźny.W każdym razie jej córka Gałbena Nou lepiej mi smakowała.Jakie są Twoje odczucia smakowe dotyczące tej odmiany?

U mnie jedna i druga owocowały w tym roku po raz pierwszy. Z tą jednak różnicą, że Gałbena w gruncie a Frumoasa pod osłoną. Gałbena miała jedno czy dwa małe gronka i jeśli mam być szczery to nie pamiętam co sobą prezentowały. Frumoasa natomiast miała 3 albo 4 grona, takie jak na zdjęciach na dole. Zbyt intensywny Muskat, jak dla mnie, to ma np Muskat Letni, czy też jego siostra Jelena. Natomiast Frumoasa to jest ten Muskat, który bardzo mi pasuje. Mnie ta odmiana nie rozczarowała, a przeciwnie bardzo mi przypadła do gustu. Było to pierwsze owocowanie więc trzeba będzie poczekać na potwierdzenie walorów, które w niej dostrzegam tj przyzwoity smak, dobra plenność, dobra zdrowotność krzewu i gron. W nadchodzącym 2013 roku zamierzam ją obciążyć na poziomie 5-6 gron. Pod osłoną dojrzała w tym roku na przełomie 2 i 3 dekady sierpnia.

Załączniki:
Frumoasa. Albae 06.08.2012..jpg
Frumoasa. Albae 06.08.2012..jpg [ 90.34 KiB | Przeglądane 468 razy ]
Framusa Albea. 18.08.2012..jpg
Framusa Albea. 18.08.2012..jpg [ 77.8 KiB | Przeglądane 468 razy ]

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 22:20 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za odpowiedź, taką samą dobrą opinię jak Ty ma mój znajomy który też uprawia ją pod osłoną.W przyszłym roku powinienem mieć dużo większy plon do degustacji więc będzie okazja w pełni ją popróbować i ewentualnie swój pogląd zweryfikować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1