Dzień Dobry,
To mój pierwszy post na tym forum, zacząłem interesować się winoroślami, ponieważ jestem w posiadaniu od niedawna działki. Rosną na niej dwie odmiany winogron, jedna ciemna druga jasna. Chciałbym was prosić o identyfikację ich.
1. Odmiana ciemna.
Grono wygląda tak :
Podejrzewam, że to odmiana winna, ze względu na to, że jest bardzo słodkie, jeśli tak można nazwać bardziej mięsiste niż odmiany deserowe. Pestka bardzo twarda, ciężka do przegryzienia. W dniu którym pisze posta (tj. 11.09) winogrono wydaje się być dojrzałe, jest bardzo słodkie. Skóra odchodzi bardzo łatwo, wystarczy leciutko nacisnąć opuszkami palców.
2.Odmiana jasna.
Tutaj owoc bardzo smaczny, raczej odmiana deserowa. Grono ma pestki, są średnio twarde. Smak słodki, ale skórka przy dłuższym pobycie w ustach daje posmak goryczy. Zajmuje się tą działką od tego roku. Winorośle były w kiepskiej kondycji, nie były przycinane, rosły można powiedzieć na dziko. Dopiero w tym roku późną jesienią zostanie przycięta w sposób należyty. Wczesną wiosną musiałem też uzyć środka grzybobójczego bo winorośl jasnej odmiany była praktycznie cała zdegradowana przez jakiegoś grzyba.
Dziękuje za poświęcony czas na przeczytania