Teraz jest niedziela, 7 września 2025, 01:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 18:54 
nowicjusz
nowicjusz

To coś, co znajduje się na poniższych zdjęciach, to podobno Beta. Owoce są małe (8-11mm), gęsto upakowane na gronach, granatowe z pestkami wypełniającymi praktycznie całe jagody. W smaku bardzo mało słodkie, nawet cierpkie przez co praktycznie nie nadają się do podjadania, ani na wino. Zawsze dojrzewają późno (jeśli w ogóle zdążą dojrzeć przed zimą). Zdjęcia były robione 7 września, a jak widać dopiero niektóre jagody się przebarwiają i są zupełnie niejadalne.
Proszę o identyfikację głównie z tego względu, że Beta podobno jest pancerną odmianą, a ten krzak praktycznie co roku choruje. Zazwyczaj ma tylko mocno przebarwione i poplamione liście oraz łodygi, ale owoce jakoś sobie radzą. W tym roku jest już gorzej, bo nawet na niektórych łozach i gronach widać biały nalot, jakby od mączniaka właściwego. W sprawie choroby będę pisał w oddzielnym temacie, żeby nie robić zamieszania.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Drugą odmianę przeprowadziłem do swojego skromnego ogródka robiąc dwa lata temu sadzonki. U znajomego co roku intensywnie owocuje, mimo dosyć chaotycznego cięcia. Ma stosunkowo małe przyrosty (0,3-2m). Młode liście są od spodu widocznie różowe i mocno włókniste. Później niektóre dorastają do pokaźnych rozmiarów. Moja długa dłoń programisty wygląda przy takim liściu jak dziecięca ;)
Owoce są słodkie, galaretkowate z niewielkimi pestkami, ale jak dla mnie bardzo dobre. Tylko skórka psuje smak, bo jest trochę kwaśna jak się ją pogryzie. Jagody mają granatowy kolor, ok. 10-20mm średnicy, są okrągłe i luźno rozłożone na niezbyt gęstych gronach. O tej porze większość owoców jest już dojrzała. Niestety za późno pomyślałem o zdjęciach dojrzałych gron :( U mnie jeszcze nie owocowały.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Bardzo proszę o pomoc. Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania albo dostarczę więcej materiału dowodowego w weekend.

PostNapisane: wtorek, 10 września 2013, 19:51 
Ekspert
Ekspert

Odmiana nr 2 - to jakaś labruska.
Najlepiej porównaj z tymi odmianami: http://www.winogrona.org/index.php?title=Vitis_labrusca

PostNapisane: środa, 11 września 2013, 18:37 
nowicjusz
nowicjusz

Dwa razy przejrzałem wszystkie labruski i nie znalazłem nic, co by pasowało w 100%.
Konkord Rosyjski ma na głównym zdjęciu bardzo podobne grona, a na liściach widać meszek z różowym przebłyskiem. Z tym, że poszukiwana przeze mnie odmiana raczej nie jest obcopylna i dojrzewa wcześniej.
Lidia też ma podobne grona (chociaż chyba bardziej zwarte niż nr 2), zgadza się okres dojrzewania i smak, ale liście są wyraźnie bardziej gładkie i błyszczące.
V65-163 też mniej więcej pasuje, tylko po 2 zdjęciach nie mogę dopasować liści. Na jednym z nich widać wcięte klapy, a odmiana nr 2 nie ma żadnych wcięć. No i znowu termin dojrzewania za późny w stosunku do rzeczywistości.

Strefa czasowa: UTC + 1