To coś, co znajduje się na poniższych zdjęciach, to podobno Beta. Owoce są małe (8-11mm), gęsto upakowane na gronach, granatowe z pestkami wypełniającymi praktycznie całe jagody. W smaku bardzo mało słodkie, nawet cierpkie przez co praktycznie nie nadają się do podjadania, ani na wino. Zawsze dojrzewają późno (jeśli w ogóle zdążą dojrzeć przed zimą). Zdjęcia były robione 7 września, a jak widać dopiero niektóre jagody się przebarwiają i są zupełnie niejadalne.
Proszę o identyfikację głównie z tego względu, że Beta podobno jest pancerną odmianą, a ten krzak praktycznie co roku choruje. Zazwyczaj ma tylko mocno przebarwione i poplamione liście oraz łodygi, ale owoce jakoś sobie radzą. W tym roku jest już gorzej, bo nawet na niektórych łozach i gronach widać biały nalot, jakby od mączniaka właściwego. W sprawie choroby będę pisał w oddzielnym temacie, żeby nie robić zamieszania.

Drugą odmianę przeprowadziłem do swojego skromnego ogródka robiąc dwa lata temu sadzonki. U znajomego co roku intensywnie owocuje, mimo dosyć chaotycznego cięcia. Ma stosunkowo małe przyrosty (0,3-2m). Młode liście są od spodu widocznie różowe i mocno włókniste. Później niektóre dorastają do pokaźnych rozmiarów. Moja długa dłoń programisty wygląda przy takim liściu jak dziecięca

Owoce są słodkie, galaretkowate z niewielkimi pestkami, ale jak dla mnie bardzo dobre. Tylko skórka psuje smak, bo jest trochę kwaśna jak się ją pogryzie. Jagody mają granatowy kolor, ok. 10-20mm średnicy, są okrągłe i luźno rozłożone na niezbyt gęstych gronach. O tej porze większość owoców jest już dojrzała. Niestety za późno pomyślałem o zdjęciach dojrzałych gron

U mnie jeszcze nie owocowały.

Bardzo proszę o pomoc. Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania albo dostarczę więcej materiału dowodowego w weekend.