Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 21:55 
nowicjusz
nowicjusz

Dobry wieczór,

miło Państwa spotkać :D

W sobotę byłem na działce u znajomej.

Podczas paroletniej nieobecności winorośl lekko zdominowała jej garaż na działce. Proszę spojrzeć na zdjęcia:

http://pawel.klesyk.com/ogrod/nina/

Wedle opowieści grona w Jej (i moim?) dzieciństwie były słodkie jak marzenie.

Aktualny stan widać na zdjęciach - grono małe, ciemne, umiarkowanie słodkie, zdecydowanie jadalne, zwłaszcza jak na moje Tesco-we podniebienie ;)

Winorośl, jak widać, raczej odwykła od sekatora, owocuje wszędzie, głównie w trawie.

Owoce raczej małe, nie sfotografowałem ich z monetą a tylko z moim kciukiem - mam małe palce - myślę, że jagoda jest wielkości 10-groszówki.

Jeśli dobrze oceniam to nasadzenie ma ze 40 lat, nie mniej niż 35 na 100%/.

Musi być absolutnie nieprzemarzalne, zdjęcia pochodzą spod Kielc (Białogon) gdzie zimy bywają chłodne, a lodowaty wiatr hula od października do maja.

Obejrzałem forum, ciśnie się na usta odmiana na B, ale Państwo pozwolą, że spytam, czy to B?

dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam

PMK

PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 22:26 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli smakuje , to nie jest be :!: :lol:
Ale wygląda na B :?: :mrgreen:
pozdr.Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 09:10 
nowicjusz
nowicjusz

Panie Zbigniewie,

to nie jest odmiana deserowa - w porównaniu z np. białą Fredonią (rosnącą u moich rodziców) to smak jest drętwy :/

Niemniej jest jadalne ;)

Jak przyniosłem grona ojcu to powiedział że to taka "dzika odmiana" rosnąca wszędzie i od zawsze (czyt. na pewno po wojnie).

Grona wydają się dojrzałe już, pomimo tego, że dojrzewają pod liśćmi. Stanowisko jest słoneczne.

Planuję je jednak przetrzymać na krzaku jeszcze dwa tygodnie i zebrać pod koniec września, mam nadzieję, że nie opadną do tego czasu. Jeść tego raczej nie będę, no chyba, że smak gwałtownie się poprawi. Jeśli się nie poprawi, nastawię pewnie jakieś wińsko.

Co do odmiany - odwrócę pytanie - czy istnieje cień szansy, że to nie B?

pozdrawiam!

Paweł Klesyk

PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 09:33 
Ekspert
Ekspert

PMK napisał(a):
...
Grona wydają się dojrzałe już, pomimo tego, że dojrzewają pod liśćmi. Stanowisko jest słoneczne.
...

bo to liscie odpowiadają za dojrzewanie ! to one asymilują i przekazują skladniki do gron.

Cytuj:
Co do odmiany - odwrócę pytanie - czy istnieje cień szansy, że to nie B?

po kształcie liści, sile wzrostu i zdrowotności ... nie ma cienia

PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 19:21 
nowicjusz
nowicjusz

więc B :)

No szału nie ma, czytałem.

Z innej strony patrząc nie choruje, nie przemarza, zdrowo rośnie, więc cieszmy się, wszak wino to radość ;)

Nie wiem czy zakładać nowy wątek w innym dziale czy dopytać tutaj co do kolejności działań z tym monstrum.

Zakładam, że dokonując niezbędnej kosmetyki jednak chciałbym zostawić tę winorośl (wszak nie moja), korygując jednak jej wielkość w sposób konieczny.

- zbiorę owoce, co jest i jakie jest przed końcem września.

- po przymrozkach (listopad?) zakładam że stanie wegetacja na dobre, wkraczam z sekatorem i kosiarką (kosiarka o ile nie spadnie śnieg).

- co leży wykaszam, co ukorzenione zostawiam, dwuletnie z latoroślami wycinam, na pozostawionych pniach wybieram i przycinam nowe węzły krzewienia ograniczając ekspansywność winorośli, stawiając na jej kontrolowany wzrost.

- czy wycięte pędy ciąć na sztobry i dołować? Czy do czegokolwiek mi się przydadzą? Czy jest sens szczepić inną odmianę na podkładce z B? Myślę, że jeśli miałbym ukorzeniać B i tworzyć sadzonki, to jednak nie z tej odmiany, więc może lepiej zrobić ognisko?

dziękuję za info, gdy to za dużo jak na ten dział proszę o słowo na PM i przenoszę dyskusję.

pozdrawiam (czego życzą sobie wzajemnie ogrodnicy/winnicznicy/winiarze?)

Strefa czasowa: UTC + 1