Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 11:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Ostatnią 3cią odnianę jaką mam do zidentyfikowania to wstępnie zdiagnozowana w zeszłym roku jako seyval poniższa winorośl.

Na dzień dzisiejszy owoce jeszcze nie dojrzały więc są cierpkie, grona są bardzo zbite, to stary krzew który rośnie u mnie pod stodołą i zastanawiam się czy go nie wyciąć. No chyba że to seyval to chętnie bym go rozmnożył :)


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 11:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 stycznia 2009, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: Rzeszów
Nie wycinaj to seywal.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 11:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Właśnie porównywałem zdjęcia liscia z forumowego działu odmiany i jest niemal identyczne. Bardzo się cieszę że mam coś wartościowego bo z tegorocznych nasadzeń 200 krzewów przez ciągłe podtopienia żyje mi tylko około 20stu.

A jak smakują owoce seyvala ??? Chciałbym się upewnić w 100% że to seyval.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 12:40 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 stycznia 2009, 01:00
Posty: 59
Lokalizacja: Rzeszów
Smak neutralny, bez wyczuwalnych aromatów , dlugo , aż do momentu osiągnięcia pełnej dojrzałości wyrażne kwasy, jako deserówka taka sobie. W tamtym roku pomimo,że solidnie obciążony lepiej i szybciej dojrzał niż bianka /smakowo, bo nie robię żadnych pomiarów/.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 22 września 2010, 14:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Jeżeli chodzi o smak Seyvala to poziom kwasów i cukru jest w równowadze, są słodkie ale kwasowość dodaje orzeżwiającego smaku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO