Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 21:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 20:24 
Ekspert
Ekspert

Misza na stronie ukraińskiej Oryginał wydaje sie być podobny do Twojej odmiany .Mój Oryginał jeszcze nie owocował ale liście ma bardzo podobne.http://vinograd.info/sorta/stolovye/original.html

PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 20:44 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Misza na stronie ukraińskiej Oryginał wydaje sie być podobny do Twojej odmiany .Mój Oryginał jeszcze nie owocował ale liście ma bardzo podobne.http://vinograd.info/sorta/stolovye/original.html

jak Ci zaowocuje to się dowiesz że...
Heniek napisał(a):
...a tak mam odmianę opałową ze smoczkowatymi jagodami i nie dojrzewającymi owocami.

Wniosek oczywisty. Za wczesny na Oryginała.

PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 22:13 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
jak Ci zaowocuje to się dowiesz że...
Heniek napisał(a):
...a tak mam odmianę opałową ze smoczkowatymi jagodami i nie dojrzewającymi owocami.

Akurat w moim przypadku powinien spokojnie dojrzeć bo rośnie w tunelu :P . Odmiana Miszy dojrzała faktycznie za wcześnie jak na Oryginała ale liście i owoce ma bardzo podobne.Gdyby nie ta niezgodność terminu dojrzewania ja powiedziałbym że to wypisz-wymaluj Oryginał.

PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 23:50 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Odmiana Miszy dojrzała faktycznie za wcześnie jak na Oryginała ale liście i owoce ma bardzo podobne.Gdyby nie ta niezgodność terminu dojrzewania ja powiedziałbym że to wypisz-wymaluj Oryginał.

A widziałeś kiedyś na żywo Oryginała? Jego to chyba tylko z Zagrawą można pomylić.

A w tym poście kilka zdjęć Cycy. Raczej nie jest to Rumiene bo tego prawie nikt na Ukrainie nie rozprowadza, za to sporo ludzi ma właśnie Cycę.
post42233.html#p42233

2 lata temu Oryginał u mnie lekko się przebarwił chociaż u mnie wegetacja zbliżona jest bardziej do Suwałk niż do Tarnowa (winniczkę mam 30km na południe od Tarnowa). Mam ten plus, że w pazdzierniku słońce jeszcze nieźle operuje i winogrona dość szybko dojrzewają o ile wcześniej nie załatwi ich przymrozek.

A jeśli chodzi o Jarosław - można się popytać gościa z Mostisk co dojrzewa w tamtym rejonie. O ile dobrze pamiętam to Rkacitieli ma niezłe parametry.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: niedziela, 19 września 2010, 09:51 
Ekspert
Ekspert

Porównanie liści i koronek z Cycą nie pozostawia wątpliwości, że to ta odmiana.
No to będę miał jedną Cycę do wykopania.

PostNapisane: poniedziałek, 20 września 2010, 15:23 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
Misza napisał(a):
No to będę miał jedną Cycę do wykopania.

to jakbys chcial ja przeznaczyc do kosza czy na kompost to ja moglbym ja zaadoptowac... tak na probe

PostNapisane: środa, 22 września 2010, 14:26 
Ekspert
Ekspert

zdzicholo napisał(a):

A widziałeś kiedyś na żywo Oryginała? Jego to chyba tylko z Zagrawą można pomylić.

A w tym poście kilka zdjęć Cycy. Raczej nie jest to Rumiene bo tego prawie nikt na Ukrainie nie rozprowadza, za to sporo ludzi ma właśnie Cycę.
post42233.html#p42233

2 lata temu Oryginał u mnie lekko się przebarwił chociaż u mnie wegetacja zbliżona jest bardziej do Suwałk niż do Tarnowa (winniczkę mam 30km na południe od Tarnowa). Mam ten plus, że w pazdzierniku słońce jeszcze nieźle operuje i winogrona dość szybko dojrzewają o ile wcześniej nie załatwi ich przymrozek.

A jeśli chodzi o Jarosław - można się popytać gościa z Mostisk co dojrzewa w tamtym rejonie. O ile dobrze pamiętam to Rkacitieli ma niezłe parametry.

Pozdrawiam
Zdzich

W Polsce to trochę bardziej skomplikowane, Oryginał, którego od Ciebie dostałem też okazał się Cycą - mam Cycę do porównania.
Jak znam życie to czeka mnie (i nie tylko mnie) jeszcze dużo takich niespodzianek :roll: :lol:

PostNapisane: środa, 22 września 2010, 18:27 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
W Polsce to trochę bardziej skomplikowane, Oryginał, którego od Ciebie dostałem też okazał się Cycą - mam Cycę do porównania.
Jak znam życie to czeka mnie (i nie tylko mnie) jeszcze dużo takich niespodzianek :roll: :lol:

Czyli zapewne były z jednego źródła. Od jednego gościa (polecanego przez znajomych) na 50 zakupionych miałem chyba 10 ok, reszta pomyłka a najwięcej dostałem Podarka Zaporożu i Ruswiena. Najgorsze jest to, że kupując bezpośrednio u selekcjonerów są już błędy. A wtedy pozostaje jechać i sprawdzać czy to właściwa odmiana bo często bardzo ciężko odróżnić.

Oryginał jest bardzo ciekawą odmianą, ale u nas nadaje się chyba tylko do tunelu.

Pozdrawiam
Zdzich

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1