Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 03:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 17:29 
czeladnik
czeladnik

Dzień dobry :)

Proszę o pomoc w identyfikacji odmiany. Krzew wyrósł w tunelu, wyglądał na "lichą" siewkę. Do takiego owocowania rósł 3 lata. Odmiana nie jest podobna do żadnej sąsiedniej a w bezpośrednim otoczeniu z zielonych rosną Zołuszka, Łora, Nizina, Aleksa, Poeloskij Muskat. (siewka/krzyżówka?). Swego czasu rosła w tym miejscu jeszcze jedna odmiana ale nie owocowała i dobrze nie pamiętam nazwy oraz nie chcę Kolegom sugerować.

Grona są luźne, długie, na latorośli wpadającej w bordowy-czerwony kolor. Jagody wielkie, bez "grochu". na początku wzrostu widoczne jakby prążki, podobnie jak na agreście. Skórka raczej miękka. Jagody z miąszem średnio zwartym, gniazdo pestek glutowate a obrzeża chrupkie. (ostatnie zdjęcie) Smak harmonijny, bez muskatu.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: niedziela, 3 września 2023, 18:52 
Ekspert
Ekspert

Krzystek napisał(a):
Dzień dobry :)

Proszę o pomoc w identyfikacji odmiany. Krzew wyrósł w tunelu, wyglądał na "lichą" siewkę. Do takiego owocowania rósł 3 lata. Odmiana nie jest podobna do żadnej sąsiedniej a w bezpośrednim otoczeniu z zielonych rosną Zołuszka, Łora, Nizina, Aleksa, Poeloskij Muskat. (siewka/krzyżówka?). Swego czasu rosła w tym miejscu jeszcze jedna odmiana ale nie owocowała i dobrze nie pamiętam nazwy oraz nie chcę Kolegom sugerować.

Grona są luźne, długie, na latorośli wpadającej w bordowy-czerwony kolor. Jagody wielkie, bez "grochu". na początku wzrostu widoczne jakby prążki, podobnie jak na agreście. Skórka raczej miękka. Jagody z miąszem średnio zwartym, gniazdo pestek glutowate a obrzeża chrupkie. (ostatnie zdjęcie) Smak harmonijny, bez muskatu.
...

To może być siewka krzyżówki odmian rosnących w twoim tunelu foliowym.
Mało prawdopodobne aby pyłek przyleciał gdzieś z za tunelu, bo w tunelu odmiany kwitną zanim zakwitną te w gruncie.
Nie mam odmian rosnących u Ciebie w tunelu , więc nie będę analizował zdjęć twojej siewki.
Ale możesz zrobić sam analizę podobieństw i różnic . Pomocną może być nasza WIKI
Podobieństwo może świadczyć o pokrewieństwie.
Istotne różnice in plus, upoważniają Ciebie do rejestracji nowej polskiej odmiany deserowej

PostNapisane: poniedziałek, 4 września 2023, 06:29 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję Zbyszku

Sprecyzuję jeszcze mój pierwszy post. Krzew wyrósł sam z ziemi, bez jakiejkolwiek mojej ingerencji. Myślałem, że z korzenia od innej odmiany, z sąsiednich rzędów i cierpliwie czekałem 3 lata na owoce. Stawiałem na Łorę, bo najbardziej owoce przypominają tą odmianę, a tu zaskoczenie, bo różni się od pozostałych odmian.

Odmiany w tunelu jasne: Zołuszka, Łora, Aloszenkin, Frumousa Albae, Sołnoczka, Poeloskij Muskat, Aleksa. Pozostałe to różowe lub ciemne. W tej odmianie nie ma żadnych ciemniejszych barw.

Czy jest jakaś procedura, obiektywny model, sposób, według którego dokonuje się porównań, opisów, aby stwierdzić, że to nowa odmiana ? Gdyby rzeczywiście okazało się, że to nowa odmiana :) , to jak się ją rejestruje ?

Strefa czasowa: UTC + 1