piotrwzk napisał(a):
Witam
Czy ilość pestek w jagodzie jest cechą stałą odmiany?
W moich ciemnych granatowych kulistych jagodach o średnicy ok 15mm woskowatych znajdują się zazwyczaj 4 czasami 3 pestki ? Grona cylindryczne czasami cylindryczno-stożkowate średnio zwarte albo luźne, smak kwaskowaty, konsystencja lekko glutowata, pod skórką słodki sok. Owocuje obficie, zaczyna wybarwianie w połowie sierpnia, pomiar cukru 5.09 od 17brix do 22brix więc średnio 19-20brix
Liść 3 klapowy, ząbkowaty z otwartą zatoką ogonkową. Wegetację rozpoczyna w kwietniu dlatego wrażliwa na majowe przymrozki. Rozrasta się obficie, mocno owocuje.
Wino o smaku i zapachu świeżym, mocno owocowym (winogronowym), ciemnym kolorze (3 tygodnie w skórkach), mocno kwaskowate (może być efekt zbyt mocnego obciążenia krzewów owocami). Aromaty kwestią subiektywną ale wyczuwam porzeczkę i czereśnię.
Czy po ilości pestek można potwierdzić odmianę Beta/Cascade/Marechal Foch/Concord/Baco Noir/Fredonia/Heridan?
Może ktoś posiada książkę "101 odmian winorośli uprawianych w Polsce"? W niej jest informacja o ilości pestek
Mam informację, że Beta ma 2 albo 1 pestkę ale nie potwierdzone przez kogoś kto ma Betę.
Ładnie wszystko opisałeś, ale jakbyś dodał zdjęcia to by było łatwiej.