Mam pytanie odnośnie identyfikacji winorośli, które rosną na działce u mojego taty. Są to trzy winorośle, które rosną w dość swobodny sposób. W tym roku zrobiłem z nich wino i z dwóch z nich wyszło dość smaczne, dlatego na tych zależy mi najbardziej aby je zaszczepić.
A. Winogrona z dość twardą skórką i stosunkowo grubą. W środku jednak wodniste i przyjemenie kwaśno-słodkie. Wino wyszło jednak bardzo przyjemne i gdyby zadbać o więcej cukru z gron to myślę, że mogłoby być bardzo przyjemne. Do dojrzewania brakuje jeszcze pewnie z 2/3 tygodni
B. Wingrono słodkie, średnio kwaśne i lekko cierpkie(?) co przekłada się na jakąś taniczność w winie. Dojrzewać w pełni będzie za niecałe 2 tygodnie najpewniej. Zarówno smaczne w jedzeniu jak i odmiana na wino.
C. Winogrono deserowe, słodkie, owalne i mięsiste. Jedyne na których pojawił się chyba jakaś choroba/grzyb(?). Grona pękają i są zjadane przez osy. Dojrzewają najwcześniej
D. Winogrona różowe. Chyba ogólnego użytku. Miąższ oddziela się od skórki, jeszcze trochę zanim zaczną dojrzewać. Wysokoplenne.
W linku do dysku google znajdują się wszystkie zdjęcia winorośli:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharingZ góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi