Lasota napisał(a):
Co do pierwszej odmiany sprawdź Vitis vinifera ssp. caucasica - bywała namnażana jako ozdobna.
Lasota napisał(a):
Materiał do porównania
http://www.scientific-web.com/en/Biolog ... ica01.html i takim sposobem pierwsza może być jednak viniferą

ale raczej dekoracyjną
Niestety nie mogę się zgodzić z Twoimi przypuszczeniami. Podawana przez Ciebie strona nie ma praktycznie żadnej wiarygodności, bo podaje zdjęcie zrobione nie wiadomo gdzie i nie wiadomo czego(równie dobrze mógłbym wstawić zdjęcie jakiejkolwiek odmiany i podpisać identycznie - czy będzie to wiarygodne? Nie!).
Tu przychylam się do zdania Kyńka
Kyniek napisał(a):
Co do pierwszej to moje zdanie jest takie: to mieszaniec z przewagą gatunków amerykańskich (...) lub nawet przygarnięta przez kogoś siewka jakiegoś mieszańca (np. francusko-amerykańskiego) i wykorzystana (ze względu na pokrój liści) jako krzew dekoracyjny do pokrycia altanki
Przeglądając kiedyś bazę vivc.de widziałem jakąś krzyżówkę Seibel o bardzo podobnych liściach(szkoda, że tak słabo są w internecie opisane odmiany z tej grupy), więc będzie to zapewne jakiś Seibel, lub jego siewka.
Na winorośl właściwą mi to nie wygląda(kształt ząbków), a także niezbyt wysoka wrażliwość(jak się domyślam) na to nie wskazuje. Ponadto w kwestii V.v. ssp. caucasica, to u nas najbliżej do niej odmianom takim jak Alden(!), czy Cardinal. Natomiast wątpię, że ktoś u nas ma Rkatsiteli, czy Saperawi należące do tego podgatunku(pomijam tu też szklarniowca jakim jest Gros Colman).