Witam 21 lutego br, w dziale ,,Uprawa'' przedstawiając problem nadmiernych przyrostów jednorocznych sadzonek dołączyłem zdjęcia. Jeden z kolegów słusznie zauważył że na zdjęciu chrupki różowej jest inna winorośl. W maju okazało się, że jest to dornfelder. Mam niedaleko drugiego identycznego kupionego z prawidłowym oznakowaniem. Mam problem z dwoma roślinami kupionymi jako seneca, ale wyglądają inaczej. Charakterystyczna jest dla nich niesamowita płodność. Już jako 20-30cm knotki miały kwiatostany, w tym roku szybko wystartowały zawiązując po 3 grube kwiatostany na każdej z 6-7 latorośli. Nie zgadza mi się u nich kształt liści, czy na podstawie dużej płodności i wyglądu koronki można ustalić odmianę przed owocowaniem, żeby można odpowiednio wyprowadzić formę i regulować owocowanie? Proszę o sugestię. Z poważaniem Marek
-- piątek, 31 maja 2019, 23:39 --
Dodaję zdjęcie całej rośliny. Liście ma nieduże jasnozielone z lekkim połyskiem, wąsy małe i cienkie jasnozielone, wzrost w porównaniu z sąsiednimi odmianami umiarkowany. Zakupiona w kwietniu 2018 w Auchan (dziwne że 2 identyczne sadzonki miały złe kartki z opisem seneki wetknięte w doniczki).
Załączniki: |

seneca ściana 2 19 05 29.jpg [ 110.35 KiB | Przeglądane 954 razy ]
|

3 chrupka.jpg [ 94.23 KiB | Przeglądane 1039 razy ]
|

2 seneca.jpg [ 53.32 KiB | Przeglądane 1039 razy ]
|
|