Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 02:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 31 maja 2019, 23:39 
mistrz
mistrz

Witam
21 lutego br, w dziale ,,Uprawa'' przedstawiając problem nadmiernych przyrostów jednorocznych sadzonek dołączyłem zdjęcia. Jeden z kolegów słusznie zauważył że na zdjęciu chrupki różowej jest inna winorośl. W maju okazało się, że jest to dornfelder. Mam niedaleko drugiego identycznego kupionego z prawidłowym oznakowaniem.
Mam problem z dwoma roślinami kupionymi jako seneca, ale wyglądają inaczej. Charakterystyczna jest dla nich niesamowita płodność. Już jako 20-30cm knotki miały kwiatostany, w tym roku szybko wystartowały zawiązując po 3 grube kwiatostany na każdej z 6-7 latorośli. Nie zgadza mi się u nich kształt liści, czy na podstawie dużej płodności i wyglądu koronki można ustalić odmianę przed owocowaniem, żeby można odpowiednio wyprowadzić formę i regulować owocowanie?
Proszę o sugestię.
Z poważaniem Marek

-- piątek, 31 maja 2019, 23:39 --

Dodaję zdjęcie całej rośliny. Liście ma nieduże jasnozielone z lekkim połyskiem, wąsy małe i cienkie jasnozielone, wzrost w porównaniu z sąsiednimi odmianami umiarkowany. Zakupiona w kwietniu 2018 w Auchan (dziwne że 2 identyczne sadzonki miały złe kartki z opisem seneki wetknięte w doniczki).

Załączniki:
seneca ściana 2 19 05 29.jpg
seneca ściana 2 19 05 29.jpg [ 110.35 KiB | Przeglądane 954 razy ]
3 chrupka.jpg
3 chrupka.jpg [ 94.23 KiB | Przeglądane 1039 razy ]
2 seneca.jpg
2 seneca.jpg [ 53.32 KiB | Przeglądane 1039 razy ]

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2019, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Według mojej oceny kształt liści i ich lekki połysk jak również wytworzenie dużej ilości kwiatostanów daje typ winorośli Seyval Blanc.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 00:37 
mistrz
mistrz

Dziękuje panie Janku i proszę jeszcze o sugestie co do odmiany, którą nabyłem z kartą Izy Zaliwskiej (różni się zdecydowanie liśćmi).
Podobna jest do seyval blanc, ale wzrost ma jeszcze słabszy, później wystartowała i ma mniej kwiatostanów, które są drobniejsze. Tym razem stawiam po cichu na solarisa.
W ofercie sprzedającego są tradycyjne przerobówki i ogólnoużytkowe.
Na 8 sadzonek Clematisów z 2018r, 4 okazały się pomylone z których 3 sztuki udało się zidentyfikować (przy zakupie kilkunastu sadzonek w 2017 i 2018 z dwóch innych szkółek nie było pomyłek).

Pozdrawiam Marek

Załączniki:
lipna iza2 20190529.jpg
lipna iza2 20190529.jpg [ 49.47 KiB | Przeglądane 895 razy ]
lipna iza 3 20190529.jpg
lipna iza 3 20190529.jpg [ 88.46 KiB | Przeglądane 895 razy ]

Strefa czasowa: UTC + 1