Witajcie. Chciałbym poprosić Was. Doświadczonych winogrodników o pomoc w identyfikacji tej odmiany, którą roboczo nazwałem Żółta (NN). Robocza nazwa ma uzasadnienie, ponieważ odmiana, którą chcę zidentyfikować charakteryzuje się małymi, żółtymi owocami, które w momencie pełnej dojrzałości są bardzo słodkie i mają wyraźnie żółtą barwę, duże pestki. Bardzo smakują moim domownikom i sąsiadom chociaż nie można uznać tej odmiany za deserową ponieważ grona są nieduże. Dojrzewa moim zdaniem w miarę wcześnie. Końcem sierpnia jest już dosyć słodka, przynajmniej do spożycia. Nigdy nie robiłem z niej wina.
Krzewy umieszczone na zdjęciu są odrostami od winogrona, które u moich rodziców rosło od ponad piętnastu lat i w ubiegłym roku ta stara winorośl została zlikwidowana. Nie wiem na ile jest to odmiana wartościowa, w ubiegłym roku pociąłem łozę a odrosty wsadziłem do ziemi i dosyć dobrze puściła w tym roku. Chociaż start w stosunku do innych odmian miała opóźniony. Bardzo dobrze się ukorzenia. Pamiętam, że zawsze chorowała. Nigdy nie była chroniona chemicznie. Trudno mi w tej chwili określić, jakie konkretnie łapała choroby ale zawsze w pełni lata jakieś stworzenia atakowały liście. Dobrze znosi zimy, nie przypominam sobie, żeby kiedyś przemarzała.
Zastanawiam się co można jeszcze dodać. Ale to chyba z grubsza tyle.
Jak pojawią się owoce to postaram się wstawić kolejne zdjęcia.
Więcej zdjęć na:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 698&type=3