Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 19:04

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2013, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Pomóżcie mi zidentyfikować odmianę. Wczesna, deserowa białą o wydłużonych owocach (jakieś 3-4cm). Liście gołe, podatna na mączniaka prawdziwego.

Szkoda, że nie znam nazwy bo to fajna odmiana. przeszukiwałem też 101 odmian - ale albo nie potrafię się posługiwać tym katalogiem albo tej odmiany tam nie ma.


Załączniki:
2013-08-28 21.36.08.jpg [2.32 MiB]
Pobrane 2 razy
2013-08-28 21.36.08 mini.jpg
2013-08-28 21.36.08 mini.jpg [ 34.8 KiB | Przeglądane 833 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2013, 21:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Liście przypominają mi mojego Timura. Kształt jagód i wczesna pora dojrzewania też by się zgadzały :wink:

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 06:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Wszystko się zgadza z Timurem - z jednym wyjątkiem - jest napisane że jest bardziej podatny na rzekomego a mnie ściachał go prawdziwy (grona) - ale może to taki rok.
Wielkie dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 06:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Ja też obstawiam Timura - wzrost bardzo silny, koronki bez podbarwień rudawych. Liście są niby gołe, ale matowe i z "sugestią kutneru" - tak bym to nazwała.
Jak zostawisz owoce, to powinien pojawić się słaby muskat, jak porządnie dojrzeją.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Niestety - pożarte :)
Całkiem smaczne :clap:
Ale mam Timura z innego źródła (sadzonka z zeszłego roku - to porównam koronki)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
W tym roku smaczne, a i owszem, mimo że jeszcze nie dojrzałe u mnie (całkiem zielone pestki jeszcze). W zeszłym roku o tej porze owoce niby były bardziej dojrzałe, ale skóra była jakby bardziej trawiasta. Wiele zależy od roku i warunków.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
Canin napisał(a):
Wszystko się zgadza z Timurem - z jednym wyjątkiem - jest napisane że jest bardziej podatny na rzekomego a mnie ściachał go prawdziwy (grona) - ale może to taki rok.
Wielkie dzięki.

Nie zgadzam się z tym "jednym wyjątkiem", Timur ma co najmniej dobrą odporność na mączniaka rzekomego, a na prawdziwego jest dość wrażliwy podobnie jak większość mieszańców ze wschodu ze sporym udziałem winorośli amurskiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 07:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Timur


Załączniki:
517_Timur (Kopiowanie).jpg
517_Timur (Kopiowanie).jpg [ 113.5 KiB | Przeglądane 762 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 12:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Canin napisał(a):
...jest napisane że jest bardziej podatny na rzekomego a mnie ściachał go prawdziwy (grona) - ale może to taki rok.
I to jest przykład że nie zawsze należy wierzyć w to co piszą :) Mam Timura po folią, w tym roku owocuje po raz drugi.Mam chyba jakiś wypaczony gust bo wszyscy twierdzą że jest smaczny a mi nie smakuje.Może ten z gruntu jest smaczniejszy :roll:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4fed8fcb2851028.html


Ostatnio edytowano czwartek, 29 sierpnia 2013, 13:02 przez andrew54, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 13:00 
Online
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
andrew54 napisał(a):
wszyscy piszą że jest smaczny a mi nie smakuje.Może z gruntu jest smaczniejszy :roll:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e4fed8fcb2851028.html

A tam wszyscy, ja nie :lol: Cierpka skóra to największa wada. Ale przynajmniej ci się świetnie zapylił.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 stycznia 2009, 01:00
Posty: 1114
Lokalizacja: Podkarpacie,okolice Jarosławia
Misza napisał(a):
A tam wszyscy, ja nie :lol:
Uff,więc jednak nie jestem sam :) .Timur u mnie dobrze się zapyla, uchodzi też za dobrego zapylacza dla innych odmian.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 14:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 czerwca 2007, 01:00
Posty: 2672
Lokalizacja: Lubelskie-Nowodwór
Jak macie odmienne typy gleby i techniki nawożenia to możecie o swoich timurach jak o dwóch różnych odmianach opowiadać. U mnie na piaseczku skórka jest OK, smak jest przyzwoity i dobrze się zapyla. Na zbyt żyznej ziemi bywa niesmaczny, a nadmiar azotu w trakcie kwitnienia nie tylko u timura może pogorszyć zapylenie.
Mam timura w dwóch miejscach i jeden krzaczek był marny, to go wiosną gnojówką "tuczyłem" i skórkę ma teraz cierpką, że język sztywnieje.

_________________
Pozdrawiam, Michał
Winnica Sfinks


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO