Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 03:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Tutaj pytamy się o rozpoznanie odmiany winorośli. Pamiętaj, że aby było skuteczne muszą być dobre zdjęcia dojrzałych jagód, liści, koronki a i inne szczegóły też mile widziane. Nie denerwuj się, jak nie dostaniesz odpowiedzi, może to znaczyć, że nikt tego nie zna (jest opisanych ponad 17000 odmian), albo na zdjęciach i opisach jest za mało szczegółów.

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 30 września 2020, 22:11 
mistrz
mistrz

Witajcie,
Moja mama kiedyś nasadziła 4 krzewy winorośli celem upiększenia ogródka i zasłonięcia pewnej ściany. I oczywiście nie zapisała co to jest. Uchowała się jedna, wyblakła karteczka, która stwierdza, że jesteśmy dumnymi posiadaczami Konkorda Rosyjskiego :roll: póki co niech rośnie - potem pomyślimy...
Ale reszta - 3 odmiany, pozostają niezidentyfikowane. Ja w tym roku zainteresowałem się tematem i pociąłem trochę te krzewy, bo rosną słabo, w formie "mietła" czyli nic nie prowadzone i za bardzo nie owocowały. Coś tam tych owoców udało się w końcu wyhodować - głównie celem weryfikacji odmian :) Dlatego prośba o pomoc w określeniu co by to mogło być.

Odmiana nr 1. Drobne owoce, beznasienna, w smaku coś jakby malina/poziomka - mi pasuje. oddziela się od skórki, ale nie typowy glut (jak w powyższym) tylko jest trochę soku. W tym roku oberwała od mączniaka i sz.p. W zasadzie już nie ma liści. 05.09 miała 13 Brix, a 19.09 już 18 Brix. na tym koniec bo liście zaczęły malowniczo zdychać. Rośnie na zachodniej ścianie i nieco przysłonięta więc światła raczej nie ma tam dużo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odmiana nr 2. Rośnie obok. Jasna. Dojrzał najwcześniej choć stanowisko ma najgorsze (najbardziej zacienione). 05.09 miała już 19 Brix, a 19.09 jagody w cieniu około 20, a najlepiej położone grono nawet 24 brix. Smak nieokreślony. Brak gluta. Owoce drobne ze sporą pestką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odmiana nr 3. Ta rośnie wciśnięta między ganek i ścianę zachodnią więc ma więcej światła. Brak konkretnego smaku, ale potrafi czasem naciągnąć więcej cukru. Dojrzewa później. pomiar 19.09 dał 18 Brix, a 27.09 już 20,5 Brix. W tym roku straciła dużo liści na skutek niedoborów i chorób. na pędach widać M.p. Owoce obrywają też od sz.p. ale względnie mało jest uszkodzonych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec jeszcze 2 zdjęcia owoców. różna kolorystyka bo światło nieco inne. Tylko oczywiście mam zamieszane i tak:
1 - to odmiana nr 3
2 - odmiana nr 1
3 - odmiana nr 2
4 - wspomniany Konkord R.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!!! :)

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 30 września 2020, 23:27 
mistrz
mistrz

1. Może reliance, nie mam u siebie.
2. Aurora
3. Chyba refren, syn aurory też z kropkami na jagodach, liście nieco wydłużone.

PostNapisane: poniedziałek, 8 lutego 2021, 11:28 
mistrz
mistrz

Wielkie dzięki,

Jak porównywałem tę Aurorę to nie byłem pewien bo u mnie ten kwiatostan był taki mocno czerwony. Ale ogólnie kupuję tę diagnozę. Zwłaszcza, że jak mam pokopała w jakichś zapiskach to potwierdziła, że to pierwsze to Reliance więc tu mamy pewność. Co do Refrena to też mi się to spina :) I wygląda na ciekawą odmianę - owoce na pewno ma smaczne, większe od Aurory i raczej się sprawdziło w kwestii chorób (nigdy nie pryskane). Mam 2 sadzonki to może jedną na próbę wsadzę do szpaleru (jak znajdę miejsce) i zobaczę jaki efekt będzie w polu.
Jeszcze raz dzięki za pomoc!

-- poniedziałek, 8 lutego 2021, 11:28 --

Mam jeszcze prośbę o dodatkową weryfikację.
Szukałem trochę w wiki i na forum informacji o tym Refrenie i zacząłem mieć wątpliwości, czy to na pewno ta odmiana, a nie aby siostrzany Reform. Gronka u mnie są małe i liście wydają się mniej strzępiaste (ale na wiki jest raptem jedno zdjęcie więc mało materiału porównawczego). Może ktoś akurat ma obie odmiany i jest w stanie rozwiać wątpliwości?

Pytam bo wczoraj spróbowałem kontrolnego wina z tego jednego krzaczka. Uparłem się żeby spróbować zrobić taki naprawdę mikro nastaw - z 1l moszczu. Po wszystkich zlaniach wyszła raptem jedna butelka. Ale muszę przyznać, że byłem miło zaskoczony. Po pierwsze że się udało wino stworzyć :) A po drugie z aromatu i smaku.
Pierwsza próba miała miejsce w okolicach nowego roku. Wtedy wino miało aromaty i smak cytrusów, głównie grejfruta. Było pijalne, ale nadal dość kwasowe i w smaku takie właśnie lekko cierpkie jak grejfrut. Wypiliśmy może z 200 ml i butelka zakorkowana, niepełna, trafiła do lodówki. Wczoraj przywiozłem to wino z działki żeby przelać w mniejszą butelkę ( żeby się zbytnio nie utleniło). Nadwyżkę spróbowałem. Aromaty rewelacja, jak w kupnym winie, owocowo -kwiatowe, nie nachalne ale wyczuwalne. Smak zdecydowanie lepszy. Wino nadal jest kwasowe ale na pewno w normalnych granicach. Lekkie, nieco mineralne. Jedynie gdzieś na samym końcu (po drugim kieliszku) dalej czuć odrobinę tego grejfruta (bardzo subtelnie). Bardzo nieśmiało porównałbym je do biedronkowego Uvam z pinot grigio.

Uznałem, że spróbuję dosadzić dwa krzaki, jak uda mi się na wiosnę rozmnożyć (mróz może zniweczyć moje plany). Ale ciekaw jestem czy ktoś robił wina z tych odmian (mam nadzieję, że uda się ustalić, ktora to jest) i ma porównanie do innych (seyval, solaris, aurora, etc.). Ciekaw jestem opinii innych osób. Bo może nie warto się w to bawić.

U mnie nastaw miał 20,5 Brix na drożdżach Enovini WS (do 13%).

PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 18:45 
mistrz
mistrz

W ubiegłym roku udało mi się zrobić pierwsze prawdziwe wino - 5litrów z 40% seyvala, 30% refrena i 30% sibery od sąsiada. Wyszło treściwsze od przeciętnych sklepowych. Błędem było brak drugiego zlania z nad prawie niewidocznego osadu co skutkowało lekkim posmakiem drożdży.
Refren dojrzał na początku września i czekał 2 tygodnie na seyvala, bardziej nadałby się jako dodatek do solarisa (chyba kilka dosadzę).
Reform i refren to uszlachetnione aurory, z tym że ten pierwszy jest znacznie wcześniejszy.

Zdjęcia mojego refrena z czerwca i sierpnia.

Załączniki:
refren 20 06 23.jpg
refren 20 06 23.jpg [ 95.79 KiB | Przeglądane 843 razy ]
refren regina 200825.jpg
refren regina 200825.jpg [ 143.95 KiB | Przeglądane 843 razy ]

PostNapisane: niedziela, 7 marca 2021, 21:09 
mistrz
mistrz

Marku,

Dzięki! Na Twoich zdjęciach jednak to przypomina ten mój krzak. Więc chyba to będzie to. Tylko u mnie te grona jakieś takie mniejsze ;)

Ja mojego zebrałem 11.10 więc raczej wcześniejszy nie jest.
Zastanawiam się tylko jak go dosadzić bo miejsca w szpalerze już mam poplanowane na co innego... może pod płotem dwa krzaki awaryjnie zmieszczę.

Z ostatnią próbą smaku wina czekam na święta. Wtedy zobaczę jaki to ma potencjał. Bo jak warto to może na nowym polu za 2 lata dosadzę kilka krzaków.

Z tym że mój krzew chorował na jesieni i chyba zima go mocno przez to sponiewierała. Wczoraj go ciąłem i dużo łóz przemarzło. Coś tam udało się z niego wyciąć ale jakieś takie dziwnie lekkie i "puste" te sztobry się wydają. Zobaczymy co wyjdzie przy ukorzenianiu.

Strefa czasowa: UTC + 1