Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2017, 07:41 
mistrz
mistrz

Pozwolę się sobie nie zgodzić z poniższym cytatem z "Odmian":
oleks napisał(a):
kuneg napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Też się z tym spotykam, że niektórzy ludzie mają nieciekawe objawy po wypiciu wina. Moja żona należy do takich osób (mawia, że ma wtedy "rewolucje żołądkowe"), ale zauważyliśmy, że po winie niesiarkowanym (tzw. "własnej roboty") tych objawów nie ma.

Ja mam regularnie problem ze stanem zapalnym żołądka. To jest główny powód, dla którego sama robię wino. Siarkuję minimalnie i nie zawsze. Po moim winie problemów z żołądkiem nie mam. Po kupnym przeważnie mam problem.

Proponuję małe doświadczenie : podać osobie podatnej na wymienione przypadłości owo marketowe wino,
ale w swojskiej butelce, tak aby odbierała to jako twoje wino. Z jakąś rekomendacją, że jest itp. wyjątkowe itp. np. kilka osób tak powiedziało i znakomicie im służyło . Chcieliby chętnie jeszcze spróbować w przyszłości.
Dziękuję za ewentualne spostrzeżenia.Pozdrawiam.

Wyobraźmy sobie forum wedlinydomowe.pl, na którym użytkownicy opisują zalety "wędlin" z supermarketów. To byłby pusty śmiech i profanacja prawdziwych wędlin.
Przecież nasze wino zrobione z własnych winogron i zgodnie ze sztuką winiarską to zupełnie inna kategoria niż produkt oferowany w Biedronce, Tesco czy Lidlu! I oczywiście nie tylko o siarkę tu chodzi.

Nie powinniśmy poważnie traktować supermarketowej butelki "do trzech dych", podobnie jak na wedlinydomowe.pl nie opisują parówek z Biedry i nie porównują ich z kiełbasą szwagra.

PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2017, 07:58 
Ekspert
Ekspert

To co jest dobre nie koniecznie musi być równie smaczne, a to co smaczne często bywa niedobre.
Porównanie z wędlinami jest nie do końca trafne. Trzymając się pewnych zasad to po 2-3 próbach bez problemu możemy zrobić wędliny i zdrowe i smaczniejsze od tego co w sklepach. Z winem niestety tak nie jest...

PostNapisane: piątek, 29 grudnia 2017, 09:52 
Ekspert
Ekspert

terroirPL napisał(a):
Pozwolę się sobie nie zgodzić z poniższym cytatem z "Odmian":
Wyobraźmy sobie forum wedlinydomowe.pl, na którym użytkownicy opisują zalety "wędlin" z supermarketów.

Fiktywne forum wedlinydomowe.pl zajmuje się wędlinami domowymi. Forum winogrona.org zajmuje się wine, nie tylko własnej roboty,ale też i masowo produkowanym. Osobiście spotkałem się z winem własnej i masowej produkcji wysokiej jakości. Nie generalizować proszę. Podejście indywidualne zalecane. Jednak przedmówca ma nieco racji. Ile jakościowego wina jest w winie z biedry poniżej 30zł? Tego nawet sam Jeronimo Martins nie wie :Yahoo!: Sami wiemy,ile wysiłku kosztuje nas produkcja własnego wina. Ale jednak własne to własne i wiemy co jest w butelce.

PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 19:36 
Ekspert
Ekspert

Kupiłem dzisiaj jadąc na "działkę" wino Szekszarol - Kekfrankos 2015 dry 12,5% Hungary w supermarkecie Tesko (19 zet)
Pomysł był taki aby uzupełnić pod szyjkę moje cuvee MF/LM 2017.( bo ciut brakuje).
Z braku czasu nie zrobiłem tego.
I całe szczęście, bo po powrocie do domu otworzyłem butelkę i okazało się ,że to wino jest gorsze dużo od mojego .
Popsuł bym tylko swoje wino.
Spróbuję inne następnym razem.

Strefa czasowa: UTC + 1