Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 08:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="gzeho"][quote="heavy"][quote="Space99"]..............w ciągu kilku wieczorów.

Jak można tak małą :lol: butelką pić kilka wieczorów??????????????????
Ty sobie chłopie kup pepsi i się nie męcz!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jakbym ja sobie dosypał cukru do wina, to nie zmęczyłbym go nawet przez miesiąc....

To prawda!!!!!!! Masakra!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 19:44 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem skąd taka krytyka... każdemu co innego podchodzi a mi akurat wina słodkie więc czy to naprawde był taki głupi pomysł żeby kupić butelke 1L z uszkiem za 14zł i dodatkowo wypić to wino ze smakiem? a później butelke zaleje winem własnej produkcji, również słodkim.
A kilka wieczorów bo nie musze od razu wydoić całej butelki. Więc czy można po 1 lampce na wieczór w towarzystwie wybranki?
Troche tolerancji Panowie a nie odrazu takie dobre rady o pepsi...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 20:16 
Kiper
Kiper

A czy nie lepiej kupić półsłodkie wino, a nie słodzić cukrem półwytrawnego. To i tak Koledzy potraktowali Cię delikatnie. W Biedronce masz wybór. Jest Kadarka, Quitana. Słodzi się herbatę, kawę, kakao itd.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 20:26 
Ekspert
Ekspert

Poprostu chciałem spróbować akurat białego półwytrawnego muskatu ale po pierwszej lampce niezasmakowało mi więc postanowiłem dosłodzić a nie wylać.
Jako że jestem początkujący to zapytam jak się robi wino słodkie z polskich winogron? Czy nie dosładza się cukrem ?
I absolutnie nikomu nie doradzam dosładzać w ten sposób jak ja bo mam wrażenie że to zostało odebrane jako przepis na super dobre wino.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 05:49 
Kiper
Kiper

[quote="Space99"]Jako że jestem początkujący to zapytam jak się robi wino słodkie z polskich winogron? Czy nie dosładza się cukrem ?
Dosładza, dosładza i to nie tylko wina słodkie, co akurat jest dość oczywiste w naszym klimacie.
Często zachodzi potrzeba dosładzania nawet win wytrawnych, bo w słabych latach własnego cukru jest za mało aby otrzymać % moc.
Winiarze między sobą mówią: "nie ma wina bez buraka"
Tyle, że czym innym jest szaptalizacja w celu osiągnięcia zaplanowanej zawartości alkoholu, a czym innym docukrzanie gotowego wina.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 09:24 
Ekspert
Ekspert

Andrzeju co ty robisz o 5.49?????? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 10:45 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]Andrzeju co ty robisz o 5.49?????? :lol:
Eeeeee... tak jakoś wyszło

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 października 2009, 10:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"][quote="heavy"]Andrzeju co ty robisz o 5.49?????? :lol:
Eeeeee... tak jakoś wyszło

Kasia obudziła....... :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 12:12 
mistrz
mistrz

Ja ostatnio w winach z Lidla i Biedronki szukam szczepów które dałoby się z powodzeniem uprawiać w naszym klimacie. I tak ostatnio próbowałem niemieckiego Dornfeldera rózowego, całkiem przyjemne wino które skłonilo mnie do zaplanowania nasadzeń tego szczepu.

Macie jeszcze jakieś inne typy win których mozna spróbować a dany szczep mozna urpawiać w polsce ?

Szczegóły Dornfeldera:
Dornfelder Pf Rheinhessen 2008 półsłodkie cena 10 zł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 13:08 
Kiper
Kiper

[quote="Zdanek"]

Macie jeszcze jakieś inne typy win których mozna spróbować a dany szczep mozna urpawiać w polsce ?

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Riesling, Dunaj, Mueller Thurgau itd itd czego dowodzą koledzy m.in. z Dolnego Śląska, lubuskiego.

[quote="Zdanek"]
a dany szczep mozna urpawiać w polsce ?

A poważnej - Polska ma jednak zróżnicowane warunki klimatyczne na obszarze całego kraju. Powyższe odmiany można uprawiać na najlepszych lokalizacjach. Tych jednak jest tylko kilka procent, a może nawet należałoby liczyć w promilach (dosłownie).

Z innych, mniej wymagających odmian, które można z powodzeniem uprawiać na większej powierzchni PL, a wino możesz znaleźć na sklepowej półce to m.in. Regent, Dunkelfelder (oba niemieckie), Hibernal, Seyval Blanc (brytyjski), Traminer (słowacki, czeski).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 13:19 
mistrz
mistrz

[quote="Wojan"]
Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Riesling, Dunaj, Mueller Thurgau itd itd czego dowodzą koledzy m.in. z Dolnego Śląska, lubuskiego.

A poważnej - Polska ma jednak zróżnicowane warunki klimatyczne na obszarze całego kraju. Powyższe odmiany można uprawiać na najlepszych lokalizacjach. Tych jednak jest tylko kilka procent, a może nawet należałoby liczyć w promilach (dosłownie).

Z innych, mniej wymagających odmian, które można z powodzeniem uprawiać na większej powierzchni PL, a wino możesz znaleźć na sklepowej półce to m.in. Regent, Dunkelfelder (oba niemieckie), Hibernal, Seyval Blanc (brytyjski), Traminer (słowacki, czeski).

Wojan to co napisałeś jest oczywiste, mi chodziło o wskazanie konrentego wina w konretnym markecie z tych szczepów które nie wymagają super warunków, typu Solaris, Rondo, Regent, Phoenix, Bianca, Hibernal, Marechal Foch, może jeszcze Pinot Gris, Leon Millot czy Cabarnet Dorsa. Oczywiście wino powinno pochodzić od naszych sąsiadów aby smak był zbliżony do tego co mozna uzyskać w polsce. Ideałem byłoby próbować polskich win ale nie mam zamiaru płacić 40zł za butelke Phoenixa a więc cena też powina być rozsądna

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 15:09 
Kiper
Kiper

[quote="Zdanek"] Ideałem byłoby próbować polskich win ale nie mam zamiaru płacić 40zł za butelke Phoenixa

Alternatywa jest. Udział w konwentach, targach, spotkaniach, zlotach itp. na których masz okazję nie tylko spróbować wielu polskich win, ale także porozmawiać z producentami. Czego możesz się dowiedzieć, to tego nie wyczytasz z etykiety czy nawet ze strony producenta.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 15:36 
mistrz
mistrz

[quote="Wojan"]
Alternatywa jest. Udział w konwentach, targach, spotkaniach, zlotach itp. na których masz okazję nie tylko spróbować wielu polskich win, ale także porozmawiać z producentami. Czego możesz się dowiedzieć, to tego nie wyczytasz z etykiety czy nawet ze strony producenta.

Tak to dobre rozwiązanie, lub spotkania forumowe też widziałem że bardzo fajne :) Dzięki za dobre rady. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 18:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zdanek"]

mi chodziło o wskazanie konrentego wina w konretnym markecie z tych szczepów które nie wymagają super warunków, typu Solaris, Rondo, Regent, Phoenix, Bianca, Hibernal, Marechal Foch, może jeszcze Pinot Gris, Leon Millot czy Cabarnet Dorsa.

Wina w dyskontach i w hipermarketach pochodzą z potężnych dużych winnic, które nie mają gdzie sprzedać całej swojej produkcji. Odmiany o których piszesz są niszowymi w skali światowej produkcji (może oprócz Pinot Gries :lol: ) dlatego nie spotkasz ich w dużych sieciach handlowych a nawet w zwykłych małych sklepach.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2010, 20:01 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]Wina w dyskontach i w hipermarketach pochodzą z potężnych dużych winnic, które nie mają gdzie sprzedać całej swojej produkcji.

Autorzy "wino, sztuka i nauka" twierdzą wręcz, że 95% światowego winiarstwa jest nastawione na produkcję pod potrzeby supermarketów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1