Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 12:17 
mistrz
mistrz

[quote="zdzicholo"]
Jak to kiedyś Krasochina pisała na forum rosyjskim. Otrzymała film o uprawie winorośli w Chile i stwierdziła: więcej nie kupuję winogron stamtąd importowanych.

Witaj Zdzichu,

czy możesz rozwinąć ten temat, ponieważ .... jutro planuję kolejny zakup :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 kwietnia 2009, 12:23 
przedszkolak
przedszkolak

Witam
A ja chodzę do Lidla po wino czasami
polecam różowe Zienfandel oraz Portugiser ( to sie chyba tak pisze) czerwone też sa niezłe , a wszystko to za około 10 złotych.
Do obiadu całkiem niezłe choć płytkie w smaku (nie posiadają głebszych posmaków) ale za 10 zotych i tak są do obiadu niezłe.
Oczywiscie im droższe tym lepsze ale to się ma na co cie stać
Marcin

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2009, 17:22 
nowicjusz
nowicjusz

Pierwszy post dlatego Serdecznie Witam Wszystkich userów Forum Winogrona.org jeśli chodzi o wina z Biedronki może się nie znam za dobrze i poznaje dopiero smaki win, kupujemy Cape Town (etykieta w kształcie znaczka) wino z RPA 13,5% cena 9,95zl naprawdę polecam.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2009, 10:36 
Kiper
Kiper

Parę dni temu zaszedłem do Lidla i w dziale win zostałem mile zaskoczony rodzajami markowych win. Jest tego sporo, poczynając od francuskich, włoskich, hiszpańskich, a kończąc na kalifornijskich, chilijskich i południowoafrykańskich. Zachęcam do odwiedzenia Lidla. Zawsze coś ciekawego się znajdzie - do wypicia :wink:

pozdrawiam JanuszJ49

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 21:24 
przedszkolak
przedszkolak

Dziś, wiedziony nieprzepartą chęcią załapania się na końcówkę win hiszpańskich w cenach nader promocyjnych zajechałem do Biedronki, a tu niespodzianka - na półkach kolejna akcja- tym razem wina z winnic włoskich. No i oczywiście materiał poglądowy w formie książeczki z opisami win i kilkoma przepisami kulinarnymi. Wybór win całkiem przyjemny dla oka ( i nieobciążający kieszeni ), a przy tym stanowiący kwintesencję włoskiego winiarstwa. Jest barbera z Piemontu, wenecki pinot grigio, Bardolino, nieśmiertelne Chianti, Montepuciano d'abruzzo ( a jakże !!! ), lambrusco, sycylijski shiraz, a nawet rzadkie na polskim rynku prosecco. No i szczególnie miłe mojemu sercu i podniebieniu "czarne" wina z południa - nero d'avola z Sycylii i negroamoro z Apulii. A wszystkie te dobrodziejstwa w cenie od 7,99 do 19,99 zł. No, może z wyjątkiem białych i czerwonych stołowych Corte Antica sprzedawanych w gustownych pięciolitrowych gąsiorach w cenie 35,99 zł. Nie ukrywam, że w tym wypadku kusi mnie głównie gąsior wart połowę ww ceny.
Pozdrawiam życząc przyjemnego spożycia.

SK

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2009, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Miałem okazję opróżnić kilkadziesiąt butelek z kilku rodzajów Chianti i Montepuciano d'abruzzo które dostarcza mi co roku szwagierka dlatego jestem ciekaw jakości tych sprzedawanych w Biedronce.
Zapasy niestety zmarniały kompletnie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 22:07 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]

Lidl to jeszcze większe badziewie. Tylko swoje (czytaj niemieckie) towary tam sprzedają.

W większosci marketów na Słowacji na półkach znaleźć można zdecydownie więcej win słowackich niż niemieckich (czy innych). W Polsce są niemieckie, bo jakie inne miałyby być?
W sobotę byłem w Lidlu w Bardejovie i znalazłem tam wina z Tibavy (winnice na Pogórzu Wyhorlackim, niewiele ponad 100 km w linii prostej od Krosna) - Pinot gris, Traminer, Chardonnay, Frankovka, Svatovavrineckie, Zweigelt, Cabernet Sauvignion.
Miałem farta, bo trafiłem na promocję - wszystkie wymienione po ok. 2,50 euro za butelkę!
O jakości nie piszę, bo z otwarciem czekam. Po jasielskich Dniach Wina będzie jakieś porównanie 8)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 08:32 
mistrz
mistrz

[quote="Kyniek"][quote="heavy"]

Lidl to jeszcze większe badziewie. Tylko swoje (czytaj niemieckie) towary tam sprzedają.

W większosci marketów na Słowacji na półkach znaleźć można zdecydownie więcej win słowackich niż niemieckich (czy innych). W Polsce są niemieckie, bo jakie inne miałyby być?
W sobotę byłem w Lidlu w Bardejovie i znalazłem tam wina z Tibavy (winnice na Pogórzu Wyhorlackim, niewiele ponad 100 km w linii prostej od Krosna) - Pinot gris, Traminer, Chardonnay, Frankovka, Svatovavrineckie, Zweigelt, Cabernet Sauvignion.
Miałem farta, bo trafiłem na promocję - wszystkie wymienione po ok. 2,50 euro za butelkę!
O jakości nie piszę, bo z otwarciem czekam. Po jasielskich Dniach Wina będzie jakieś porównanie 8)

No wlaśnie - tak blisko te słowackie winnice, a jednak tak daleko ;) CS to my sobie raczej nie posadzimy ;)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 11:43 
Kiper
Kiper

Parę dni temu zajrzałem do Biedronki i kupiłem włoskie wino Hesaurum (Corvina Veronese i Cabernet Sauvigion) rocznik 2007. za 14 PLN. Nie powiem, bardzo dobre. Polecam.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 20:39 
czeladnik
czeladnik

[quote="JanuszJ49"]Parę dni temu zajrzałem do Biedronki i kupiłem włoskie wino Hesaurum (Corvina Veronese i Cabernet Sauvigion) rocznik 2007. za 14 PLN. Nie powiem, bardzo dobre. Polecam.

pozdrawiam

Mają też crianzę '95 za 15 zeta (91 points by R. Parker!!!!) - dla mnie bomba (ekstraktywne) i włoskie białe za 13 - 'Verdicchio coś tam coś tam - w fikuśnej butelce - b. przyjemny owocowy zapach i świeży smak - dla mnie jeszcze większa bomba.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 06:58 
Ekspert
Ekspert

Ja kupiłem taki Mołdawski Muscat Soul Del Moldavia w takiej fajnej butelce z uszkiem za coś koło 14zł i jako że półwytrawne ani wytrawne nie trafiają jeszcze do mnie więc zaaplikowałem trochę cukru i to rozwiązało problem a w zasadzie butelkę w ciągu kilku wieczorów.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 08:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="Space99"]... że półwytrawne ani wytrawne nie trafiają jeszcze do mnie więc zaaplikowałem trochę cukru i to rozwiązało problem ...

Łoooo Matkooooo....... :cry: :? Space99 - jak nie pasują Ci wytrawne i półwytrawne to kupuj półsłodkie - tylko nie wal buraków do wina. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 08:47 
mistrz
mistrz

[quote="Space99"]Ja kupiłem taki Mołdawski Muscat Soul Del Moldavia w takiej fajnej butelce z uszkiem za coś koło 14zł i jako że półwytrawne ani wytrawne nie trafiają jeszcze do mnie więc zaaplikowałem trochę cukru i to rozwiązało problem a w zasadzie butelkę w ciągu kilku wieczorów.

Jest jeszcze czerwone - Cabernet Sauvignon, Merlot, na Twoje nieszczęście też pół wytrawne, ale spróbuj to raczej szybciej spożyć bo w trakcie dłuższej konsumpcji wino potrafi odsłonić swe tajemne moce :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 18:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="Space99"]..............w ciągu kilku wieczorów.

Jak można tak małą :lol: butelką pić kilka wieczorów??????????????????
Ty sobie chłopie kup pepsi i się nie męcz!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 07:24 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="Space99"]..............w ciągu kilku wieczorów.

Jak można tak małą :lol: butelką pić kilka wieczorów??????????????????
Ty sobie chłopie kup pepsi i się nie męcz!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jakbym ja sobie dosypał cukru do wina, to nie zmęczyłbym go nawet przez miesiąc....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1