04/02/2023
zbyszekB napisał(a):
Tym razem
Sauvignon 12,5% wytrawneNa kontretykiecie : "Aromaty cytrusów i owoców tropikalnych czynią to wino niezwykle orzeźwiającym.Piękna złota barwa oraz zbalansowana kwasowoć nadają lekkości 12,5%vol Butelkowane: WWW,jntgroup.com; 95-082 Dobroń'
Moje pomiary : -2Blg; TA ~8,3g/l; pH 3,43;
Cena biedronkowa 26,99zł
Moja opinia : wino warte tej ceny. Bardzo intensywne aromaty i smaki !!! Kolor raczej jasno słomkowy a nie złocisty jak na etykiecie.
Posadziłem Sauvignon Kretos i mam nadzieję ,że uzyskam wino cokolwiek podobne do w/w z Nowej Zelandi
-- N, 05.03.2023 21:26 --
'
zbyszekB napisał(a):
Tym razem wino czylijskie
SB 2022 ; winemaker Nicolas Bizzari (20zł)
Białe półwytrawne 13%vol, ale wg moich pomiarów wytrawne -2Blg; TA 7,5g/l; pH 3,57
Na kontretykiecie :
"Zielonkawo-żółty kolor, żywy i jasny. Bardzo przyjemny i intensywny nos, z nutami szparagów, liści pomidora i czerwonego pieprzu, w towarzystwie owoców tropikalnych. Jest to wino o świeżym smaku i kwasowości, soczyste na palecie z dobrą trwałością."Te szparagi, liście pomidora i pieprz daje się wyczuć, ale tych tropikalnych owoców to raczej mało
Owoców tropikalnych dużo mniej niż w
cuvee Backa wino RobertaR
PS
To wino czylijskie i SG 2022 z Połud.Afryki oceniał też RobertR
To z poł Afryki miało mniej wyczuwalnych pirazyn od czylijskiego
-
-- N, 26.03.2023 18:43 --
W 3 osobowym zespole próbowaliśmy 2 wina Sauvignon Blanc 2022
1.SB Hans Greyl ,Południowa Afryka; wytrawne 12,5% - 20zł
2. SB Hans Greyl , Nowa Zelandia; wytrawne 12% - 35zł
Obydwa w/w wina importer i butelkowanie przez GCF Francja
O tym pierwszym napisałem już wcześniej w tym wątku.
Aromaty obu tych win porównywalne, ale to z Nowej Zelandii kwaśniejsze od tego afrykańskiego i zostało niżej ocenione.
Ps
Być może to z Nowej Zelandii będzie miało dłuższy czas archiwizacji, ale w aktualnym czasie jego sprzedaży to raczej falstart

-- N, 13.08.2023 20:29 --
Chardonnay 2022
Argentina 12,5%; białe półwytrawne
To jeszcze świeże wino, ale już dobre
-- Pn, 18.09.2023 14:05 --
Skusiłem się na półwytrawnego riesliga 2022 z Biedronki za 17,99zeta
Germany, Winemaker - enolog Swen Bungard
To nie był udany zakup; w przeciwieństwie do Chardonnay za podobną cenę w Biedronce
Wino przypominało mi jabola z lat PRL