Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2018, 18:55 
mistrz
mistrz

dragon99 napisał(a):
Kupiłem oba. Jak przyjdzie na nie kolej to podziele się doznaniami.

Degustacja czerwonego przyniosła rozczarowanie. Opinie kolegów nie były pochlebne. Ale to porostu najgorsze wino jakie miałem w ustach. Wyplułem, a resztę z kieliszka wylałem. W nosie wędzonka, w ustach również wędzona szynka, a w zasadzie jej słona skóra, kwasowość i trochę dębu. Dramat za 30 zł.

PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2018, 08:00 
mistrz
mistrz

Coś czułem że Maciej Nowicki z winicjatywy zawyża oceny polskim winom: https://winicjatywa.pl/biedronka-wino-polonez/. Zazwyczaj wina co dostają 2,5/5 dają już przyjemność z picia, a takie z 3 na pewno są lepsze niż biały polonez. Polskie wina trzeba promować ale nie tędy droga :) kiepskie wina trzeba nazywać po imieniu.

A ostatnio z owada piłem białe quinta de Pancas z chartem na etykiecie. W smaku przypomina przyzwoicie zrobiony seyval blanc (choć to oczywiście nie ten szczep) ale w tej cenie inne wina smakują mi bardziej

PostNapisane: sobota, 22 grudnia 2018, 14:18 
Ekspert
Ekspert

dragon99 napisał(a):
Degustacja czerwonego przyniosła rozczarowanie. Opinie kolegów nie były pochlebne. Ale to porostu najgorsze wino jakie miałem w ustach. Wyplułem, a resztę z kieliszka wylałem. W nosie wędzonka, w ustach również wędzona szynka, a w zasadzie jej słona skóra, kwasowość i trochę dębu. Dramat za 30 zł.

No co ty, opis tego wina, jota w jotę, określa moje wino zrobione w tym roku z odmiany Kentvile Red, technicznie wszystko ok.
Jest tylko mały szczegół, tego wina u mnie za 30zł nie kupisz.

PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2019, 23:12 
mistrz
mistrz

Kupiłam dzisiaj Traminer słoweński - lekko pikantny smak, takie wino lubię. Cena 18,99

PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 14:10 
Ekspert
Ekspert

Wino z biedronki trochę inaczej. Udało się ukorzenić kawałek łozy/latorośli pozostawionej z gronem
Załącznik:
20190731_084535.jpg
20190731_084535.jpg [ 156.27 KiB | Przeglądane 1430 razy ]

PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 14:54 
Ekspert
Ekspert

Ja też kiedyś tak ukorzeniłem ale to prawdopodobnie Italia. U mnie nawet pod osłoną nie zdążała dojrzewać.

PostNapisane: czwartek, 1 sierpnia 2019, 16:53 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
piotr85 napisał(a):
Nie liczę na dojrzenie. Ciekaw jestem czy w ogóle wypali. ot takie se doświadczenie.
To chyba taka "choroba" pierwszych trzech lat winoroślarstwa, pewnie wszyscy ją przechodzili ;-)
Też w marketach z tęsknotą patrze na kiście i już się nie mogę doczekać wniosny, sztobrów i kolejnego ukorzeniania :-)

I oczywiście przeglądam wina czy nie ma wina z Solarisa.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2019, 21:27 
Kiper
Kiper

Również i ja przed kilkoma laty w ten sposób ukorzeniłem 'Italię' z Apulii czyli z okolic Bari. Patyczek pochodził z "Biedronki". Niestety, po pewnym czasie sadzonka ta zamarła w tunelu. I teraz niestety nie mam 'Italii'. Może ktoś kiedyś podaruje mi jakiś zbędny patyczek tej odmiany?

PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2019, 10:24 
Ekspert
Ekspert

W biedronce w cenie 35zł za butelkę pojawiło polskie Chardonnay i Bacchus (2018) pod marką Winnica Zachowice. Właścicielem winnicy jest Mike Whitney (kontrasygnata), czyli na pewno to ta Winnica Andoria w Zachowicach. Dla mnie jest to najbardziej znana dolnośląska winnica - ponieważ wina z niej są po prostu dostępne w sprzedaży.

Może Ktoś próbował i się podzieli czy mu smakowało :clap: czy nie :crazy: ?

Bacchus 2017 przypominał mi bardzo przyzwoite wino z Solarisa - wczesna vinifera nie to co Riesling. Tym bardziej jestem ciekawy rocznika 2018.

PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2019, 11:28 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Dla mnie jest to najbardziej znana dolnośląska winnica - ponieważ wina z niej są po prostu dostępne w sprzedaży.

To daleko idące wnioski. Po prostu ma obrotnego menedżera i wbił się lokalnie do sprzedaży. U nas nie ma go w sprzedaży.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2019, 14:30 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
Może Ktoś próbował i się podzieli czy mu smakowało :clap: czy nie :crazy: ?

Ja próbowałem na VI Święcie wina i sera we Wrocławiu. To chyba najlepszy Chardonay z polskich winnic jaki piłem.
Dziwi mnie trochę cena bo na święcie był chyba po 40zł w sprzedaży bezpośredniej. Miejmy nadzieję, że to ten sam a nie popłuczyny beczki.
vanKlomp napisał(a):
W moim subiektywnym odczuciu najlepsze:
Johanniter 2018 Pałac Pawłowice, Chardonay 2018 Adoria, Rondo winnica Jadwiga, Johanniter Winnica Jadwiga, Triada Winnica l'Opera, Solaris Winnica Anna

PostNapisane: poniedziałek, 14 października 2019, 19:35 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
To daleko idące wnioski. Po prostu ma obrotnego menedżera i wbił się lokalnie do sprzedaży. U nas nie ma go w sprzedaży.

W Cianowicach koło Skały był i Bacchus i Chardonnay. Kupiłem tego drugiego, ale jeszcze nie próbowałem.
Czyli niezupełnie do lokalnej ;>

PostNapisane: środa, 16 października 2019, 19:34 
nowicjusz
nowicjusz

Byłem u Mika na winnicy Adoria z kilkoma przyjaciółmi na motocyklach. Robi wrażenie.
Zanabylem jakieś wino za 130,-PLN, ale leży w piwniczce i czeka na specjalną okazję. Jego wina są serwowane w LOT w business class. Fajnie opowiada o swojej winnicy. Oczywiście po polsku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: czwartek, 17 października 2019, 06:28 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
piotr85 napisał(a):

Ahoj. Piotrek

Winnica "Adoria" serwuje swoje wina na pokładach LOT, a jej wina podobnie jak te z Paczkowa (Sklep z paczkowskimi winami jest w Brzegu.) dostępne są w restauracjach Wrocławia, Krakowa, Poznania czy Warszawy. Polecam obydwie winnice i oczywiście "Jaworek". Piłem z tych trzech lokalizacji Rieslingi i Pinot Blanc. Szkoda, że takie drogie. A jako ciekawostkę dodam, że Paczków ma zamówienie do Hiszpanii. To efekt obecności winnicy podczas letniego festiwalu wina w Prowansji.
"Adoria" jest pięknie położona w pobliżu Masywu Ślęży, ale Paczków jest jak dla mnie najpiękniej położoną winnicą:
https://www.facebook.com/www.hople.eu/

PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 16:47 
mistrz
mistrz

Ktoś próbował Bacchusa? Bralbym bez zastanowienia, ale... Półwytrawny :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1