Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 11:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 12:46 
przedszkolak
przedszkolak

Pozwolicie, że odświeżę nieco temat, bo w grudniu będąc w biedronce rzuciłem okiem na półkę z winami i zdziwiłem się baaardzo, bo tam wśród kadarek, sofii oraz niedźwiedzich i innego pochodzenia krwi ujrzałem parę butelek francuskich z całkiem przyzwoitych apelacji i nie tylko, które nader rzadko trafiają się w polskich sklepach ( pomijam te specjalistyczne ). Ucieszyłem się bardzo i po dokładnej lekturze etykiet nabyłem czym prędzej w celu przeprowadzenia testów m.in. gamaya i sauvignon blanc z Turenii, Cotes du Luberon oraz kilka vin de pays z południa Francji. W większości wypadków testy wypadły pomyślnie.
Wróciłem więc na miejsce prestępstwa, zakupiłem 2 kartony sprawdzonych rozmaitości i umieściłem w piwniczce. Z pewnością nie pójdą na zmarnowanie :D
O dziwo, początkowe ich ceny, i tak niewygórowane, w międyczasie jeszcze uległy obniżce.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 13:36 
Kiper
Kiper

[quote="StaryKocur"]
O dziwo, początkowe ich ceny, i tak niewygórowane, w międyczasie jeszcze uległy obniżce.

Bo.... tanie wina są dobre, bo są dobre i tanie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 13:58 
przedszkolak
przedszkolak

Pewno - to wino: http://webtrunki.pl/?k=p&id=2697&am ... amp;page=3 za 14,99 zł w Biedronce znakomicie pasuje do rzeczonej kategorii.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 15:06 
Kiper
Kiper

dokładnie tak, często po chwili szukania na półce można znaleźć ciekawe wino w rozsądnej cenie - zwykle na eksponowanym miejscach stoją rzeczy niesprzedawalne, wysokomarżowe itd. a na najniższej półce, trafiamy na ciekawe okazy z Chile, Argentyny czy także Francji i Hiszpanii, które po degustacji mile zaskakują. Ja mam takiego "Lewiatana" w Skawinie, gdzie trafiają się czasem takie przyjemne niespodzianki.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="sitting_bull"]dokładnie tak, często po chwili szukania na półce można znaleźć ciekawe wino w rozsądnej cenie - zwykle na eksponowanym miejscach stoją rzeczy niesprzedawalne, wysokomarżowe itd. a na najniższej półce, trafiamy na ciekawe okazy z Chile, Argentyny.....

Co to znaczy ciekawe okazy??????
Przecież aby stwierdzić czy dany okaz jest ciekawy trzeba go otworzyć,wlać do kieliszka i wypić.
Jak można ocenić bez degustacji czy dana flaszka to okaz????
Bo kosztuje 8-10zł???? Fujjjjjj!!!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 23:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Jak można ocenić bez degustacji czy dana flaszka to okaz????

Albo i taniej
Np.taka Małmazja o której tu ktoś kiedyś wspominał

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 08:03 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="sitting_bull"]dokładnie tak, często po chwili szukania na półce można znaleźć ciekawe wino w rozsądnej cenie - zwykle na eksponowanym miejscach stoją rzeczy niesprzedawalne, wysokomarżowe itd. a na najniższej półce, trafiamy na ciekawe okazy z Chile, Argentyny.....

Co to znaczy ciekawe okazy??????
Przecież aby stwierdzić czy dany okaz jest ciekawy trzeba go otworzyć,wlać do kieliszka i wypić.

kontynuowanie dyskusji z osobą pijącą tylko wina z "wyższej" półki oraz jedyne i niepowtarzalne Cru własnej produkcji uważam za zbędne... a nawet Fujjjjj!!!!

dla pozostałych informacja : szukam win w przedziale 14-18zł, rozlewanych w winnicy i notacją apelacyjną ( jeśli w danym kraju występuje ) - należy uważać na wina "cysternowe" - rozlewane w Niemczech - choć czasem robię pokerowe "sprawdzam" i zdarzają się wyjątki ( rzadko).

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 08:03 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"][quote="heavy"]Jak można ocenić bez degustacji czy dana flaszka to okaz????

Albo i taniej
Np.taka Małmazja o której tu ktoś kiedyś wspominał

są i sklepy z "Jabłuszkiem", "Snem sołtysa", "Bykiem" itd. w dużo niższym przedziale cenowym - tylko czemu Twoja uwaga miała służyć ?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 14:20 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"]Co to znaczy ciekawe okazy??????

kto tak powiedział?

[quote="sitting_bull"]dokładnie tak, często po chwili szukania na półce można znaleźć ciekawe wino w rozsądnej cenie - zwykle na eksponowanym miejscach stoją rzeczy niesprzedawalne, wysokomarżowe itd. a na najniższej półce, trafiamy na ciekawe okazy z Chile, Argentyny czy także Francji i Hiszpanii, które po degustacji mile zaskakują. Ja mam takiego "Lewiatana" w Skawinie, gdzie trafiają się czasem takie przyjemne niespodzianki.[/b]

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2009, 09:28 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="heavy"] Co to znaczy ciekawe okazy??????

Heavy, pozwól, że wyjaśnię Ci, co ja rozumiem, pod pojęciem "ciekawy okaz". Wino piję stosunkowo często i chętnie zgłębiam teoretyczną i praktyczną wiedzę na ich temat. Dlatego zawsze, kiedy robię zakupy, zaglądam na dział winny mając nadzieję, że znajdę tam coś, czego jeszcze nie próbowałem. Tak jak sitting-bull, stosuję pewne kryteria wyboru- wino musi być rozlewane w kraju produkcji, mieć kategorię nie niższą niż "vin de pays" czyli regionalne i akceptowalną cenę. Jeśli spełnia te kryteria, a dodatkowo zostało zrobione np. ze szczepu, którego nie znam, albo takiego, który lubię, bądź pochodzi z regionu, z którego wina nieczęsto widuje się na naszych półkach,to jest ono dla mnie właśnie ciekawym okazem. Biorę je do domu i próbuję. Czasami mi smakuje, a czasami nie. Jeśli smakuje, dołączam je do listy ulubionych i zastanawiam się do jakiej potrawy mogłoby pasować. Jeśli nie smakuje, po prostu więcej go nie kupuję.
To jest trochę tak, jak z rzadką odmianą winorośli - sadzimy ją u siebie nie mając pewności, czy sie sprawdzi. Robimy to, ot tak, z ciekawości. Albo z pasji.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2009, 12:05 
Ekspert
Ekspert

Stary Kocurze..... zrozumiałem!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2009, 19:10 
mistrz
mistrz

Wprawdzie nie o winie, a o owocach:

Od tygodnia zajadam się bardzo smacznymi winogronami kupowanymi w ... Biedronce.
Owoce naprawdę bardzo mi smakują. Grona ok. 0,6-0,8 kg, jagody cylindryczne, ciemno-różowe, bezpestkowe, wielkości do 3cm. Słodkie, miąższ chrupiący, skórka delikatna zrośnięta z miąższem. Na woreczku pisze, że z Chile (ale kto to wie skąd w rzeczywistości).
Jakie to szczęście, że Biedronka jest tak blisko :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 11:01 
Kiper
Kiper

Potwierdzam to co napisałeś Tomku. Też jadłem te winogrona - bardzo smaczne. Jak będziesz w Biedronce, to zainteresuj się winami portugalskimi. Ceny przystępne, a wina bardzo dobre.

pozdrawiam JanuszJ49

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 11:29 
mistrz
mistrz

Janusz. nie będę ukrywał, że wczoraj wypiłem portugalską Quitana'e made in Biedronka. Kupiłem już ją trzeci raz :wink:

Wracając zaś do wspomnianych owoców, to dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że na południowej półkuli właśnie teraz jest jesień, czyli okres zbiorów (jakoś nie mogłem zrozumieć skąd w kwietniu takie smaczne owoce :oops: ).

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 11:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="TomekC"]Wprawdzie nie o winie, a o owocach:

Od tygodnia zajadam się bardzo smacznymi winogronami kupowanymi w ... Biedronce.
Owoce naprawdę bardzo mi smakują. Grona ok. 0,6-0,8 kg, jagody cylindryczne, ciemno-różowe, bezpestkowe, wielkości do 3cm. Słodkie, miąższ chrupiący, skórka delikatna zrośnięta z miąższem. Na woreczku pisze, że z Chile (ale kto to wie skąd w rzeczywistości).
Jakie to szczęście, że Biedronka jest tak blisko :wink:
[quote="JanuszJ49"]Potwierdzam to co napisałeś Tomku. Też jadłem te winogrona - bardzo smaczne.
Jak to kiedyś Krasochina pisała na forum rosyjskim. Otrzymała film o uprawie winorośli w Chile i stwierdziła: więcej nie kupuję winogron stamtąd importowanych. Ale wina tamtejszej produkcji jej należą do jej ulubionych.

Pozdrawiam
Zdzich

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1