Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 17:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 21:09 
Ekspert
Ekspert

front247 napisał(a):
No właśnie,przy okazjii chciałem spytać,jak to jest ze jest wino z PN za 20 zł i jest za 200 zł,ten sam szczep itd...skąd taka różnica w cenie skoro sam proces tworzenia wina wg. ogólnych zasad jest ten sam? Owoce niedojrzałe? czy robione z jakiś odpadów z winnicy? Gdzie jest różnica?
pozdrawiam

Tak na logikę biorąc, to wystarczy samociek oddzielić od reszty, a resztę miazgi porządnie wycisnąć i już masz 2 kompletnie różne wina, a surowiec ten sam. Zgadnij, która część będzie lepsze i dlaczego można sprzedać je drożej?

Może również chodzić o dojrzałość fenologiczną i/lub zdrowotność owoców w momencie zbioru, a tym samym trzeba takie winko trochę "doszlifować", żeby było pijalne... Jeszcze parę powodów się znajdzie, dlaczego cena i odczucia smakowe będą różne.

PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2014, 22:51 
Kiper
Kiper

Na jakość owoców składają się: rodzaj gleby, ukształtowanie terenu, wysokość nad poziomem morza, szerokość geograficzna, odległość od mórz/oceanów, nasłonecznienie, ilość opadów, wilgotność, różnica temperatur, długość okresu wegetacyjnego, czystość powietrza, obciążenie krzewów, ilość użytej chemii. Do tego dochodzą: umiejętność dobrania sposobu winifikacji, dobór drożdży, wszelkie korekty fermentacji, technologia przerobu. Na cenę składają się: jakość wina, apelacja, marka winnicy(popatrzmy chociażby na rynek samochodowy- części mogą być produkowane w tych samych fabrykach, a jakość poszczególnych marek postrzegana jest bardzo różnie) lub winemakera.

PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 08:07 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
Tak na logikę biorąc, to wystarczy samociek oddzielić od reszty, a resztę miazgi porządnie wycisnąć i już masz 2 kompletnie różne wina, a surowiec ten sam. Zgadnij, która część będzie lepsze i dlaczego można sprzedać je drożej?

No ten argument do mnie trafia,bo wiadomo przy produkcjii towarowej nic się nie może zmarnować,bo nie sądzę żeby na dużych winnicach popełniali błędy typu zły termin zbiorów itd. tak samo przy robieniu wina,chyba zbyt duże doświadczenie ,na takie trywialne błędy. Pogoda też we Francjii czy w Bułgarii raczej zbiorów nie popsuje,tak mi się wydaje.
Czyli konkluzja jest prosta, duża część win z cenami do 20 zł to raczej resztki z wytłoków:),w tym momencie można już zrozumieć ceny win z Polskich winnic,bo co by o nich nie powiedzieć to napewno są robione z samej esencji.
dzięki i pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 13:34 
Ekspert
Ekspert

Czasem nie da się wszystkiego przewidzieć i sytuacja/pogoda zmusza do wcześniejszego zbioru. To, że we Francji jest dłuższy sezon wegetacyjny, jeszcze wszystkiego nie załatwia.

PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2014, 14:29 
Kiper
Kiper

Kiedyś znalazłem w sieci jakiś opis technik winifikacji Pinot Noir w Burgundii. Myślałem, że znajdę tam sposób łopatologicznie opisany, a tu okazuje się, że każdy winemaker nie dość, że miał swoje metody, to jeszcze decyzja czy i kiedy dany zabieg zastosować wymagała co sezon osobnego rozważania, nie mówiąc o owocach z innych działek... pogubiłem się w tym wszystkim zamiast mieć jasność...
Nie jest łatwy ten PN...

PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 23:18 
Kiper
Kiper

SilwMaliniarz napisał(a):
Napiszę jeszcze odnośnie Wolfbergera- Pinot Gris jest delikatniejszy od Rieslinga, mniej kwaskowaty i bardziej zrównoważony. Napiszę więcej otwierając kolejną butelkę.

Z wielką radością dzisiejszego wieczoru otworzyłem Wolfbergera Riesling i utwierdziłem się w przekonaniu, że jest to na prawdę dobre wino. Biorąc pod uwagę jego cenę wręcz świetne! Ma leciutko słomkowy kolor, dobrze się pieni, w nosie czuć cytrusy, jabłka i odrobinę gruszki w ustach dochodzi smak grapefruita. Jest bardzo harmonijne, ułożone(rok od usunięcia osadu), smak w ustach pozostaje na długie chwile,a wyraźna kwasowość miesza się z aksamitną wręcz słodyczą.

PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 10:05 
nowicjusz
nowicjusz

Alkohole i pozostałe produkty z Biedronki, są tańsze, ale nie ma co ukrywać, że również gorszej jakości. Z jakichś powodów, musi ta cena być tak konkurencyjna. Może i ustalają nieco niższą marżę w porównaniu z innymi, ale cudów nie ma...

PostNapisane: czwartek, 12 marca 2015, 23:30 
Kiper
Kiper

Ogólnie tak, ale trafiają się perełki jak Vallado Tinto 2011, Wolfberger Crémant d?Alsace Pinot Gris/Riesling, Pedra Cancela 2010, Greyrock Sauvignon Blanc 2013 i szereg trochę gorszych ale i tak smacznych choćby Lavradores de Feitoria. Dla przeciętnego zjadacza chleba najważniejszy jest stosunek jakość/cena. Porównując Biedronkę do np. Auchan w którym etykiet jest bez porównania więcej, wypada całkiem dobrze tu na kilkanaście kupionych win trafiłem jedynie na dwa dobre- Seabird Island Sauvignon Blanc 2013 i jakiś gewurztraminer(nie zapisałem nazwy).

PostNapisane: piątek, 13 marca 2015, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Biedronkowe wina biją lidla na głowę. Ich akcje , wina z danego kraju są ok!

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 12:38 
Kiper
Kiper

Witam co sądzicie o winach SUTTER HOME z Californi dość łatwo można u nas kupić nawet w sieci biedronka czasami są dostępne, piłem kilka ich win i według mnie są całkiem niezłe a wy co o nich sądzicie ? jeśli piliście je ?

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 21:31 
Ekspert
Ekspert

Ja piłem Pinota SUTTER HOME z Californi i odradzam.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2015, 20:23 
mistrz
mistrz

monteverst napisał(a):
Witam co sądzicie o winach SUTTER HOME z Californi

No niestety to brand typowo sieciowy i masowka typu Carlo Rossi

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2015, 17:29 
Ekspert
Ekspert

W mojej biedronce ostatnio wysyp win białych z klasycznych vinifer: Gewurztraminer, Chardonnay, Sauvignon blanc.]
Nie próbowałem jeszcze tego ostatniego. Najbardziej mi pasi to pierwsze. Kupiłem po raz drugi.Chardonnay za 17zeta może być tak na 3-ke. Gewurza oceniam na dużo więcej . Jadę kupić następne coby inni wszystkiego nie wykupili.
Mam traminera kilka krzaków ale jeszcze nigdy od 8 lat nie udało mi sie zrobić odmianowego z tej odmiany w mój klimat.

PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Zbyszek kup to, jak jeszcze będzie:
http://wino.org.pl/forum/files.php?pid=477000&aid=40887
Mi smakowało, biorąc pod uwagę jakość/cena

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 19 maja 2015, 22:36 
Ekspert
Ekspert

Do niedawna można było kupić włoskie primitivo (czarna etykieta), wykupiłem większość ze szczecińskich biedronek :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1