Teraz jest piątek, 22 sierpnia 2025, 04:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:26 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 lutego 2012, 19:42
Posty: 129
Lokalizacja: Częstochowa
Mam pytanie o definicję wina gronowego obowiązującą w konkursie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 21:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
zwalery napisał(a):
Mam pytanie o definicję wina gronowego obowiązującą w konkursie.
Wino gronowe jest wykonane z winogron, bez dodatku wody. Szaptalizacja ( dosładzanie) dozwolona w granicach do ok. 50g/l * ( poprawcie mnie jeśli się mylę z ta ilością).
Wino wykonane z winogron z dodatkiem wody, i dosładzane bez ograniczeń, to wino winogronowe.

* norma ustalana rokrocznie w UE; w zależności od roku uprawy, waha sie w przedziale ok.40-50g/l, przyjmijmy u nas 50g/l.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 08:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 17 grudnia 2009, 01:00
Posty: 1055
Lokalizacja: Tychy, pałac --> Moszna 2014
Ricci, ciekawi mnie jak można sprawdzić, czy wino zostało wykonane bez dodatku wody?

_________________
.......\\\\\\ ///
........( @ @ )
-oOOo-(_)-oOOo->
pozdrawiam Castleman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 08:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
zwalery napisał(a):
Mam pytanie o definicję wina gronowego obowiązującą w konkursie.


Niezły poziom się zapowiada!!!!! :lol: :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 09:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4666
Lokalizacja: Rybnik
castleman napisał(a):
jak można sprawdzić, czy wino zostało wykonane bez dodatku wody?

No nie jest to łatwe. Literatura zna przypadek zrobienia wina z samej wody i biesiadnicy się nie połapali. Mało tego, byli wręcz zachwyceni. Ciężka praca przed jurorami :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 09:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
Misza napisał(a):
castleman napisał(a):
jak można sprawdzić, czy wino zostało wykonane bez dodatku wody?

No nie jest to łatwe......................... Ciężka praca przed jurorami :wink: :lol:


Nie będzie tak źle..... nikt nie patrzy na ręce, zrobią chłopaki grila i jakoś to wypiją!!!!
Potem rzucą losy i będzie wynik :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 09:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Misza napisał(a):
...Ciężka praca przed jurorami :wink: :lol:
Pewnie tak. :wink:
Skąd się wzięła formuła konkursu win gronowych? Promujemy na naszym forum wyrób win gronowych i dlatego zaproponowałem te właśnie wina, poddać ocenie. To czy w winie będzie woda, zależy już tylko od uczestnika zgłaszającego wino do konkursu.

Mietku, popraw mnie z tym dopuszczalnym dosładzaniem win gronowych (czytałem kiedyś, ale pewny nie jestem). :wink:

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 10:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Mietka wyręczę. :lol: Cytat ze strony Agnieszki www.kurdesz.com : "Dosładzanie można przeprowadzić tylko wtedy, kiedy wyjściowy materiał ( owoce lub moszcz) zawiera wystarczającą ilość cukru do wyprodukowania 5% obj. alkoholu. Dodatek cukru nie może przekraczać 3,5% w przeliczeniu na potencjalny alkohol, a w latach wyjątkowo niekorzystnych wartość ta może być podniesiona do 4,5%."

Chodzi oczywiście o strefę uprawy A, do której zaliczona jest Polska. Zgodnie z normą EC 3,5% potencjalnego alkoholu odpowiada aż 58,8 g cukrów/l .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 10:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
DarekRz napisał(a):
Mietka wyręczę. :lol: Cytat ze strony Agnieszki http://www.kurdesz.com : "Dosładzanie można przeprowadzić tylko wtedy, kiedy wyjściowy materiał ( owoce lub moszcz) zawiera wystarczającą ilość cukru do wyprodukowania 5% obj. alkoholu. Dodatek cukru nie może przekraczać 3,5% w przeliczeniu na potencjalny alkohol, a w latach wyjątkowo niekorzystnych wartość ta może być podniesiona do 4,5%."

Chodzi oczywiście o strefę uprawy A, do której zaliczona jest Polska. Zgodnie z normą EC 3,5% potencjalnego alkoholu odpowiada aż 58,8 g cukrów/l .
Dzięki Darku za te dane. :wink:
A, zgłosiłbyś swoje wina, by podnieść poziom... :)

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 10:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
Ricci napisał(a):
DarekRz napisał(a):
Mietka wyręczę. :lol: Cytat ze strony Agnieszki http://www.kurdesz.com : "Dosładzanie można przeprowadzić tylko wtedy, kiedy wyjściowy materiał ( owoce lub moszcz) zawiera wystarczającą ilość cukru do wyprodukowania 5% obj. alkoholu. Dodatek cukru nie może przekraczać 3,5% w przeliczeniu na potencjalny alkohol, a w latach wyjątkowo niekorzystnych wartość ta może być podniesiona do 4,5%."

Chodzi oczywiście o strefę uprawy A, do której zaliczona jest Polska. Zgodnie z normą EC 3,5% potencjalnego alkoholu odpowiada aż 58,8 g cukrów/l .
Dzięki Darku za te dane. :wink:
A, zgłosiłbyś swoje wina, by podnieść poziom... :)


Nie agituj!!!! Tu mówimy o winach z biedronki!!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 10:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
heavy1 napisał(a):
Ricci napisał(a):
DarekRz napisał(a):
Mietka wyręczę. :lol: Cytat ze strony Agnieszki http://www.kurdesz.com : "Dosładzanie można przeprowadzić tylko wtedy, kiedy wyjściowy materiał ( owoce lub moszcz) zawiera wystarczającą ilość cukru do wyprodukowania 5% obj. alkoholu. Dodatek cukru nie może przekraczać 3,5% w przeliczeniu na potencjalny alkohol, a w latach wyjątkowo niekorzystnych wartość ta może być podniesiona do 4,5%."

Chodzi oczywiście o strefę uprawy A, do której zaliczona jest Polska. Zgodnie z normą EC 3,5% potencjalnego alkoholu odpowiada aż 58,8 g cukrów/l .
Dzięki Darku za te dane. :wink:
A, zgłosiłbyś swoje wina, by podnieść poziom... :)


Nie agituj!!!! Tu mówimy o winach z biedronki!!!!
Przepraszam :oops: ( :lol: )

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 11:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
Dyskusja na temat "konkursu", a raczej jej brak jest gdzie indziej!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2012, 17:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 lutego 2012, 19:42
Posty: 129
Lokalizacja: Częstochowa
Ricci napisał(a):
zwalery napisał(a):
Mam pytanie o definicję wina gronowego obowiązującą w konkursie.
Wino gronowe jest wykonane z winogron, bez dodatku wody. Szaptalizacja ( dosładzanie) dozwolona w granicach do ok. 50g/l * ( poprawcie mnie jeśli się mylę z ta ilością).
Wino wykonane z winogron z dodatkiem wody, i dosładzane bez ograniczeń, to wino winogronowe.

* norma ustalana rokrocznie w UE; w zależności od roku uprawy, waha sie w przedziale ok.40-50g/l, przyjmijmy u nas 50g/l.


No to klapa;w ubiegłym roku rozpuszczałem cukier w wodzie zamiast w moszczu.
Trudno :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 15:32 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 29 września 2011, 15:32
Posty: 318
Lokalizacja: WinnicaNastazin, zachodniopomorskie
zwalery napisał(a):
Ricci napisał(a):
zwalery napisał(a):
Mam pytanie o definicję wina gronowego obowiązującą w konkursie.
Wino gronowe jest wykonane z winogron, bez dodatku wody. Szaptalizacja ( dosładzanie) dozwolona w granicach do ok. 50g/l * ( poprawcie mnie jeśli się mylę z ta ilością).
Wino wykonane z winogron z dodatkiem wody, i dosładzane bez ograniczeń, to wino winogronowe.

* norma ustalana rokrocznie w UE; w zależności od roku uprawy, waha sie w przedziale ok.40-50g/l, przyjmijmy u nas 50g/l.


No to klapa;w ubiegłym roku rozpuszczałem cukier w wodzie zamiast w moszczu.
Trudno :(


Nic się nie martw i wysyłaj i tak nikt się nie skuma!!! :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 20:44 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 lutego 2012, 19:42
Posty: 129
Lokalizacja: Częstochowa
A co to za satysfakcja,wolę dać Ci fory w tym roku! 8)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO