Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 08:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 10:52 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
olmek napisał(a):
Tarragona, to według mnie jedno z ciekawszych win, które pojawiły się ostatnio w Lidlu. Kupuję je systematycznie od kilku miesięcy, jednak wyłącznie AD 2006, rocznika 2004 niestety nie spotkałem.

Namówiony kupiłem. I albo miałem pecha i trafiłem na felerną butelkę (mam jeszcze drugą), albo.. nie wiem co. "Moja" Tarragona 2006 zajeżdżała estrami, miała niedopuszczalnie wysoką kwasowość lotną, plaskaty aromat, za dużo alkoholu, z dużo dębu. Poza tym - rewelacja :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 11:20 
Ekspert
Ekspert

Maciek, spróbuj drugiej butelki. Co do dębu i alkoholu , to ewentualnie mogę się zgodzić, z całą resztą wad jak to tej pory się nie spotkałem.
Podobnie zachęcony opiniami o winach włoskich z Biedronki, kupiłem sobie wczoraj Nero D'avola, Pinot Nero i Montepulciano D'abruzzo. Jako pierwsze otworzyłem Nero D'avola (2008) - nie pijalne , utlenione. Zniechęciło mnie chwilowo do otwierania następnych, a dzisiaj czytam:
zypsek napisał(a):
byłem w biedronce i kupiłem 4 -ry wina . Najlepsze Nero ,prosto z Sicili

Nie mam powodu nie wierzyć Zyszkowi, kupię jeszcze jedno, może w innej Biedronce.

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Ja także wczoraj odwiedziłem Lidla i kupiłem butelkę Tarragona 2006.
Mam jednak inne odczucia niż Maciej.
"Moja" Tarragona 2006 miała bardzo przyjemny zapach, smak może rzeczywiście trochę płaski, dla mnie zbyt małą kwasowość i raczej nie miała tych 13% alkoholu.
We wczorajszy wieczór sam opróżniłem tą butelkę jak gdyby nic.
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na taki detal, że wino za 11zł z groszami zakorkowane jest prawdziwym litym korkiem co rzadko się zdarza.

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 11:55 
Ekspert
Ekspert

Moje Nero'Avola 2008 w ładnej butelce ,nawet korek z korku . Było najlepsze z wymienionych .U góry napis Archeo na dole napis winemaker ktoś tam . Przed chwilą próbowałem , nie jest złe .Oprócz dębu da się poczuć owoc : suszone śliwki, dym w smaku powtórzone .Za ok. 15 złotych rewelacja . Zbyszek

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 13:25 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na taki detal, że wino za 11zł z groszami zakorkowane jest prawdziwym litym korkiem co rzadko się zdarza.
No to mamy kłopot. "Moja" Tarragona była zatkana syntetykiem, a na wierzchu jeszcze jakąś niebieską kupą.
A może oni zwyczajnie pod jednym brendem z jednakową etykietą leją sto różnych win?

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 13:31 
Kiper
Kiper

A możecie dać zdjęcia etykiet? Bo już nie wiem, czy kupować, czy nie.

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 13:53 
Ekspert
Ekspert

U mnie nad korkiem też była zatkana jakąś niebieską kupą :lol:

Załączniki:
Korek.jpg
Korek.jpg [ 40.75 KiB | Przeglądane 1627 razy ]
Etykieta 1.jpg
Etykieta 1.jpg [ 64.68 KiB | Przeglądane 1627 razy ]
Etykieta 2.jpg
Etykieta 2.jpg [ 55.29 KiB | Przeglądane 1627 razy ]

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 17:18 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
Mam jednak inne odczucia niż Maciej.
"Moja" Tarragona 2006 miała bardzo przyjemny zapach, smak może rzeczywiście trochę płaski, dla mnie zbyt małą kwasowość i raczej nie miała tych 13% alkoholu.(...)

Zachęcony odwiedziłem Lidla - drugi raz w życiu :mrgreen:
Przychylałbym się do oceny Jarka. Zapach przyjemny acz słaby. Kwasowość licha. Mam wrażenie, że wino podrasowane gliceryną. Ja w tym winie tylko czuję tempronillo. Caberneta nie znalazłem. Co do korka to to totalna tandeta - rozsypał się przy otwieraniu. Za te pieniądze OK, ale zakupu bym nie powtórzył.
Moja Tarragona była w krzywej butelce :? Rozumiem, że to w ramach walki z kosztami :lol:

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 17:51 
Kiper
Kiper

Maciej, czy wino, które piłeś, to to samo (co do butelki i etykiety), które widać na zdjęciach?

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 18:31 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
Maciej, czy wino, które piłeś, to to samo (co do butelki i etykiety), które widać na zdjęciach?

Tak.

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 18:54 
Kiper
Kiper

A już się obawiałem, że ze mną jest coś nie tak skoro uznałem to wino za "słabe". Jednak jest coś na rzeczy.
Moje odczucia na ten temat: węch mam raczej słaby, więc bukietu nie ocenię, a poza tym, to ta Tarragona miała słabą kwasowość, raczej nikły aromat(bo ja wiem - jeżyna, fiołki, żurawina...?) była i zbyt dębowa z mocną nutą dymną(gorzkiej spalenizny, a nie przyjemnego słodkawego aromatu dymu dębowego) przy czym uznałem ją za cienką-mało ekstraktywną, o raczej niskiej kwasowości. Tanin, których według ichniego katalogu miało być dużo i mocno ściągających podniebienie raczej nie zauważyłem... no może było tam trochę tych pochodzących z dębu.
Moja butelczyna była zatkana litym, naturalnym korkiem, który także był przykryty "niebieską kupą".
Ogólnie, to Nero D'Avola & Syrah di Sicilia było sporo lepsze, ale też bez rewelacji.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2011, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
A może oni zwyczajnie pod jednym brendem z jednakową etykietą leją sto różnych win?

Wygląda, że tak. "Moja" Tarragona była aromatyczna, ekstraktywna, taniczna i z dobrą kwasowością. Faktycznie dominowało tempranillo. Butelka była prosta :wink: , korek lity i twardy, nie kruszący się. Nie twierdzę, że to jakieś cudo, ale odpowiada mi najbardziej spośród lidlowych specjałów.

PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 01:03 
Ekspert
Ekspert

Te wina to pewnie różne koncówki , niedobitki itd . Możliwe że część to wina drugiej kategorii tzn spod prasy i nie mieszane z pierwszym sortem . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 17:00 
Kiper
Kiper

Mam prośbe do koleżanek i kolegów, którzy degustowali Tarragonę, szczególnie do Karola i Kuby ( bo smakowały).
Proszę podajcie nr serii podany na kontretykiecie ( na ostatnich zdjeciach Jarka, jest to L-490202)
W jarosławskim Lidlu sa obecnie dostepne serie: L-490202, L420302, L-011502. Dzisiaj degustowałem te dwie ostanie; L-011502 jakby lekko mocniejsza i mooże troche wiecej kwasów, moja ocena dla obydwu jest nadal pozytywna, ale mogę sie mylić, gdyz jest to rzecz subiektywna, a fachowcem w tej materii nie jestem.
Kilka dni wcześniej, tez degustowałem ( równiez smakowało), lecz serii brak, gdyz butelka umyta ( etykiet brak)
Kiedyś w telewizji oglądałem program o produkcji win ( we Włoszech); było tam podane, że przed butelkowaniem wina, z pojemników w których sa przechowywane( beczki) są mieszane w dużej beczce ( 5000l ) w celu ujednolicenia całości...
myślę, że w ramach jednej serii, smaki nie powinny sie różnić, choć gwarancji nie ma...

PS. W pierwszym poście napisałem, że wina z Lidla z przedziału cenowego ok 10zł to jest najniższa półka; więc trudno je porównywać z winami jakościowymi; chodziło mi raczej o to, by wyłonić "pijalne" "codzienne" wino w tym przedziale cenowym.

Aha, "moje" Tarragony tez miały niebieską k...ę :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 17:46 
Ekspert
Ekspert

Ostatnio wypite dwie butelki miały serię L-420302, poprzednie - nie mam pojęcia :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1