Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 03:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 09:11 
Kiper
Kiper

Potem efekt tego jest taki że w sklepach kupują ludziska wina niepolskie, ale pijalne - bo po co, żeby drogie wino wylać do zlewu?
A wyjątkowi maniacy robią swoje wina. Na biznes się nie zanosi (choć na lotniskach było pełno win po 100zl - "pamiątka" z Polski: Solaris, ale teraz ludzi już tam nie ma).

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 10:58 
Ekspert
Ekspert

To nie jest ich pierwszy raz.
pjetrof napisał(a):
Kolega zakupił 3 czerwone Polki z Lidla. Zdegustowaliśmy je razem jakoś w styczniu. Ciekawe wnioski ze tego wyszły. Rocznik 2016 całkiem przyzwoity. 2017 raczej przeciętny. Ale 2018 to była jakaś pomyłka. Wino posiadało ewidentne wady bo czuć było lekko kiszoną kapustą. Nie dało się go wypić. Ciekawe czy rocznik 2019 będzie bardziej udany.

Skoro w 2018 nie potrafili zrobić dobrego wina to co będzie w tym roku? :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 14:44 
Kiper
Kiper

Cholera a ja chciałem otwierać tą białą w weekend..... bo mi lepsza połowa kupiła z dobroci serca, jak zobaczyła...

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 15:48 
Ekspert
Ekspert

gzeho napisał(a):
Cholera a ja chciałem otwierać tą białą w weekend..... bo mi lepsza połowa kupiła z dobroci serca, jak zobaczyła...

Z Colą pewnie da się wypić :lol:

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 17:11 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
gzeho napisał(a):

Z Colą pewnie da się wypić
Zbyszku. Jak się nazywa taki napój? :D

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:08 
Ekspert
Ekspert

Jak będzie jechało kiszoną kapustą, to nie wiem, czy da się wypić z colą. Mnie do kiszonej kapusty raczej kminek pasuje i kiełbasa :D
Więc może będzie bigos na winie... Znaczy się, co się nawinie, to do bigosu. ;)

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:12 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Wczoraj coś mnie podkusiło i zakupiłem Polkę. Wino białe, rocznik 2019. 35 pln w Lidlu...

W aromacie... zgniłe owoce, ścierka, pleśń :evil:

Po porządnym zamieszaniu, coś tam w tle przyjemnego próbuje się przebić, ale pierwszoplanowy smród się nie poddaje...

W smaku ciężko ocenić, na pewno wino nie ma smaku, nie ma ciała, kwasowość bardzo niska...

Wino do zlewu wylałem :evil:

Ale syf...
Czemu takie coś idzie do sklepów? Czy taka winnica nie wstydzi się taki produkt sprzedawać?
Podobno to wino jest uznawane za marktingowy sukces winnicy i właścicieli przez nich samych......
Trudno uwierzyć, żeby to samo wino miało tak skrajne oceny (por. https://winicjatywa.pl/swiateczna-polka-w-lidlu/ ).
Mi to wygląda na zakażenie pochodzące z korka. Czyli wino było dobre, ale część butelek się zepsuła i na taką niestety trafiłeś (to się oczywiście nie powinno zdarzać, ale wiadomo...).

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 18:45 
Ekspert
Ekspert

A ja myślę, że dobre wino to oni zrobić umieją. I dobre zrobili i do oceny wysłali...

A równolegle, wszystkie zepsute, zgniłe owoce, ze zgnilizną, pleśnią i co tam się jeszcze trafiło - poszły do osobnego baniaka...

Korek, to korek, miałem wino z wadą "korkową" i to inny smród.

A ta Polka waliła tak, jak zaatakowane przez muszki, popękane, nadgnite, nadpleśniałe deserówki w tym roku....

Hipokryzja, poziom najwyższy. Chwalenie się sukcesem marketingowym i finansowym, wspaniałe oceny wystawiane przez znane portale...

PS. Co do trunku "z Colą" to Niemcy piją piwo z Colą i nazywają to "Diesel" :lol: oczywiście, nie jakoś często czy nagminnie to piją, ale można taki trunek zamówić, głównie, dla osób, które preferują niski %....

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 19:02 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku. Taka praktyka to strzał w swoje kolano. Myślisz,że producent ma polskich kupujących za idiotów,że wina zepsutego nie poznają i do tego taką kasę będą powtórnie wydawać? Trudno mi w to uwierzyć.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 19:18 
Ekspert
Ekspert

Generalnie każdy może zainwestować 35 pln i się przekonać...

W sumie, można też spojrzeć na VIVINO:
https://www.vivino.com/search/wines?q=w ... +g%C3%B3ra

Polka białe 2019 ma 2,9 pkt... To generalnie znaczy, że wino nie nadaje się do picia...

I kilka komentarzy (przytaczam te negatywne, bez tłumaczenia):

Either there was something wrong with my bottle of this wine just tasted weird. Tarragon mixed with citrus flavors. Low acidity.

No, my bottle tasted the same, strange chemical smell and boiled vegetables. Terrible wine.

The quintessence of the garbage can

Wino a raczej rozpuszczalnik do farb. Niesamowita nuta siarki i kwasu z delikatnym przebijającym przez drzwi obory mysim sikiem. Unikalna kompozycja szczepów daje odrażająco powalającą nutę psując uroczy wieczór. Nawet zapach czosnku wydaje się idealnie komponować z faktycznie idealnie zaprojektowaną etykietą produktu ,który zaniża poziom raczkujących polskich win. Szkoda ,że nie można zwrócić otwartej butelki ,ponieważ mam obawy przed wylaniem jej -mogłaby poważnie zaszkodzić środowisku.

Bardzo słabe najgorsze jak do tej pory . Marek

Mówia, że do trzech razy sztuka. Po czerwonej i różowej Polce przyszła kolej na biała. Niestety tak jak w poprzednich dwóch przypadkach jest to niedobre wino. Niezrównoważone smakowo, o dziwnym aromacie topionego plastiku, “jakieś dziwne” jak stwierdziło zgodnie kilka osób. Srebrna Góra potrafi robić niezłe wina, ale seria Polka jest do bani.

The worst wine I have tried this year. Okropny chemiczny bukiet, w smaku tępa lemoniada warzywna, co i tak nie ma znaczenia, bo wszystko zabija plastikowy zapach. Rok temu Polka była ok, tegoroczna to skandal, nie wiem kto stwierdził że takie wino można rozlać i sprzedawac ludziom, czyżby Covid i problemy z węchem?

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 19:46 
mistrz
mistrz

Jestem zaszokowany. Piłem Polkę białą i czerwoną z 2017r. Wina były na pewno powyżej przeciętnej, biała podeszła mi bardziej. Jutro z ciekawości sprawdzę jakich w tym roczniku użyli szczepów, mam gdzieś tą butelkę.

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 19:52 
Kiper
Kiper

Dżizas, boję się otwierać :-? :-?

PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2020, 19:56 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Życzę im powodzenia, jak całkiem dobre Nampe Rosada de Malbec Mendoza różowe półwytrawne z Argentyny nabyłem w dużym markecie po 10zl, przecenione z 20zl ostatnie kilka butelek.

I ma na etykiecie motyle, pewnie po wypiciu całego się uśmiechają nawet ;-)

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 16 grudnia 2020, 05:53 
mistrz
mistrz

Ludzie takie wino kupują z radością że nasze krajowe i zonk, wielkie rozczarowanie, a opinia o naszym produkcie idzie w świat :(

PostNapisane: środa, 16 grudnia 2020, 06:52 
Ekspert
Ekspert

Thomasl napisał(a):
Ludzie takie wino kupują z radością że nasze krajowe i zonk, wielkie rozczarowanie, a opinia o naszym produkcie idzie w świat :(

Wielkie rozczarowanie, po czym za jakiś czas kupują ponownie no bo wiadomo, że to musiał
być przypadek - winnica polska, wina z medalami ;) to nie mogą być jakieś kwachy,
na pewno przypadek - pewnie w sklepie się utleniło ;) To tak jak panienka robiąca
piąty test ciążowy z nadzieją, że pierwsze cztery były wadliwe ;)

A kogo "w świecie" interesują nasz wina, poza wąską grupą świrów? :D
Nie sądzę, żeby w niemieckim czy francuskim markecie była półka z winami z Polski :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1