Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 19:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2011, 12:17 
mistrz
mistrz

Ja niestety muszę potwierdzić negatywna opinie o Dornfelderze Rose. Zakupiłem jedną butelkę z 2009. Wino ewidentnie niestabilne, bąbelkuje. Co do walorów smakowych nic szczególnego. Po cichu liczyłem że trafię na lepszą butelkę.

Andrzej

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 21:54 
mistrz
mistrz

Czy koledzy próbowali wino TARRAGONA.Oczywiście jest w Lidlu.Cena o ile pamiętam 11,26 PLN.Wino jest z hiszpańskie /klasy reserva/,bywają dwa roczniki 2004 i 2006.Kupiłem kilka butelek i próbowałem.Moje wrażenia są pozytywne i chciałbym usłyszeć opinię od kolegów.Koniecznie dać mu odetchnąć ok 20 min/zdecydowanie bogatszy bukiet/ a potem do pięknego kieliszka i degustacja.

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 23:01 
Ekspert
Ekspert

Tarragona, to według mnie jedno z ciekawszych win, które pojawiły się ostatnio w Lidlu. Kupuję je systematycznie od kilku miesięcy, jednak wyłącznie AD 2006, rocznika 2004 niestety nie spotkałem.

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 09:51 
Kiper
Kiper

Ricci napisał(a):
Ok, to może zrobisz recenzje dla CS (Chile) i Chardonnay po degustacji; :) ja jestem za cienki, w tym temacie do wydawania opinii :roll:
Rozumiem, że o to Chardonnay ( Australia -jak w załączniku) chodzi ?
Tak Australia. Na razie otworzyłem CS i... jakoś mi nie pasuje. Jest gorsze od win, które wcześniej kupowałem. Niestety jeszcze nie umiem opisać, co jest nie tak (w smaku wyczywam coś "nieświeżego"), ale postaram się to nadrobić.

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 10:08 
Kiper
Kiper

anestle napisał(a):
Ja niestety muszę potwierdzić negatywna opinie o Dornfelderze Rose. Zakupiłem jedną butelkę z 2009. Wino ewidentnie niestabilne, bąbelkuje. Co do walorów smakowych nic szczególnego. Po cichu liczyłem że trafię na lepszą butelkę.

Andrzej

dlatego pijam tylko czasami... natomiast odpowiednio schłodzone robi furorę wśród rodziny z mało wyrobionymi kubkami smakowymi, a którym podanie czegoś mocniej wytrawnego skończyłoby się całkowitą krytyką i niezrozumieniem... - a tu proszę mam wino za ~12 zł, którego smakoszami zostają nawet najzagorzalsi fani mieszanki wysokooktanowej....

a wytrawne to sobie delektuję solo.

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 14:30 
Kiper
Kiper

Wracamy do Tarragona...
karol napisał(a):
Czy koledzy próbowali wino TARRAGONA.Oczywiście jest w Lidlu.Cena o ile pamiętam 11,26 PLN.Wino jest z hiszpańskie /klasy reserva/,bywają dwa roczniki 2004 i 2006.Kupiłem kilka butelek i próbowałem.Moje wrażenia są pozytywne i chciałbym usłyszeć opinię od kolegów.Koniecznie dać mu odetchnąć ok 20 min/zdecydowanie bogatszy bukiet/ a potem do pięknego kieliszka i degustacja.
olmek napisał(a):
Tarragona, to według mnie jedno z ciekawszych win, które pojawiły się ostatnio w Lidlu. Kupuję je systematycznie od kilku miesięcy, jednak wyłącznie AD 2006, rocznika 2004 niestety nie spotkałem.
Przy zakupach w Lidlu czesto siegałem po tą butelkę, przeważnie odkładałem na pózniej...obecnie zachęcony opiniami Karola i Kuby zakupiłem buteleczkę Tarragony.
Cytuję Michała Jancika; cyt:"Produkcja wina Terragona opiera sie na odpowiedniej kompozycji win bazowych Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon.Klasa jakości Reserva gwarantuje, że wino po fermentacji dojrzewało 3 lata z czego 12 miesięcy w nowych amerykańskich i francuskich baryłkach..."
Wino degustowałem do obiadu; zgodnie z zaleceniem Karola napowietrzone 20 min; smakowało mi bardzo, powiem więcej, smakowało również żonie, co przy czerwonych wytrawnych zdarza sie niezwykle rzadko...
Wcześniej degustowałem kilka butelek Vespral Terra Alta 2006 Reserva( Tempranillo + Garnacha) z pozytywnym skutkiem, ale ta Tarragona smakowała mi bardziej. :wink:
Dzieki Koledzy za polecenie. :)

Załączniki:
Komentarz: Tarragona
Tarragona.jpg
Tarragona.jpg [ 201.77 KiB | Przeglądane 2817 razy ]

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 14:39 
Ekspert
Ekspert

No i narobiliście mi ochoty na Tarragona
Jak kupię, to chyba od razu kilka butelek :lol:

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 15:51 
Kiper
Kiper

Co do oceny win polecam stronkę sstarwines.pl oraz blog bez ściemy :)

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 18:17 
Ekspert
Ekspert

Twierdzisz że Sstar chodzi do Lidla ? Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 18:24 
Ekspert
Ekspert

Wesoly napisał(a):
Co do oceny win polecam stronkę sstarwines.pl oraz blog bez ściemy :)

zypsek napisał(a):
Twierdzisz że Sstar chodzi do Lidla ? Zbyszek

:lol:
No niestety, nie można TU podyskutować o polskich winach w Lidlu czy Biedronce, w podobnych cenach jakie tam oferują dla win : włoskich, hiszpańskich , czy win z Nowego Świata.
I raczej nie należy się takich cen spodziewać dla polskich win ?
Ocieplenie klimatu nie nadąża w Polsce za ilością nasadzeń.
Rocznik 2010 był ?pod zdechłym Azorkiem? ? nawet na Zachodzie dostali przyzwolenie na szaptalizację.
Zima 2010/2011 też nas nie rozpieszcza ? nie tak dawno jeszcze ponad 10stopni na plusie , a teraz -14 (wg doniesień ?dolnoślązok? )
Dla vinifer i Rondo to może być tragedia.?! (pąki)
Zostaje Regent bez okrywania.!!!!
Ale Regent 2009 Miękinia, to też żadna rewelacja jak na tak dobry rocznik ???!

Pozostaje jeszcze ?chmiel?. Wychodzi podobno dobry ! Wierzę smakoszom. (żałuję, że mam tak daleko :mrgreen: )

Był już taki na wino.org.pl ? Kargol lub Kargul mu było. Relacjonował tam dokładnie co i jak. Temat ?vinifery Kargula?
Ostatnie jego posty(ponad rok temu) to takie jak zmienia profil produkcji z vinifer na chmiel.

Ale potraktuj mój post na wesoło
Jestem pod wrażeniem Twoich win z rocznika 2009 , oraz ilości nasadzeń.(być może masz wyjątkową lokalizację ?)
Oby jak najwięcej takich lat jak 2009 ,a nawet lepszych.
Niestety nie mamy na to wpływu.

Ocena terroir to jednak kwestia minimum kilku lat ? życzę aby Ci się udało.
Pozdrawiam Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 20:34 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
(...)Jestem pod wrażeniem Twoich win z rocznika 2009 , oraz ilości nasadzeń.(być może masz wyjątkową lokalizację ?)
Oby jak najwięcej takich lat jak 2009 ,a nawet lepszych.
Niestety nie mamy na to wpływu.

Ocena terroir to jednak kwestia minimum kilku lat ? życzę aby Ci się udało.
Pozdrawiam Zbyszek

Zbyszku, ma wyjątkową lokalizację. Osobiście nie byłam, ale znam okolicę i wiem, gdzie to jest. Południowe stoki Gór Kocich lub inaczej południowa wystawa Wału Trzebnickiego biegnącego ze wschodu na zachód przez 60-70 km niewielkim łukiem. Łagodne zbocza, niezbyt wysokie góry - takie większe pagórki z rewelacyjnym widokiem na dolinę Odry. Rejon ten jest ponoć najcieplejszym miejscem w Polsce (wg twórców strony gminy Zawonia). O takim miejscu dla winorośli można tylko pomarzyć, bo ceny gruntów są tam kosmiczne ze względu na widoki i niedalekie sąsiedztwo Wrocławia.

Wracając do win z Lidla.
Kupiłam zachwalanego przez kolegów Tarragona.
Wszystko, co zostało tu napisane na temat tego wina, to prawda. Bukiet i smak są przyjemne. Jest tylko jedno małe ale...
Pod koniec wyczuwalna jest dosyć mocno goryczka, która mi wyjątkowo nie odpowiada. :(
Na szczęście kupiłam tylko 1 butelkę.

Edit:
To wino potrzebuje więcej tlenu, niż 20-30 minut. Po 2 godz. wspomniana goryczka zdecydowanie słabnie do akceptowalnego dla mnie poziomu. W sumie Tarragona warte jest polecenia. :)

Ostatnio edytowano wtorek, 22 lutego 2011, 22:44 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 20:58 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Rejon ten jest ponoć najcieplejszym miejscem w Polsce (wg twórców strony gminy Zawonia).

Gdyby ci twórcy poczytali sobie nasze forum toby siię dowiedzieli, że są w błędzie. Przecież najcieplejszym miejscem w Polsce są okolice Brzegu! :mrgreen:

PostNapisane: środa, 23 lutego 2011, 09:35 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Południowe stoki Gór Kocich lub inaczej południowa wystawa Wału Trzebnickiego biegnącego ze wschodu na zachód przez 60-70 km niewielkim łukiem. Łagodne zbocza, niezbyt wysokie góry - takie większe pagórki z rewelacyjnym widokiem na dolinę Odry.
Ładnie tam:
http://www.kociegory.com/index.php?did= ... 0128011640
http://www.kociegory.com/index.php?did= ... 1021132540
Trzebnicę znam, ale koroną Kocich Gór nie szedłem :-).

PostNapisane: środa, 23 lutego 2011, 14:36 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj w Lidlu, oprócz Tarragona, kupiłam też Tempranillo w dwóch wersjach. Zobaczymy, co to będzie :)

PiotrSz napisał(a):
Trzebnicę znam, ale koroną Kocich Gór nie szedłem :-).

Taki mały OT:
Jak będziesz w okolicy, to koniecznie przejedź się drogą od Trzebnicy do Oleśnicy. Przy dobrej widoczności to niezapomniane widoki. Również fantastyczny widok jest, jak się zjeżdża z Wału Trzebnickiego w kier. Wrocławia od Trzebnicy. Niesamowicie prezentuje się samotna góra - Ślęża, a przy krystalicznie czystej atmosferze jest widok aż po Góry Wałbrzyskie oddalone o ponad 100 km.
Mam kawałek ziemi parę km na północ od Trzebnicy, więc regularnie mam okazję cieszyć się tymi widokami :)

Sorry, nie mogłam się powstrzymać ;)
Koniec OT.

PostNapisane: środa, 23 lutego 2011, 18:08 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Koniec OT.
Jeszcze nie ;-)
kuneg napisał(a):
Jak będziesz w okolicy, to koniecznie przejedź się drogą od Trzebnicy do Oleśnicy. Przy dobrej widoczności to niezapomniane widoki. Również fantastyczny widok jest, jak się zjeżdża z Wału Trzebnickiego w kier. Wrocławia od Trzebnicy. Niesamowicie prezentuje się samotna góra - Ślęża, a przy krystalicznie czystej atmosferze jest widok aż po Góry Wałbrzyskie oddalone o ponad 100 km.
Znam te widoki. Jechałem z Trzebnicy zarówno do Wrocławia, jak i Oleśnicy. Kiedyś zrobiłem sobie wakacje objazdowe po Dolnym Śląsku i bardzo lubię te klimaty. Super wyglądają też Oborniki Śląskie z pociągu (Poznań-Wrocław).
Koniec OT :-) :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1