Jan Lubera umieścił też taką tabelę: Polifenole DPPH FRAP TEAC WINO KOLOR POCHODZENIE Stężenie polifenoli x [mM] %zmiatania DPPH CZA [?mol dm-3 CZA [?mol dm-3 1 Merlot 2010 półsłodkie czerwone Francja 0,72 65,01 13800 24334,02 2 gronowe białe domowe N 0,2 12,52 900 1283,2 3 mlecz białe domowe N 0,21 11,57 570 820 4 Bordeaux (Cabernet Sauvignon) wytrawne czerwone Francja 0,82 89,49 23400 38048,26 5 Aronia czerwone domowe N 0,88 79,04 21600 38022,31 6 Cabernet Sauvignon wytrawne czerwone czerwone czerwone czerwone czerwone 40565,35 7 Vila Regia czerwone Portugalia 0,77 49,11 20400 32903,8 8 Merlot szczep Merlot wytrawne czerwone Francja 0,79 64,1 24000 37269,78 9 jabłkowe białe domowe Mat 0,33 17,99 8700 3654,97 10 Cabernet Sauvignon czerwone Francja 0,82 70,1 7080 49076,74 11 Carmenere czerwone Chile 0,81 90,24 2820 46981,33 12 2HOT półsłodkie czerwone Włochy 0,84 44,12 4980 6345,92 13 Kadarka półsłodkie czerwone 0,79 60,21 12300 33688,77 14 Bulgarius półsłodkie białe Bulgaria 0,44 30,85 24600 10624,97 15 Moldawska Dolina półsłodkie białe Bułgaria 0,15 16,31 1020 1084,68 16 Merlot wytrawne czerwone Francja 0,77 60,47 24300 41006,49 17 wieloowocowe czerwone domowe J 0,53 30,43 3300 9984,02 18 Regent, wytrawne czerwone Polska 0,83 66,13 229200 36225,31646 Może dysponuje jeszcze czymś więcej? Nie wiem.
_________________ Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
|