Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 05:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 7 grudnia 2009, 11:27 
Ekspert
Ekspert

Czy warto kupić to wino? No cóż - wydanie ok. 40 zł za butelke Rieslinga jest wydatkiem sporym, jesli za tę sama cene mozna z powodzeniem kupic Rieslinga alzackiego czy z Rheingau o podobnej lub lepszej jakości. Jednak nie mnie wyrokowac o tym na co kogo stac i na co może sobie pozwolić :wink:
Więc raczej skupię się na tym, czy warto to wino wypić :lol:

Moim zdaniem bardzo warto :!:
Naprawdę dobry Riesling o ładnej, jasnej szacie, aromat zupelnie miły - choć nie bardzo intensywny, żadnych obcych nut czy śladów błędów technologicznych fermentacji. W nosie jabłko, nieco brzoskwini i grapefruita. Na podniebieniu lekkie nuty mineralne i naprawdę "żywa" kwasowość. Jednak jeśli ktoś ma obawy, ze jest to wino za kwaśne - to zdecydowanie napiszę NIE. Z pewnością doskonałe wino do picia jako aperitiff przed letnim obiadem w ciepły i słoneczny dzień. W innych okolicznosciach lepiej podawać go z daniami o wyraxnym smaku - np. do łagodnych serow pleśniowych i bagietki nie bardzo pasuje - tyle, ze nie gryzie sie z tymi potrawami - po prostu po wypiciu łyka wina , kęs brie czy camemberta nie ma smaku :). Natomiast warto posłuchać sie rad producenta zawartych na kontretykiecie. Nam np. rzeczywiście pasowal idealnie do dań "Kuchni Polskiej" - a konkretnie do domowego smalcu z ciemnym chlebem :lol: Bardzo by pasowal również do sandacza w sosie cytrynowym (mniam ) i innych słodkowodnych ryb z grilla.

W niedługim czasie obiecuję relacje z degustacji Acolona z tejże winnicy - o ile któryś z kolegów- forumowiczów nie pokusiłby się pierwszy ??? :wink:

Jestem bardzo ciekaw jak wypadną wina z rocznika 2009 a jak w przyszłości z 2010 - szczegolnie w tym kontekście: http://www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5591.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 12:39 
Ekspert
Ekspert

Darku teraz to mnie skołowałeś.Czytałem inną opinię na temat tego wina
http://www.mojewino.pl/mwi_0031442563 . Miałem ochotę posadzić kilkanaście krzewów Rieslinga ale po tej właśnie opini zacząłem się wahać.
Wesołych Świąt !!! Andrzej

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 13:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="andrew54"]
http://www.mojewino.pl/mwi_0031442563

Autor opinii najpierw pisze "Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników" (po co komu garbniki w białym winie 8O ) a potem "Zbyt łagodne i delikatne, za mało garbników" 8O :lol:
No cóż większość opinii, które czytałem/słyszałem - z wyjątkiem tej Darka - wskazuje na to że to wino jest jednak zbyt kwaśne i nadaje się głównie do potraw. A może to po prostu wino dla znawców? Większość pospolitych spijaczy win, w tym również ja, nie akceptuje zbyt wysokiej kwasowości. Dla mnie np. Solaris Macieja M. też był ciut za kwaśny, mimo że większość zachwalała to wino :roll:

Myślę jednak, że podkarpackie ma zbyt krótki okres wegetacji jak na reslinga. Zbyt duża niepewność uprawy.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 21:02 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]
No cóż większość opinii, które czytałem/słyszałem - z wyjątkiem tej Darka - wskazuje na to że to wino jest jednak zbyt kwaśne i nadaje się głównie do potraw..

To znaczy że TEGO wina nie piłeś ,a recenzujesz?

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Absolutnie nie recenzuję. Opinie, które słyszałem/czytałem tak to wino kwalifikują. Nie jest to moja opinia. Myślałem, że wyraziłem się jasno. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 22:03 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]Myślałem, że wyraziłem się jasno.

Fakt.Zle to Mieciu odczytałem,przepraszam!

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 22:06 
Kiper
Kiper

Uważam, że nie ma się co spierać . Zacytuję Kevina Zraly, cyt: "według definicji, dobre wino to takie, które Ci smakuje. Nie mogę tego bardziej dosadnie wyrazić. Zaufaj własnemu podniebieniu i nie pozwól, aby inni decydowali za Ciebie, co jest dobre, a co nie!" koniec cyt.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 grudnia 2009, 23:33 
Ekspert
Ekspert

Ja zrozumiałem że wino ma za dużo garbników a za mało tanin . Czy to nasz kolega z forum? Poza tym kwaśne i za drogie . I ma nosy , przynajmniej dwa . A między nimi jest różnica , dyskwalfikująca wino . Nie wiecie gdzie najbliższy kurs dla takich specjalistów ?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 00:15 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="zypsek"]Ja zrozumiałem że wino ma za dużo garbników a za mało tanin . Czy to nasz kolega z forum? Poza tym kwaśne i za drogie . I ma nosy , przynajmniej dwa . A między nimi jest różnica , dyskwalfikująca wino . Nie wiecie gdzie najbliższy kurs dla takich specjalistów ?

Taniny = garbniki. Dla białego wina ocena garbników jest bez sensu - nie powinno ich tam być (może za wyjątkiem tych z dębiny w poważniejszych Chardonnay). Wino (każde) ma nosy, ale nie dwa, a trzy. Różnice między nosami nie mogą dyskwalifikować wina - poważne różnice między nosem (pierwszym i drugim), a ustami - owszem.
A niezły kurs dla sommelierów tu: http://www.szkolasmaku.pl/

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 11:04 
Ekspert
Ekspert

Gratuluje szybkości zmian na stronie Moje Wino . Jednak nie dodam do zakładki moje ulubione .

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 21:40 
nowicjusz
nowicjusz

Wydaje mi się, że warto popatrzeć na całą opinię, zwłaszcza, że dotyczy dwóch roczników oraz ogólnie na rok 2008 w Polsce. Wszystkie wina (patrz np. Nobile Verbum Herbowe Wino Czerwone Regent czy inne oceny w innych portalach i forach) pokazują, że wina były wyjątkowo słabe w Polsce w tym roku. A Riesling u Jaworka w tym roku był tragiczny. Ale popatrz na 2004 rok z tego samego szczepu - rewelacja.

A co do wyboru wina od Jaworka - z dostępnych to według mnie najgorsze. Z Rieslingów również. Więc albo inny Riesling albo inny Jaworek
[/url]

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 grudnia 2009, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="mwi"] Riesling u Jaworka w tym roku był tragiczny.

Nie będę się odnosił do wszystkiego, co piszesz. Wystarczy mi, że wyjaśnisz to: "Rocznik: 2008 (...) Jakość wina: Zupełnie dobre wino (80-84pt)" w połączeniu z powyższym cytatem.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 grudnia 2009, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Pewnie Maciej by wypunktował mwi co do przecinka , chcę Ci tylko zwrócić uwagę na rzecz tak oczywista że zdumiewającą . Wina sprzed 2008 nie mogą wejść do sprzedarzy . Dokładniej z okresu sprzed zgłoszeniem o działalności . O reszcie nie piszę bo szkoda . Biorąc pod uwage upór być może za pare lat .. . No i na koniec , ta strona to incognito , nie podajesz swoich danych .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 grudnia 2009, 00:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"]
Myślę jednak, że podkarpackie ma zbyt krótki okres wegetacji jak na reslinga. Zbyt duża niepewność uprawy.

Ja też tak sądzę.
Nawet w połud. Anglii niektórzy go karczują (np. winnica Eksmor)
Wraz z Kerner i jeszcze kilku innymi odmianami, bo nie dojrzewa u nich mimo ,że wegetacja tam trwa do końca listopada !!! a riesling jest jedną z najpóźniej dojrzewających odmian.

1.ANALIZA WŁAśCIWOśCI WIN
PRODUKCJI POLSKIEJ - Katedra Toksykologii Collegium Medicum
Uniwersytetu Jagiellon´skiego w Krakowie
Kierownik: prof. dr hab. J. Brandys

2. Kwasowość WINA dr Alexander J. Pandell

3. Wojciech Bosak w jednym ze swoich artykułów napisał m.in. :
"PREFERENCJE KONSUMENTÓW I STYL WIN BIAŁYCH
Produkując wino na sprzedaż nie możemy ignorować oczekiwań i preferencji konsumentów, a także
krytyków winiarskich, którzy te trendy kształtują. Wino podlega różnym modom rynkowym i
niezależnie od zachowania lokalnego, czy indywidualnego stylu zmienia się pod ich wpływem.
… i trudno będzie sprzedawać polskie wino nie śledząc uważnie tego, co dzieje się na rynku.
…Preferencje współczesnych młodych konsumentów dotyczące win białych można krótko podsumować
w następujących hasłach:
• wytrawne
• świeże
• wyrazisty, owocowy aromat
• zrównoważona kwasowość"

Co to jest ta zrównoważona kwasowość ????

W granicach 5,5 do 6,8 g/l kwasów ???
http://www.jung-lecker.pl/sklep
Nawet ten najsłodszy 143g/l cukru za 390PLN ma tylko 11,4g/l kwasów :!: :!: :!:

Opinie o reslingach (polskich reslingach) m.in. tu:
http://www.sstarwines.pl

Temat jednak b. dyskusyjny

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 15:09 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="mwi"]A Riesling u Jaworka w tym roku był tragiczny. Ale popatrz na 2004 rok z tego samego szczepu - rewelacja.
A co do wyboru wina od Jaworka - z dostępnych to według mnie najgorsze. Z Rieslingów również. Więc albo inny Riesling albo inny Jaworek
[/url]

Nie uważam aby był tragiczny. Kwasowośc była rzeczywiście dość wysoka, trzeba było się przez nią przebić, ale z każdym kieliszkiem lepiej smakowało... To typowe przy wysokokwasowych winach. Oprócz tego wino było poprawnie zwinifikowane, bez wad, czysto i schludnie. Wysoki kwas predystynował je raczej do jedzenia. My próbowaliśmy z golonką z indyka (świetnie!) i z bigosem (nie gorzej!).

Pzdr, star

PS. A jak ktoś nie lubi kwasowych win, to winien to napisać, a nie epatować słowami "tragiczny".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1