Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 23:44 
Kiper
Kiper

blk napisał(a):
Leszku, mógłbyś bardziej wyjaśnić swoją myśl w tej kwestii?

Rose to wina bardzo świeże,prostolinijne,naładowane owocem i radością!Ale niestety do roku po zbiorze!Pózniej czar szybko pryska,no może oprócz Tavela :wink: ,ale to inna bajka.

Pozdrawiam.Leszek

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 23:47 
Kiper
Kiper

Lubię wina różowe i szczerze mówiąc nie wiedziałem, że po roku tracą "moc". Chociaż to wydaje się logiczne...

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 00:18 
Kiper
Kiper

terroirPL napisał(a):
Polskę należy traktować poważnie - w każdej dziedzinie!

To się wie!Problem w tym,że nie wszystkie jej składowe na to zasługują.

Leszek

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:29 
Ekspert
Ekspert

Póki co, to produkty naszego winiarstwa sprzedają się bardziej na zasadzie ciekawostki niż jakości!!!
Dlatego mogą osiągać taką cenę :shock:
Jedna z niemieckich restauracji na południu ściągnęła sobie kilkaset but (więcej nie było) polskiego wina gronowego i reklamowała się, że jako jedyna w europie oferuje polskie wino!! I co???? Ano sprzedała wszystko migiem :shock:

Jak klient będzie mógł takiego pinota kupić u np 20-stu polskich winiarzy to Mike na pewną z tą ceną nie wyskoczy, a póki co jest jedyny (prawie) więc prawo rynku jeszcze nie działa!!

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:38 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Póki co, to produkty naszego winiarstwa sprzedają się bardziej na zasadzie ciekawostki niż jakości!!!
Dlatego mogą osiągać taką cenę :shock:
Jedna z niemieckich restauracji na południu ściągnęła sobie kilkaset but (więcej nie było) polskiego wina gronowego i reklamowała się, że jako jedyna w europie oferuje polskie wino!! I co???? Ano sprzedała wszystko migiem :shock:

Jak klient będzie mógł takiego pinota kupić u np 20-stu polskich winiarzy to Mike na pewną z tą ceną nie wyskoczy, a póki co jest jedyny (prawie) więc prawo rynku jeszcze nie działa!!

I tu masz świętą rację.
Pierwszy zgarnia największe zyski jednostkowe. Następni dają niższe ceny, a potem, jak się rynek nasyci, to można zarobić tylko mając produkt wyjątkowy lub mogąc zastosować efekt skali.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:53 
Kiper
Kiper

heavy napisał(a):
No właśnie działa: popyt>podaż, więc mechanizm rynkowy winduje cenę do poziomu równowagi, który na razie oznacza właśnie taką wysoką cenę. Jeśli jednak to wino rzeczywiście jest takie kiepskie, to jest to działanie krótowzroczne - za rok nikt w Niemczech może nie chcieć już polskiego wina. Jaworek też sprzedał na pniu, ale taniej. Moim zdaniem w pierwszych latach trzeba jeszcze ze względów marketingowych trochę dokładać i nie oczekiwać, że cena zacznie zwracać wszelkie poniesione nakłady (z poprzednich lat).
Ale to chyba problem Mike'a - nie wiem, dlaczego się tak o niego martwimy. Jest biznesmenem, tak sobie skalkulował jak skalkulował i zobaczymy, czy dobrze na tym wyjdzie, czy się pomylił.
Tymczasem nie mam wątpliwości, że "generalnie zawsze polskie wino będzie znacznie droższe od porównywalnego jakością wina włoskiego, chilijskiego czy niemieckiego", bo żeby osiągnąć odpowiednią jakośc, potrzeba znacznie większych nakładów (w tym pracy), szczególnie że efektów skali brak, a jednocześnie trzeba redukować plon. Z kolei w tańszą półkę w ogóle nie ma co celować, bo z włoskimi lub chilijskimi winami tutaj i tak nie wygramy. Chyba że konsumpcja na miejscu (agro-eno-turystyka).

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 14:01 
Kiper
Kiper

Oglądałam program Travel , było o winie i winnicach, stwierdzają właściciele winnic,że zapotrzebowanie w świecie na wino zmalało, mniej sprzedają i wychodzą z różnymi akcjami reklamującymi .

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 14:03 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się, że raczej nie martwimy się jakoś specjalnie o Mike'a, tylko tak sobie luźno rozmawiamy na temat opłacalności robienia wina w Polsce na jego przykładzie. Analizujemy sytuację i wyciągamy wnioski, a Mike sobie z pewnością poradzi.

A propos wniosków.
Wychodzi więc chyba na to, że w Polsce trzeba mieć wyjątkowy produkt, albo sprzedawać go łącznie z usługą agroturystyczną, a najlepiej jedno i drugie.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 16:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
kuneg napisał(a):
Wychodzi więc chyba na to, że w Polsce trzeba mieć wyjątkowy produkt...

Myślę, że polskie wino gronowe jeszcze przez jakiś czas będzie wyjątkowym produktem, wyłącznie ze względu na fakt swojego istnienia. I dla mnie jest oczywiste, że na to liczą ludzie, zakładający winnice w Polsce. Taniej, bezpieczniej i łatwiej byłoby założyć winnicę np w Czarnogórze, Macedonii (może któryś z polskich winiarzy już na ten pomysł wpadł? :mrgreen:), albo i unijnej Bułgarii czy Rumunii. Tyle, że takich win drogo sprzedać się nie da. Dlaczego? Bo tam uprawiać winorośl i robić wino to żadna sztuka.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 16:51 
Kiper
Kiper

martwi tylko to że może to być tak wyjątkowe jak produkcja czołgów przez eskimosów...Przy pierwszym zapłacą krocie ...przy drugim zorientują się że to z kłów morsa...

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 18:07 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
Myślę, że polskie wino gronowe jeszcze przez jakiś czas będzie wyjątkowym produktem, wyłącznie ze względu na fakt swojego istnienia.

Będzie wyjątkowym produktem względem ceny.
Maciej napisał(a):
Taniej, bezpieczniej i łatwiej byłoby założyć winnicę np w Czarnogórze, Macedonii...albo i unijnej Bułgarii czy Rumunii. Tyle, że takich win drogo sprzedać się nie da. Dlaczego? Bo tam uprawiać winorośl i robić wino to żadna sztuka.

No właśnie, sztuką jest zrobić dobre wino, szczególnie w polskim chimerycznym klimacie, ale bazując na odmianach do niego przystosowanych. Kierując się ambicją i profilem produkcji opartym na szlachetnych odmianach nie dających corocznych gwarancji wytworzenia dobrego trunku jest nieporozumieniem. Klimat dolnośląski jest sprzyjający, ale również zawodny.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 19:20 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
...ale bazując na odmianach do niego przystosowanych. Kierując się ambicją i profilem produkcji opartym na szlachetnych odmianach nie dających corocznych gwarancji wytworzenia dobrego trunku jest nieporozumieniem...
Bardzo Cię proszę, wyjaśnij bardziej szczegółowo, co masz tutaj na myśli. Przede wszystkim chodzi mi o to, jakie odmiany dają coroczną "gwarancję wytworzenia dobrego trunku"., a które są nieporozumieniem.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 20:41 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
jakie odmiany dają coroczną "gwarancję wytworzenia dobrego trunku"., a które są nieporozumieniem.

Maciej, są odm. szlachetne wcześniejsze i mniej wymagające termicznie od Pinot Noir jak: Dornfelder, Rondo, Regent. Niedaleko mnie dobrze sprawdza się Cabernet Cortis, Hibernal. Ja postawiłem na Rondo. Rok 2008 jak dobrze pamiętam był rokiem przyjaznym dla winorośli. Jeżeli dla winnicy Adoria nie dla odm. Pinot Noir, to jaki będzie rocznik 2010 albo następny ? Pinot Noir nie jest corocznym wyzwaniem dla winnic południowych, a w naszym klimacie dla odważnych i naiwnych.

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 21:03 
Kiper
Kiper

Zapomniałem jeszcze dodać. Być może przy uzysku 1-1,5 kg z krzewu w dobrym roku powstanie wielkie wino, ale czy to się opłaci producentowi ?

PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Hibernal jest późniejszy od Pinot Noir. U mnie Pinot dojrzewa co roku. Wina 2010 z Adorii będą prawdopodobnie lepsze, niż 2008.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1