heavy napisał(a):
...tylko trochę szkoda czyjegoś znakomitego wina z lat poprzednich ,aby leżało ukryte w piwnicy.
Ja tam wybaczył bym takim oszustom którzy zamiast np tombaku wciskają mi złoto
(w cenie tombaku oczywiście)
chociaż oszustwo zawsze pozostanie oszustwem, ale w ramach promocji
-- Wt, 06.09.2016 20:47 --
Późną jesienią 2015, znajomy z Chrcynno ,po jesiennych przymrozkach przywiózł mi tak około 15 kg odszypułkowanych , ciemnych owoców winogron (NN).
Oprócz tego baniak 50 L i 5 kg cukru.
Przyjąłem owoce i 1kg cukru. (Żałuję teraz ,bo baniak zawsze się przyda )
Wino miało być mocne.
Dołożyłem do tego wytłoki z moich białych winogron, dosypałem 1 kg cukru i wyszło wino OK. wg znajomego pijcy.
Wg moich obliczeń to około 13,8% alkoholu
Jedną butelkę jednak sobie z tego zostawiłem.
Gdy nie mogłem zdzierżyć wina z BIEDRONKI otworzyłem ?remanenty? i co?
I okazało się ,że to mojego znajomego wino ?La Paticue ? lepiej mi smakuje niż z Biedrony.
Stało w pomieszczeniu ?letnim? i nie sfermentowało ?!
-- Cz, 08.09.2016 15:37 --
08/09/2016
Chciałbym się pochwalić -
otrzymałem od Romana (Dziadek2) 4 próbki wina.
Kilka dni temu zdegustowałem cuvee 2014 czerwone : Rondo, Market ,Muskat Bleu.
Wino wg mnie średniej klasy; trochę goryczki,ciut wg mnie utlenione lub się gwałtownie postarzało, bo brązowe refleksy w kieliszku.
Wino pijalne w 5 cio punktowej skali oceniam na 3.
Dzisiaj coś mnie naszło i otworzyłem białe - 2014- cuvee :seyval.Wiktoria 40, Hibernal,Riton (na drożdżach Maurevin B).
I tu całkowite miłe zaskoczenie !!!!
Wino półwytrawne na pograniczu półsłodkiego, zrównoważona kwasowość.
Wino w stylu Sauvignon Blanc.
Nie wiem jak udało się Romanowi to osiągnąć ? Może uchyli rąbka tajemnicy ,gdy zechce ?!
PS
Potwierdza się jeszcze raz to ,że łatwiej w polskich warunkach zrobić dobre białe wino niż czerwone ?!
Takie wina robiłem 30 lat temu dopóki nie poddałem się modzie na wytrawne i nie starałem się być na topie
cdn
Gdy zdegustuję Marquet 2015 i Rondo 2015