Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 04:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 22:38 
Kiper
Kiper

To, że Chińczycy mają wszystkiego najwięcej, to wiadomo nie od dziś ale że robią lepsze wina niż Francuzi, to już całkiem rzecz nowa.

PostNapisane: środa, 14 grudnia 2011, 23:56 
Ekspert
Ekspert

To jest fakt zadziwiający,ale po Chińczykach wszystkiego można się spodziewać...
Jednak sądzę,że w tym wszystkim czuć ręce Francuzów,interesy można robić wszędzie.
Tylko czekać kiedy nasze półki sklepowe będą zapełnione winami pochodzenia chińskiego
ze szczepów winorośli francuskich, cieszyć się czy smucić?

PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2011, 22:03 
Kiper
Kiper

jano napisał(a):
...Tylko czekać kiedy nasze półki sklepowe będą zapełnione winami pochodzenia chińskiego ze szczepów winorośli francuskich, cieszyć się czy smucić?

Możemy cieszyć się, bo większość naszych posadziła Regenta. Nieważne czy Chińskie czy francuskie, ale czy mój portfel je polubi ?

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 17:58 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
jano napisał(a):
...Tylko czekać kiedy nasze półki sklepowe będą zapełnione winami pochodzenia chińskiego ze szczepów winorośli francuskich, cieszyć się czy smucić?

Możemy cieszyć się, bo większość naszych posadziła Regenta. Nieważne czy Chińskie czy francuskie, ale czy mój portfel je polubi ?

Pewno prędzej kupimy w sklepach wina chińskie niż nasze wina z Regenta. Jeżeli docenione wina chińskie oscylowały w cenach od 30 do 55 dolara za butelkę to pewno prędzej zdecydujemy się kupić wina francuskie w odpowiedniej klasie. Niestety "chińskie" przeważnie kojarzy się z podróbą i sami chińczycy solidnie zapracowali na takie oceny co nie znaczy,że nie potrafią zrobić solidny wyrób warty docenienia. Pisząc,że pewno wina chińskie w niedługim czasie będą zapełniać półki naszych sklepów miałem na myśli wina z tej niższej półki.Czy dla klienta jest to lepiej czy gorzej?
Myślę że lepiej bo sami zdecydujemy co chcemy kupić ( co chcemy pić) a wybór czym większy tym dla nas lepiej... Jak na razie nie spotkałem się z winami made in china więc będę szukał po półkach polskiego Regenta.

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Nie spodziewam sie wina z Chin prędko. W koncu Unia ma nadprodukcję kiepskich win i też sie ich musi gdzieś pozbyć . Chiny reklamują sie na chinskim rynku ,a że wygrały ich wina ,wcale mnie nie dziwi [marketing].O swoje rynki umieją dbać w przeciwieństwie do naszych okrągłostołowych geniuszy .Nas spuscili z szumem muszli klozetowej ale o chinskie wina jestem spokojny .Zbyszek

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 23:08 
Kiper
Kiper

zypsek napisał(a):
Nie spodziewam sie wina z Chin prędko. W koncu Unia ma nadprodukcję kiepskich win i też sie ich musi gdzieś pozbyć . Chiny reklamują sie na chinskim rynku ,a że wygrały ich wina ,wcale mnie nie dziwi [marketing].O swoje rynki umieją dbać w przeciwieństwie do naszych okrągłostołowych geniuszy .Nas spuscili z szumem muszli klozetowej ale o chinskie wina jestem spokojny .Zbyszek

Tutaj Zbyszku akurat nie zgadzam się z Tobą. Wina w/w konkursu oceniane były w ciemno przez - jeśli dobrze pamiętam - ekspertów francuskich i chińskich w tej samej liczbie. Marketing tutaj chyba wiele nie miał wielkiego znaczenia. To po pierwsze. Po drugie, dzisiaj Unia rzeczywiście bardziej broni się przed zalewem 'badziewia' z Chin, ale jeśli 'euro zona' ma wyjść z kryzysu to tylko dzięki pomocy Chin. A Chiny mówią otwartym tekstem: juany w zamian za zniesienie ceł na ich wyroby.

PostNapisane: sobota, 17 grudnia 2011, 23:26 
Ekspert
Ekspert

Uważam ,ze czeka nas konfrontacja z ekspansją z Chin .A wino w Europie to być lub nie być dla wielu Francuzów ,Włochów ,Hiszpanów , Portugalczyków . Jeśli USA wdepły w Chiny to Europa ma szanse uniknąć tego błędu , fakt że nacisk dollara pcha nas w przepaść stosunków z Chinami to jeszcze pozostają fakty ile Oni mogą tego wina zrobić by nas nim zalać .Pamietając o tym że jest ich tam wiele setek milionów potencjalnych konsumentów , nie zawsze będą pracować za miske ryżu ,podobnie jak było niedawno u nas.A konkurs jako taki , nawet jak zrobili dobre wino to ile go było ? Zbyszek

PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem nie ma się czym podniecać, bo to czysty marketing, pic na wodę i fotomontaż, stek bzdur w ładnym opakawaniu, i.t.d. Świadczy o tym poniższy fragment:

Degustacją objęto wyłącznie wina czerwone, głównie w bordoskim stylu z przewagą Cabernet Sauvignon, ale nie były to uchodzące za najlepsze wina produkowane na miejscu, butelkowane i przechodzące proces dojrzewania w zamkowych piwnicach regionu Bordeaux. (to zapewne o winach francuskich, choć nie zostało to wyraźnie napisane) Chińskie wina reprezentowało pięć rodzajów win uznawanych za najlepsze chińskiej produkcji. Ceny wszystkich mieściły się w przedziale 200-350 juanów (30-55 dolarów).

Ja Was bardzo przepraszam, ale to tak, jakby porównywać francuskiego "Malucha" do chińskiego "Mercedesa". Nic dziwnego, że "Mercedes" wygrał to starcie.
Ciekawe, jakby wypadło starcie "Mercedesów" z obu stron, bo dopiero taki dobór win do porównania miałby jakikolwiek sens.

Strefa czasowa: UTC + 1