Teraz jest sobota, 20 września 2025, 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2011, 09:24 
przedszkolak
przedszkolak

Dziś z samego rana wracając z Wawy,kupiłem w Tesco dwa wina
-Chilean White Wine alc.12,5% pochodzenie Chile :D 8,99zł
-Doctor Peter Liebfraumilch Rheinhessen alc.9,5% 11,99zł
te pierwsze to niby o smaku świerzej cytryny i jabłka,nawąchałem się i po pierwszym łyczku zdrowo beknołem :P ,coś ala bańka po wytłoczynach,nie polecam,
natomiast drugie,niemieckie...naprawdę dobre kapitalny aromat gronowego wina,delikatne półsłodkie,oj.chyba je zaraz wykończę,poprostu chce się pić :D koreczek naturalny,nie tam silikon :wink: ...

PostNapisane: niedziela, 1 maja 2011, 22:35 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Retman napisał(a):
Doctor Peter Liebfraumilch Rheinhessen alc.9,5% 11,99zł
te pierwsze to niby o smaku świerzej cytryny i jabłka,nawąchałem się i po pierwszym łyczku zdrowo beknołem :P ,coś ala bańka po wytłoczynach,nie polecam,
natomiast drugie,niemieckie...naprawdę dobre kapitalny aromat gronowego wina,delikatne półsłodkie,oj.chyba je zaraz wykończę,poprostu chce się pić :D koreczek naturalny,nie tam silikon :wink: ...

Jescze jeżeli na flaszce jest napisane: Peter Liebfraumilch Rheinhessen mit Prädikat to wtedy jest jeszcze lepsze, ale cena ok. 20 PLN

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 14:50 
Kiper
Kiper

Kiedyś kupiłem chilijskiego Tannata, ale ciężko szedł przez gardło. Więcej już nie kupuję win chilijkich.

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 14:56 
Kiper
Kiper

JanuszJ49 napisał(a):
Kiedyś kupiłem chilijskiego Tannata, ale ciężko szedł przez gardło. Więcej już nie kupuję win chilijkich.
Bardzo dużo tracisz. Chilijskie Merloty to poezja (oczywiście nie wszystkie). A jeszcze są świetne Carmenere lub CS+Carmenere. Ale to Twój wybór - zrazić się po jednym winie. Ja na przykład podjąłem decyzję o niekupowaniu mołdawskich win dopiero po trzech beznadziejnych z rzędu. Ale może jeszcze kiedyś spróbuję...

PostNapisane: piątek, 6 maja 2011, 19:14 
Kiper
Kiper

A widzisz ...ja natomiast mołdawski 'Duch Monarcha' czy jak się to tam pisze cenię mocno, choć też z tą samą nazwą już w trzech różnych opakowaniach to widziałem...i były to jakby trzy różne wina. Najlepsze takie w osłonie jakby z worka jutowego.

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 19:38 
Ekspert
Ekspert

Do Egri Bikavera zawsze miałem dość duży dystans. Nie ukrywam że spróbowałem ich wiele w okresie ponad 25 lat. W międzyczasie praktyczni Węgrzy zmienili receptury, dodali Merlota i CS w kupażu, zmniejszyli ilość Kadarki. Efekty bywają więcej niż dobre. Kilka lat temu przypadkowo kupiłem za ok. 20 zł Bikavera na którego już więcej nigdy nie trafiłem. W tej cenie nigdy lepszego wina nie piłem. Aktualnie miałem okazję spróbować Bikavera z Tesco 2014 w cenie 27 zł. Polecam. Bardzo dojrzały owoc. W nosie intensywna czereśnia, plus trochę lukrecji. W ustach dominuje śliwka, sporo goryczki z czekoladą, Kekfrankosa w tym niewiele, wyraźnie czuć też CS i Merlota w tym kupażu. Bardzo przyjemne wino trochę w stylu australijskich Shiraz z elementami czereśni. Do klasyki Shiraz trochę temu brakuje ( bo i to nie jest Shiraz) ale generalnie jest to dobre za taką kasę. Środek powinien być lepszy. Generalnie jako mój komentarz powiem że Polskie winnice nigdy takiego wina nie zrobią, o cenie nawet nie wspomnę. Choćby np. winnica w Wieliczce i na Bielanach zatańczyły i zaśpiewały cytując klasyka b. Prezydenta Aleksandra K. :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1