Teraz jest środa, 7 maja 2025, 19:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 20:08 
przedszkolak
przedszkolak

Tak samo jak smakosze mają swego przewodnika Michelin, również miłośnicy wina mają swoją znamienitą publikację. Tym prestiżowym przewodnikiem po najlepszych winach świata jest 1000 Vins du Monde (1000 win świata). Przewodnik ten jest również dowodem na to, że wina morawskie i czeskie już od lat należą do elity światowej. Profesjonalni degustatorzy wybierający najznakomitszych tysiąc win, włączyli w tym roku do światowej elity aż 26 win z Moraw. Już tradycyjnie największą ilość wybranych win w przewodniku ma Francja ? kraj organizujący konkurs. W porównaniu z innymi potęgami winiarskimi ma jednak Republika Czeska świetne wyniki. Na przykład Włochy mają w publikacji 17 win, Argentyna 9 a Australia tylko 3 wina. Bardzo dobrze wypadli również sąsiedzi z Słowacji z 22 winami. I oto jest pytanie: Dlaczego w Polsce wina morawskie ciągle tak mało są postrzegane przez miłośników wina? Dlaczego brak ich na półkach polskich domów winiarskich? Powyższy tekst pokazuje, że wina z Moraw warte są większej uwagi.
ZA WINEM.PL lechm@seznam.cz

PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 20:49 
Ekspert
Ekspert

...bo chyba zawodowi kupcy (marketowi) nie wierzą, że czeskie wina mogą się sprzedać...

W mentalności Polaków Czechy, to znakomite piwo, a o winach nikt nie pamięta. W Polsce wino jest nadal kojarzone albo z czymś tanim, słodkim i owocowym, albo z czymś niedostępnym dla zwykłego zjadacza chleba - eksklusiv. Polacy są przyzwyczajeni do nalewek, piwa i wódki, ewentualnie słodkiego ulepka z porzeczek od cioci. Trochę to musi potrwać, zanim gusta się zmienią.
Wśród moich znajomych nikt nie pija wina wytrawnego, bo "kwaśne" i "szkodzi na żołądek" co niektórym. Jak tłumaczę, że wina słodkie mają więcej kwasu, niż wytrawne, tylko schowanego pod cukrem i alkoholem, to robią wielkie oczy i nie rozumieją o czym ja mówię... Tak samo nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać, jak jestem częstowana domowym wodniakiem z jakiejś Betopodobnej winorośli z ogromnym dodatkiem cukru i wszyscy to chwalą, a mnie się żołądek wywraca na lewą stronę... Szkoda gadać...

Gratuluję jednak tak wysokich lokat winom morawskim, czeskim i słowackim. Chyba znów się muszę na wakacje wybrać na Morawy :)

PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 17:35 
mistrz
mistrz

A gdzie można znaleźc informację o dobrych czeskich producentach win?
By może wybiorę się w przyszłym roku w okolice Mikulowa, a nie chciałbym szukac w ciemno...
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 19:19 
Ekspert
Ekspert

Czechy (z Morawami) oraz Słowacja (z kilkoma b. różnymi klimatycznie regionami, uwaga! Moraw tu nie znajdziecie) to moim zdanie dwa najciekawsze winiarskie regiony, unikat na skalę światową. Nigdzie indziej nie uprawia się tak wielu odmian na tak niewielkim obszarze - czytaj: nigdzie indziej nie znajdziecie tylu różnych i doskonałych win w jednym miejscu. Zbliżone pod tym względem są Węgry, jednak mniej urozmaicone jeśli chodzi o ilość szczepów.
Co bardzo ważne, produkuje się w tych krajach nie tylko fajne wina z lokalnych szczepów V. vinifera ale również świetne wina z mieszańców. Oba kraje rozwijały hybrydyzację w lokalnych ośrodkach naukowo-badawczych i dorobiły się dzięki temu kilkunastu kapitalnych szczepów. Było to możliwe z powodu izolacji polityczno-gospodarczej od reszty Europy w okresie socjalizmu i miało dobroczynny (czy się to komuś podoba czy nie) wpływ na lokalny stosunek do odmian hybrydowych i wina z tych odmian.

Ubolewam nad brakiem win z obu krajów w naszych sklepach. Trudno je znaleźć nawet w polskiej części Cieszyna (zresztą w Czeskim Cieszynie też nic nie ma, albo nie ogłaszają się w internecie). Jak chciałem sobie przywieźć niewielki zapas to musiałem jechać do Frydka-Mistka.

Moja rada jeśli chodzi o wyjazdy degustacyjne: wcale nie trzeba włóczyć się po winnicach aby zapoznać się z większością tego co tam oferują. W większości miast i miasteczek (a może wszystkich) znajdziecie vinoteki w których można nie tylko kupić na wynos ale również na miejscu napić się wina do woli. I takie właśnie wyjazdy polecałbym w pierwszej kolejności.
Dla przykładu: w sierpniu br. miałem niezaplanowany nocleg w Mikulowie. Chcąc nie chcąc, wybrałem się pod wieczór do dzielnicy historycznej (jest co oglądać, naprawdę). Możecie wierzyć albo nie, na 150 m uliczce było coś około 5 vinotek, wszystkie świetnie zaopatrzone, ze stolikami na ulicy, a później wdepnąłem na jeszcze kilka na małym ryneczku. To jest zupełnie inna kultura, nie tylko winiarska. Warto ją poznać i jak najwięcej z niej przyswoić; w końcu chrześcijaństwo też stamtąd do nas przyszło.

PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Dlatego nawiązując do tego co Daniel napisał i z czym się w pełni zgadzam warto się wybrać do miejscowości Cejc na Morawach na dni otwartych winnic, bo tyle dobra ile oni tam uprawiają drobni winiarze łącznie z hybrydami trudno spotkać gdzie indziej. W przyszłym roku na pewno się tam wybiorę.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 11:41 
Ekspert
Ekspert

lechm napisał(a):
(...)I oto jest pytanie: Dlaczego w Polsce wina morawskie ciągle tak mało są postrzegane przez miłośników wina? Dlaczego brak ich na półkach polskich domów winiarskich? Powyższy tekst pokazuje, że wina z Moraw warte są większej uwagi.

Pojawiła się pierwsza jaskółka :)
Na TVP2 właśnie leci sobie program Roberta Makłowicza kręcony na Morawach. Warto obejrzeć powtórki, choćby dla pokazanych zabytków i widoków winnic.
Na winnicy Makłowicz gotuje, zajada w piwnicy winnej, kosztuje Palawę, Rulandskie sede i Frankovkę. Za tydzień ma być kolejny odcinek z Moraw. :)

Pewnie wielu Polaków po raz pierwszy zobaczyło winnice morawskie i uświadomiło sobie fakt ich istnienia. ;)

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 12:04 
przedszkolak
przedszkolak

Tak, to była dobra promocja winiarskich Moraw. Dobrze prowadzona kamera pokazała piękno winnic, zabytków, oddała całkiem dobrze tą magiczną atmosferę piwnic win. Wkradły się wprawdzie drobne nieścisłości - odmianę André naprawdę nie uzyskał pan Ch.C. André ur. 1763, ale pojawiła się dopiero w r. 1961 w wyniku krzyżówki St.Laurent x Frankovka w Stacji Uszlachetniającej w Wielkich Pavlovicích a po tym panowi nazwana dopiero w r. 1980. Ale to tylko malutka wpadka i nie o to chodziło w tym programie. Należy podziękować panu Makłowiczowi za piękną prezentację winiarskich Moraw w tak krótkim czasie. A ja mogę tylko zaprosić na Morawy i pokazać zainteresowanym to, co było przedstawione w reportażu i jeszcze więcej.

PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 13:32 
Ekspert
Ekspert

Właśnie Makłowicza na Morawach oglądam, fajne to:
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/mak ... u/16843397

pozdrawiam Castleman

Strefa czasowa: UTC + 1