heavy napisał(a):
A jak to technicznie wygląda??? I ile kosztuje???
Np zbiór na mojej plantacji trwa od połowy lipca do końca wrześnie, 6ha.
Czyli przejeżdża do mnie człowiek z ptakiem, siedzi u mnie ponad dwa miesiące na mój koszt???
Właśnie... czy ja zapewniam mu noclegi, wyżywienie itd???
Więc wygląda to tak że cenna jest uzależniona oczywiście od wielkości zabezpieczonego terenu, jak to borówka to okres zbioru i zabezpieczenia tak jak Pan pisze od lipca do września w zależności jaka odmiana. Oczywiście najlepiej zacząć pare dni przed pierwszym dojrzewaniem i zborem. Jeśli chodzi o mieszkanie to kwestia dogadania się , zazwyczaj jest to tak ze przyjeżdża osoba i mieszka w wyznaczonym pokoju w Państwa posesji przez cały okres płoszenia , ponieważ musi być na polu od świtu do zmierzchu .
Jedzenie, picie itp. oczywiście kupuje sobie za swoje i nie naraża Państwa na koszty, zależy tylko na noclegu ewentualnie pomieszczeniu do trzymania ptaków, dla czego pisze ewentualnie bo ptaki mogą być też w pokoju przeznaczonym dla sokolnika i wtedy już nie potrzebne dodatkowe miejsce.
Oczywiście jesteśmy otwarci na rozmowy i nocleg możemy zapewnić swój np. przyczepa kempingowa.
Koszt jak mówiłem jest ustalany indywidualnie. Ta kwota na zabezpieczonych plonach się spokojnie zwróci bo plon będzie pełny

-- sobota, 5 grudnia 2015, 10:52 --
jawormcz11 napisał(a):
Jeśli można, jeden ptak drapieżny(sokół) spokojnie zabezpieczy 6ha winnicy. No ale przez 2-3 miesiące to długo. Nie lepiej siatka, wystarczy na kilka sezonów.
Posiadasz błędne informację , 1 sokół oczywiście zabezpieczy twój areał 6 h ale tylko przez kilka godzin. Płoszenie odbywa się przez cały dzień, opierając się na jednym ptaku jest to bezsensowne. Każdy ptak ma czas swój latania i 1 sokół nie będzie latał cały dzień .
Ptaki na 6 h to minimum 3 ptaki , by była pełna ciągłość pracy. Jeśli jakaś osoba proponuje Państwu płoszenie metodą sokolniczą areału 6 h przy użyciu 1 ptaka to jest nieznającą się osobą do tego pewnie początkującą posiadającą tylko 1 ptaka.