Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 04:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 08:50 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich świątecznie, na imię mam Piotr i jestem z Podkarpacia okolice Rzeszowa. Korzystając z przerwy świątecznej i dobrych prognoz pogody chciałbym wykonać pierwszy oprysk siarką, jak wczesniej wyczytałem tzw myjący. Mam siarkol Extra SW w proszku, proszę o podpowiedź ile tego proszku wsypac na 10l opryskiwacz aby uzyskać te 2-3%. Pytanie może i błache ale nigdy jeszcze wcześniej nie wykonywałem żadnych oprysków i nie wiem czy mam ważyć proszek czy mierzyć jego objętość czy rozpuszczac w małej ilości. Proszę o w miarę szybkie odpowiedzi gdyż jutro w czasie gdy inni święcą jaja i kiełbasę ja będę święcić moje winorośle. Krzaczki dwu i trzy letnie Rondo i Solaris.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 12:04 
Ekspert
Ekspert

jpiotr80 napisał(a):
Pytanie może i błache ale nigdy jeszcze wcześniej nie wykonywałem żadnych oprysków

Witaj
Ale matematykę w szkole miałeś? Ile to jest 3%? Tyle gram na 100ml. A na 10l to musisz pomnożyć.Jeśli nie masz wagi jubilerskiej to musisz kupić odpowiednie opakowanie.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 20:53 
mistrz
mistrz

Uważaj mieszając bo co prawda dla stężenia 3% ma to niewielkie znaczenie ale gdybyś chciał kiedy zrobić roztwór nieco gęściejszy to już mógłbyś przesadzić, ponieważ te 3 gramy zawarte są w 100ml roztworu.
Innymi słowy jeżeli jest to wodny roztwór to 97g wody = 97ml + 3g siary = 3% roztwór.

PostNapisane: piątek, 25 marca 2016, 21:01 
Kiper
Kiper

Jakiej wody najlepiej używać do mieszania ? Może lepiej wstępnie rozrobić w małym naczyniu i przecedzić przez sito?
Miękkiej - deszczówki, ciepłej a może gorącej ...

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 21:22 
nowicjusz
nowicjusz

Ułożyłem proporcje pomnożyłem, wyszło 300gram, ale pytanie pozostało bo o ile woda 100ml w przyblizeniu waży 100 gram to siarkol jest raczej lżejszy. Czyli jakie opakowanie po jogurcie po lodach po margarynie proponujecie- 0,4l bedzie ok? Nie mam wagi ani jubilerskiej ani żadnej innej tak precyzyjnej. Myślałem że którys z kolegów ma wymierzoną wage siarkolu, tzn stosunek masy do ojętości. Gęściejszego roztworu niż ten 3% raczej nie będę robił, później będzie pryskanko 0,3% roztworem siarkolu ale to conajmniej za miesiąc. Wracając do moich planów to pogoda się zje.... i nic nie ruszyłem w temacie

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 22:15 
Ekspert
Ekspert

Na przyszłość kup sobie taką wagę. To naprawdę groszowa sprawa.

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 23:38 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):

No nieeee, stanowczo za mała :mrgreen: A jak będzie chciał w przyszłości pochwalić się na forum wagą grona odmiany np. 'Prieobrażenie' ; no to ma kupować jeszcze jedną większą ? :wink:

PostNapisane: sobota, 26 marca 2016, 23:42 
Ekspert
Ekspert

jpiotr80 napisał(a):
Myślałem że którys z kolegów ma wymierzoną wage siarkolu, tzn stosunek masy do ojętości. Gęściejszego roztworu niż ten 3% raczej nie będę robił, później będzie pryskanko 0,3% roztworem siarkolu ale to conajmniej za miesiąc. Wracając do moich planów to pogoda się zje.... i nic nie ruszyłem w temacie

Jeśli masz całe opakowanie to rozsyp do strzykawek i sobie wyliczysz objetość. Prysnąć zdążysz, jeszcze Ci chyba pąki nie ruszają.

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 06:34 
Ekspert
Ekspert

jpiotr80 napisał(a):
Myślałem że którys z kolegów ma wymierzoną wage siarkolu, tzn stosunek masy do ojętości.

Przez tyle czasu Ktoś na pewno wpadł na ten pomysł, tym bardziej, że nie było takiego dostępu do wag za grosze jak teraz - wystarczy użyć "szukajki" post137216.html#p137199

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 12:38 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki dziadek2, własnie o to mi chodziło.
vanKlomp napisał(a):

Rozmawiałem ostatnio z miejscowym winiarzem i własnie przestrzegał mnie przed takimi zakupami, to gorsze niż narkotyk. "Zaczniesz mówi od pierdółek, wezyków a skończysz na kombajnie do zbiorów. Lepiej mieć to od początku pod kontrolą. Jak jest tylko mozliwośc to pytac i pożyczać co potrzeba."

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 13:43 
Ekspert
Ekspert

A jak w danej chwili nie będzie miał kto pożyczyć? Moja babcia mówiła, że nie należy nigdy d.. szkłem wycierać. :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 14:58 
mistrz
mistrz

jpiotr80 napisał(a):
Rozmawiałem ostatnio z miejscowym winiarzem i własnie przestrzegał mnie przed takimi zakupami, to gorsze niż narkotyk. "Zaczniesz mówi od pierdółek, wezyków a skończysz na kombajnie do zbiorów. Lepiej mieć to od początku pod kontrolą. Jak jest tylko mozliwośc to pytac i pożyczać co potrzeba."

Jasne, nic nie kupić, tylko pożyczać. Najlepiej za free, niech jakiś frajer wyda a ja skorzystam. Może najlepiej od razu niech mi wino gotowe da.
Jedni kupują sadzonki po kilkadziesiąt złotych/szt., inwestują a inni oburzeni ceną sztobra czy sadzonki uważają, że należy im się za darmo.
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać.

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2016, 10:19 
nowicjusz
nowicjusz

Lepiej sie pewnie było powstrzymać. Cała idea pożyczania na tym polega że jest za darmo. Ja pożyczę coś koledze, kolega mi i tym sposobem nie napędzamy koniunktury chińczykom czy innym domorosłym biznesom. Kiedys to zrozumiesz :wink:

PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 12:15 
przedszkolak
przedszkolak

Zakupiłem wczoraj Siarkol 800 SC. Zawartość substancji czynnej: siarka - 800g/l (55,73%). Czy ktoś z bardziej doświadczonych w ochronie chemicznej jest w stanie wytłumaczyć do czego odnosi się te 55,73% z etykiety?

Jeśli mam 800g/l to żeby otrzymać 3% roztwór siarki musiałbym dodać 37,5 ml środka do 962,5 ml wody (w zaokrągleniu 1 litr). Tylko te 55,73% nie wiem do czego się odnosi bo według mnie 800g/l w przybliżeniu daje 80%.

Pozdrawiam,

Przemek

PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 16:56 
Ekspert
Ekspert

Trzymaj się tego co jest w instrukcji stosowania. Nie przeliczaj tego na siarkę elementarną. Stężenie 0,3% czy 3% tyczy się gotowego preparatu.
Ten siarkol zawiera 80g siarki w 100 ml. Gęstość preparatu wynosi ok. 1,43 g/cm3. Czyli odmierzając 100 ml "odważasz" 143 g siarkolu co daje 80 g siarki (143*0,5573).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1