Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 12:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 22:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Witam czy ktoś stosował tem środek na mączniaka? Z jakim skutkiem????

"Węglan potasu K2CO3

Ekologiczny środek do walki z mączniakiem prawdziwym, parchem i szarą pleśnią.

Przy jego stosowaniu dodatkowo nawozimy glebę i rośliny potasem.


Dawka: 7,5 kg/1ha 3 metrowego sadu

Ekologiczny, bez pozostałości i bez ograniczeń ilościowych stosowania.

Bez okresu karencji.

Można mieszać z fungicydami zapobiegawczymi.


Przechowywanie:
Produkt odpowiednio przechowywany zachowuje trwałość przez co najmniej 3 lata. Produkt jest higroskopijny i może stwardnieć podczas dłuższego przechowywania, ale nie powoduje to zmniejszenia jego skuteczności.

Spotakiliśmy się że węglan potasu stosowny jest do odkwaszania wina czy moszczu."



Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 23:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Jest już na forum sporo napisane na ten temat.
Na mączniaka prawdziwego stosuje się kwaśny węglan potasu(wodorowęglan potasu), który działa na tego grzyba wyniszczająco. Soda oczyszczona działa także, jednak sód jest mniej pożądany od potasu. O ile mnie pamięć nie myli, to węglan jest zbyt agresywny.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 06:33 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Dzięki Jakub za info.
Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2012, 08:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Znamy, stosujemy i chwalimy: tani, skuteczny i nietoksyczny. :)
Działa wyniszczająco na grzyby w momencie infekcji, ale nie zabezpiecza na przyszłość.
W razie konieczności szybkiej interwencji można zastosować również sodę oczyszczoną (tak samo skuteczna), którą można dostać w każdym spożywczym, ale lepszy jest węglan potasu i wodorowęglan potasu. Soda zawiera sód, który może zasalać glebę.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 maja 2012, 21:23 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 01:00
Posty: 482
Lokalizacja: Wrocław
Rafal76 napisał(a):

"Węglan potasu K2CO3

Ekologiczny środek do walki z mączniakiem prawdziwym, parchem i szarą pleśnią.

Przy jego stosowaniu dodatkowo nawozimy glebę i rośliny potasem.


Dawka: 7,5 kg/1ha 3 metrowego sadu

Rafał

W winorośli potasu stosuje się nawet po kilkaset kg/ha. Nie chce mi się liczyć ile faktycznie potasu jest w 7,5kg K2CO3 ale na pewno nie można w tym przypadku mówić o nawożeniu doglebowym. Nie słyszałem też aby ta forma stanowiła właściwe źródło potasu dla roślin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 maja 2012, 22:22 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
A czy można zamiast wp. proszek do pieczenia albo natron stosować?
Jutro chce na brzoskwiniach wypróbować bo są mocno zaatakowane a winorośle stoją obok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 maja 2012, 23:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
georg napisał(a):
A czy można zamiast wp. proszek do pieczenia albo natron stosować?

Jeżeli natron = Speisesoda, to tak. Dzisiejsze proszki do pieczenia oparte są głównie na węglanie amonu, więc raczej użyj go do pieczenia :wink:
georg napisał(a):
Jutro chce na brzoskwiniach wypróbować bo są mocno zaatakowane a winorośle stoją obok.


Czym są zaatakowane brzoskwinie ? Mączniakiem prawdziwym ? Jeżeli nawet, to winorośle nie zarażą się nim. Nie mniej jednak pojawienie się mączniaka prawdziwego na innych roślinach jest wskaźnikiem wystąpienia dobrych warunków rozwoju mączniaków prawdziwych (w tym winorośli) i trzeba pomyśleć o profilaktyce.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 05:34 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 lutego 2012, 19:42
Posty: 129
Lokalizacja: Częstochowa
georg napisał(a):
A czy można zamiast wp. proszek do pieczenia albo natron stosować?
Jutro chce na brzoskwiniach wypróbować bo są mocno zaatakowane a winorośle stoją obok.

Brzoskwinie chorują prawdopodobnie na kędzierzawość liści i w tej chwili nie można już
nic zrobić,winorośli na szczęście to nie grozi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 14:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Do wiedziałem się to od starego turka ze u nich w Turcji jest często stosowany bo jest tani.
Ja chce na te kędzierzawość wypróbować.Winorośle mam w 6,7,8 liści stadium jeszcze wszystkie zdrowe ale co roku
mam ciężka walkę z mączniakami nawet profilaktyka nie pomaga bo ogródku za mało przewiewu a temperatury
do dzisiaj raz pon.10 a raz nawet było 35*Na drugi tydzień chce pierwsze opryski profil. zrobić a dzisiaj oprysk dorzywiajacy-dolistny.
Liscie sa ciemno zielone nie powinno byc problemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 12 maja 2012, 16:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 czerwca 2009, 01:00
Posty: 793
Lokalizacja: Tychy
Jeśli już koniecznie ktoś chce korzystać z proszku do pieczenia, to radził bym zwrócić uwagę na skład, bo(o ile pamięć mnie nie myli) spotkałem się z sytuacją, że taki proszek zawierał w swoim składzie skrobię, co by było raczej niewskazane.

_________________
Pozdrawiam,
Jakub
__________________
Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 05:42 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 lutego 2012, 19:42
Posty: 129
Lokalizacja: Częstochowa
georg napisał(a):
Do wiedziałem się to od starego turka ze u nich w Turcji jest często stosowany bo jest tani.
Ja chce na te kędzierzawość wypróbować.Winorośle mam w 6,7,8 liści stadium jeszcze wszystkie zdrowe ale co roku
mam ciężka walkę z mączniakami nawet profilaktyka nie pomaga bo ogródku za mało przewiewu a temperatury
do dzisiaj raz pon.10 a raz nawet było 35*Na drugi tydzień chce pierwsze opryski profil. zrobić a dzisiaj oprysk dorzywiajacy-dolistny.
Liscie sa ciemno zielone nie powinno byc problemu.

Jak już Ci pisałem w tej chwili kędzierzawości niczym nie zwalczysz,pozostaje jedynie obrywanie
i palenie porażonych liści.Profilaktyka dopiero jesienią po opadnięciu liści.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 08:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 01:00
Posty: 482
Lokalizacja: Wrocław
Jest to największy błąd przy tej chorobie. Porażone liście należy jak najdłużej utrzymać na drzewie ponieważ nawet chore to jednak asymilują. Nie stanowią one źródła porażenia na zdrowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 13:44 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Profilaktykę po zimie zrobiłem 3 razy, ale dla laika jak ja co roku mniej albo więcej nieskutecznie.
Dlatego chce wypróbować inne metody, a liście chore zerwałem i do śmieci.Od stycznia do marca 3-opryski zrobiłem
pomimo tego wszystko do ba...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 14:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
Georg a czym opryskiwałeś?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 14:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Specjalnym do tego środkiem Fi.Bayer na basie miedzianu i stosowałem się do zaleceń które tam opisano
dlatego cieszyłem się o tym co napisała Małgorzata i koledzy.Kędzierzawość to tez choroba grzybowa to morze
sobie z nią pr.do pieczenia poradzi -gdzie diabeł nie morze to turka pośle.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Facebook [Bot], Yandex [Bot] i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO