Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 07:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 12:52 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś z kolegów z wiedzą chemiczną może mnie oświecić w dziedzinie wcześniejszego przygotowania cieczy roboczej. Czy ciecz taka staje się bezużyteczna i po jakim czasie.
Czy nie wystarczy po prostu jej wstrząśnięcie przed użyciem.
Dawniej na niektórych SOR było napisane, żeby przygotować bezpośrednio przed użyciem. Teraz tego nie widuję.
Oczywiście staram się przygotować bezpośrednio przed ale czasami wiadomo, że trzeba po jakimś czasie oprysk powtórzyć.
Tak jest z SNL, tak jest ze Switchem w okresie kwitnienia i tak jest teraz z siarkolem (po tygodniu trzeba powtórzyć).
Czy mogę przygotować na dwa opryski jednocześnie i połowę zostawić w opryskiwaczu?

Zauważyłem, że np. miedzian się po jakimś czasie wytrąca. Ale głównie interesowałyby mnie te które się powtarza tzn:
siarkol,
Switch,
SNL

Czasami też wyjeżdżając na delegację muszę zostawić oprysk komuś z rodziny. Wolałbym przygotować ciecz wcześniej, bo nie do końca ufam innym w precyzyjne odmierzenie stężenia.

PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:36 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś Darek coś już pisał na ten temat

DarekRz napisał(a):
Ja zdecydowanie odradzam przechowywanie takich mieszanin - szczególnie tych "własnych". Im dłużej tym większe niebezpieczeństwo. Nie opieram się na żadnych danych lecz na zwykłej logice - nikt tego nie badał jak będą zachowywać się takie mieszaniny. W fabrycznych ŚOR-ach złożonych z kilku substancji czynnych jest to przynajmniej sprawdzone - a i tak producenci zalecają stosowanie wyłącznie świeżo przygotowanych cieczy użytkowych. W takich "samoróbkach" nie wiadomo jak zachowają się choćby substancje pomocnicze - solwenty, wypełniacze. Jesli już cos kombinujemy - to przynajmniej kombinujmy starając się ograniczyć ewentualne niebezpieczeństwa a nie je potęgować.

PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 13:49 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Kiedyś Darek coś już pisał na ten temat

DarekRz napisał(a):
Ja zdecydowanie odradzam przechowywanie takich mieszanin - szczególnie tych "własnych". Im dłużej tym większe niebezpieczeństwo. Nie opieram się na żadnych danych lecz na zwykłej logice - nikt tego nie badał jak będą zachowywać się takie mieszaniny. W fabrycznych ŚOR-ach złożonych z kilku substancji czynnych jest to przynajmniej sprawdzone - a i tak producenci zalecają stosowanie wyłącznie świeżo przygotowanych cieczy użytkowych. W takich "samoróbkach" nie wiadomo jak zachowają się choćby substancje pomocnicze - solwenty, wypełniacze. Jesli już cos kombinujemy - to przynajmniej kombinujmy starając się ograniczyć ewentualne niebezpieczeństwa a nie je potęgować.

No tak, na pewno ma to sens ale np. siarkol to substancja wyjątkowo niezłożona i wydaje się, że jej reakcje dość łatwo przewidzieć (dla chemika, bo nie dla mnie).
Albo się wytrąci albo przejdzie w jakiś kwas itp. Na pudełku siarkolu nic nie piszą. Z substancjami złożonymi (SNL lub nawet Switch) na pewno jest trudniej. I pewnie zależy to też od czasu, temperatury itp.)

PostNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 23:53 
Kiper
Kiper

Siarka jest nierozpuszczalna w wodzie, więc nic jej nie zaszkodzi. Co do innych substancji lepiej nie mieszać wcześniej- nie z powodu bezpieczeństwa, a z powodu dużo mniejszej skuteczności jakiego roztworu/mieszaniny. W tym roku na jakimś środku przeczytałem "sporządzony roztwór zużyć w ciągu 8 godzin od ...". Na jakim nie jestem w stanie napisać.

PostNapisane: wtorek, 13 sierpnia 2013, 22:16 
Ekspert
Ekspert

Temat jest dość istotny ponieważ jak wynika z poprzednich postów czasem nawet z życiowych sytuacji przygotowanie cieczy do oprysku wymaga dużo wcześniejszych działań.
Czy eksperci z dziedziny chemii mogliby przygotować tabelkę dotyczącą możliwości przetrzymywania substancji chemicznych po rozpuszczeniu lub ich mieszanin do oprysku z uwzględnieniem czasu ich aktywności ?

PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 10:40 
Ekspert
Ekspert

Janek- a na podstawie czego ci "eksperci" mieliby przygotować taką tabelkę?

PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 13:06 
Ekspert
Ekspert

Masz rację trudno jest jednoznacznie określić jaki roztwór czy mieszanina przygotowana do oprysku po kilkudniowym przetrzymaniu może mieć takie same parametry chemiczne lub nie zmieni się w preparat szkodliwy dla rośliny.Jedynie własne doświadczenia mogą dać pewne odpowiedzi.
Roztwór sody osobiście przygotowuje dzień wcześniej aby się soda lepiej rozpuściła, ale to jest chemia innej wagi niż preparaty czy mieszaniny bardziej złożone i mogące różnie reagować.

Strefa czasowa: UTC + 1