Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 21:58 
mistrz
mistrz

W żółtych płomieniach liści... czy REGENT mi nie zniknie?
Na zdjęciu 1 dwa ok 10 letnie Regenty (sadzonki kupowane w sklepie ogrodniczym na podkładkach ale nie pamiętam jakich), na zdjęciu 2 ich 5 letni "syn" rosnący w sąsiednim rzędzie. Regenty po obu stronach mają sąsiadów: Rondo, Reform, Nero, NN które nie wykazują żadnych niepokojących oznak. Co to może być ?

Załączniki:
IMG_3.JPG
IMG_3.JPG [ 54.28 KiB | Przeglądane 2240 razy ]
IMG_2.JPG
IMG_2.JPG [ 70.5 KiB | Przeglądane 2240 razy ]
IMG_1.JPG
IMG_1.JPG [ 77.11 KiB | Przeglądane 2240 razy ]

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 22:13 
Ekspert
Ekspert

To pewnie trudność z przyswajalnością składników odżywczych, więc poczytaj np. tu : http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertilise ... ine-n.html (zakładka: Uprawa winorośli)
albo: http://www.naszewinnice.pl/polskie-winn ... P1zthYzbIW

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 22:16 
Ekspert
Ekspert

Chloroza. Wapnowałeś?

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 13:31 
mistrz
mistrz

Tak, chloroza to pierwsze skojarzenie. Ale dlaczego jest taka selektywna, dotknęła tylko 2 krzaki (sąsiednie krzaki są w odległości 1,3 m w rzędzie, rzędy co ok 1,5 m wszystkie w dobrym stanie, nawet młodszy REGENT). W poprzednich latach też nic nie zauważyłem. Na początku swojej przygody z winoroślami miałem podobny efekt z AURORĄ ale wtedy objaw był jednakowy w całym rzędzie (10 szt) a i sąsiedni rząd RONDA był trochę bladszy. Interwencyjnie prysnąłem dolistnie a potem przez kilka lat w zimie wysypywałem popiół drzewny (liściasty) i do dziś jest spokój.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 13:38 
Kiper
Kiper

A czy nie wyciąłeś czasami korzeni podpowierzhniowych przy okazji motykowania. Ja w zeszłym roku tak zrobiłem na starcie sezonu i jedna odmiana oj była bledziutka.
Co do popiołu w tym roku dałem sobie z nim spokój. Dojrzewam powoli do analizy gleby.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 13:43 
Ekspert
Ekspert

Przyczyną selektywności może być podkładka (młodszy jej nie ma). Poszukaj na czym były szczepione może tam jednak ma być lekko lub nawet całkiem kwaśno - a tu popiół nie pomoże tylko zaszkodzi....

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 14:07 
Ekspert
Ekspert

marjanek6 napisał(a):
......Interwencyjnie prysnąłem dolistnie a potem przez kilka lat w zimie wysypywałem popiół drzewny (liściasty) i do dziś jest spokój.
:shock: :?: :!:
Popiół to duża ilość wapnia.
Duża ilość wapnia to chloroza wielu hybryd. Winifery preferują wapń.
Przez 2 lata podsypywałem Aurorę zimą popiołem i padła :!:

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 16:42 
Kiper
Kiper

Witajcie, podepnę się pod temat, bo potrzebna mi szybka interwencja, a problem nieco podobny. Po ulewach sprzed kilku dni, kiedy to spłynęło mi trochę wody z ziemią/piaskiem z pola sąsiada, oberwało przez to kilka moich krzaków - tam gdzie leciała woda... Z każdym dniem jest coraz gorzej, obecnie już liście zasychają... Nie wiem czy krzaki usychają, czy coś wypłukało i mają braki lub może mają czegoś za dużo? Liście robią się żółte i nieco przypomina to brak żelaza ale nie wiem... Planuję dziś porządnie podlać wodą te roślinki i prysnąć dolistnie intermagiem... Co myślicie? Dodam, że problem dotyczy tylko tych zalanych wtedy krzaków. Glebę mam przepuszczalną więc przelanie raczej nie jest problemem. Raczej też nie są to mączniaki, bo wszystko rosnące obok jest zdrowe.

Załączniki:
003.jpg
003.jpg [ 149.66 KiB | Przeglądane 2079 razy ]
002-2.jpg
002-2.jpg [ 158.24 KiB | Przeglądane 2079 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 16:52 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Witajcie, podepnę się pod temat, bo potrzebna mi szybka interwencja, a problem nieco podobny. Po ulewach sprzed kilku dni, kiedy to spłynęło mi trochę wody z ziemią/piaskiem z pola sąsiada, oberwało przez to kilka moich krzaków - tam gdzie leciała woda... Z każdym dniem jest coraz gorzej, obecnie już liście zasychają... Nie wiem czy krzaki usychają, czy coś wypłukało i mają braki lub może mają czegoś za dużo? Liście robią się żółte i nieco przypomina to brak żelaza ale nie wiem... Planuję dziś porządnie podlać wodą te roślinki i prysnąć dolistnie intermagiem... Co myślicie? Dodam, że problem dotyczy tylko tych zalanych wtedy krzaków. Glebę mam przepuszczalną więc przelanie raczej nie jest problemem. Raczej też nie są to mączniaki, bo wszystko rosnące obok jest zdrowe.

Podlać? Winorośl nie jest rośliną bagienną. Odkop trochę warstwy wierchniej i zobacz,czy aby nie jest za wilgotno. Może to być problem gnicia korzenie. Iluletnie krzewy? Pryśnij dolistnie,czymś kompleksowym. Nie wiem,który preparat masz na myśli.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 17:12 
Kiper
Kiper

Ziemia jest sucha jak popiol. Intermaga mikrokomplex moze uzyje. Ewentualnie mam taki substral jakby interwencyjny wiec moze bardziej sie nada. Krzaki 3-letnie MF. Tylko te 3 sztuki maja problem. Pozostale z tego gatunku rosna ladnie.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Masz może zdjęcie latorośli? Bardziej szczegółowe. Jakoś kolor latorośli nie podoba mi się w danym momencie sezonu.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 19:18 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
mihuu napisał(a):
Ziemia jest sucha jak popiol. Intermaga mikrokomplex moze uzyje. Ewentualnie mam taki substral jakby interwencyjny wiec moze bardziej sie nada. Krzaki 3-letnie MF. Tylko te 3 sztuki maja problem. Pozostale z tego gatunku rosna ladnie.
Jeszcze tydzien temu rano trawa mokra byla po nocy, to poczatek czerwca, tej wilgoci jeszcze w ziemi jest trochę.
3 letnie krzaki to korzenie na metr pewnie mają, a tam raczej sucho nie jest.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 19:30 
mistrz
mistrz

No i może dolistnie Florovit by pomógł...? :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 20:45 
mistrz
mistrz

Pokaż cały krzew...po ulewach kiedy jest mokro to pobieranie żelaza jest bardzo ograniczone i to może być przyczyną.Prysnij frolovit żelazo 0.4%Tak 3x co 3 dni nie dodawaj nic więcej Bo popalisz jak ja kilka tyg temu. Z autopsji wiem że więcej nie znaczy lepiej.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 21:02 
Kiper
Kiper

Jutro pstryknę fotki. Na razie poszedł substral... Jakby co, jutro prysnę jeszcze żelazem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1