Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 17:07 
mistrz
mistrz

Zna ktoś dobry środek chemiczny albo inny skuteczny sposób na zwalczanie turkucia? Od dłuższego czasu zastanawiałem się z jakiego powodu moje tegoroczne nasadzenia nie rosną w ogóle, a wręcz marnieją i dzisiaj odkryłem, że grasują u mnie turkucie. Udało mi się zabić jednego dorosłego osobnika, jedną dość dużą larwę i kilka tegorocznych, malutkich. Na forum panuje opinia, że turkucie nie zagrażają nawet młodym sadzonkom, jednak u mnie widocznie jest inaczej. Nie znalazłem również żadnego środka działającego wyniszczająco przeciw tym owadom, jedynie środki zapobiegające ich występowaniu. Z uwagi, że problem dotyczy młodych sadzonek chętnie zastosuję nawet ciężką chemię.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Na youtube znajdziesz filmik o łapaniu turkuci.
Ponoć jest to sposób najskuteczniejszy.

Generalnie chodzi o to by znaleźć jego korytarzyk, który zazwyczaj biegnie tuż pod powierzchnią gleby.
W taki korytarzyk wlewa się wodę z płynem do mycia naczyń
/ a tych korytarzyków jest mnóstwo i woda się rozlewa po nich/
i uważnie czeka bo gdzieś w pobliżu wyjdzie turkuć.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 19:24 
mistrz
mistrz

Jeśli sposób podany przez Jolę Ci nie odpowiada to na sąsiednim forum (forum -działkowe) jest kilkadziesiąt stron opisów jak sobie z nim poradzić. :)

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 21:03 
mistrz
mistrz

Jolu, dziękuję za poradę. Filmik obejrzałem, a na tą metodę sam wpadłem przypadkiem podczas podlewania wspomianych młodych nasadzeń winorośli. Wystarczyła czysta woda w dużej ilości, później dodałem wywaru z pokrzywy i efekt chyba był nawet lepszy. Obawiam się użycia płynu do naczyń ze względu na rosnące sadzonki. Chyba mógłby im zaszkodzić?

Romanie, cały czas wertuję internet poszukując skutecznego sposobu na zwalczenie tych szkodników. Doszukałem się informacji, że decyzją organów Unii Europejskiej wszelkie środki chemiczne służące niegdyś do zwalczania turkuciów zostały wycofane z rynku. Ktoś potwierdzi? Zatem w tej chwili jedyną skuteczną metodą walki z turkuciami jest zalewanie ich tuneli wodą? Liczyłem, że ktoś wskaże konkretny środek chemiczny, który im zaszkodzi a wręcz je uśmierci. Wiem, że jest sporo przeciwników stosowania ciężkiej chemii, ja również wolałbym tego nie robić. Sprawa dotyczy jednak sadzonek sadzonych w tym roku, więc to co ewentualnie zaaplikowałbym do gleby będzie miało mnóstwo czasu żeby ulec rozkładowi.

Znalazłem w domu jakiś (niby) ekologiczny środek przeciw turkuciom, wykonany ze sprasowanego makuchu z nasion rącznika pospolitego. Bardziej ma służyć do odstraszania niż do walki z turkuciami. Obawiam się, że to jest jakiś bubel. W składzie posiada dodatek nawozu organicznego, który zapewne wspomaga rośliny, przez co wydaje się, że środek działa, bo rośliny zaczynają lepiej rosnąć. Opinie osób, które stosowały ten środek raczej nie są zbyt pochlebne... Mimo tego zastosowałem. Posypałem również odrobinę proszku przeciw mrówkom, może turkuciom też zaszkodzi. Obawiam się jednak, że młode korzonki winorośli są smaczniejsze :crazy:

Ostatnio edytowano wtorek, 9 lipca 2019, 21:15 przez Radek18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 21:08 
mistrz
mistrz

Na sąsiednim forum pisano obszernie,że działa na nie jakiś środek stosowany na ślimaki, ale nie pamiętam teraz tej nazwy Poszukaj a na pewno tam tę nazwę znajdziesz .Sam kiedyś z ciekawości szukałem sposobów na krety, karczowniki i przy okazji znalazłem o turkuciach. :)

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 21:48 
Kiper
Kiper

Stosowanie doglebowych środków chemicznych, powoduje długotrwałe skażenie gleby, potem warzyw i owoców i winorosli też.
Dlatego te środki są wycofywane...Chyba nie warto tego jeść ?
Woda z ludwikiem przy tym to prawie jak witaminy .
Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 22:14 
Ekspert
Ekspert

Zaprosić do współpracy krety, bardzo lubią turkucie.

PostNapisane: środa, 10 lipca 2019, 06:16 
Kiper
Kiper

Albo wędkarzy. Turkuc to pewniak na sumy. Można też przetestować wywar z innych trujących roślin. Racznik to rycynus.

PostNapisane: czwartek, 11 lipca 2019, 22:13 
mistrz
mistrz

Romanie, znalazłem nazwę wspomnianego przez Ciebie specyfiku. Zakupiłem go, jednak nie zastosowałem z obawy o rozmywanie go przez deszcz. Pierwszą dawkę rozsypię jutro.

Mcin, problem dotyczy sadzonych jesienią młodych krzewów winorośli. W pobliżu nie rosną żadne warzywa, trochę dalej są ogórki, ale nie ma obawy, że jakkolwiek są zagrożone (a wraz z nimi ja). Myślę też, że stosując się do zaleceń producenta skażenie gleby nie wystąpi w dłuższej perspektywie.

Canin, kret pojawił się ostatnio przy domu, nie wiem co on tam je, bo turkuciów tam nie obserwuję. Skusiła go chyba lekka, piaszczysta gleba, gdzie może lekkim nakładem siły robić swoje tunele, bo tutaj gdzie są winorośle (kilkadziesiąt metrów dalej) ziemia jest gliniasta, a pod jej 40sto-centymetrową jest glina zwałowa (albo ił - sam mam wątpliwości co to jest).

newrom, żeby jeszcze ci wędkarze chętnie przyszli i w zamian za darmowe przynęty sami te turkucie złapali byłoby super :lol:

PostNapisane: piątek, 12 lipca 2019, 05:55 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem czemu prześladujecie te biedne zwierzątka. U mnie jest ich chyba pełno,
a posadzone sadzonki wszystkie rosną bez problemów.

Najprościej sprawdzić czy są turkucie kładąc płytę chodnikową na trawę, albo stawiając
obciążone wiadro - po podniesieniu za kilka tygodni u mnie pod co drugim jest piękna,
tłusta larwa. W sam raz na hak :)

R.S.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1